Зашто српски пољопривредници бацају своје производе

Ј. Субин

03. 07. 2019. у 22:02

Зашто српски пољопривредници бацају своје производе

Уништавање рода ископирано из Европе

Крах гиганата укочио откуп. Нема "Србијанке", "Шапчанке", "Црвене звезде", "Будимке"...

СВАКЕ године незадовољни пољопривредници у Србији униште део својих производа, јер су незадовољни откупном ценом. Просипање млека, бацање вишања, малина, шљива или вуне, само су део онога што српски пољопривредници ураде, а то су, сматрају стручњаци, пресликали и преузели од својих колега из ЕУ. За разлику од европских фармера, домаћи и немају неку корист од тога, осим што могу још додатно да навуку гнев грађана, због просипања и уништавања хране. А, да би се бацање зауставило, кључ свих проблема изгледа да лежи у преради, која је у нашој земљи на разочаравајућем нивоу!

Прочитајте још: КВАНТАШ ЈЕФТИН, ВОЋАРИ БЕСНИ: Убише нас, а држава гледа

- Просипање и уништавање је један од начина протеста пољопривредника у Европи, али они имају више могућности, јер је и буџет тамо већи - објашњава агроекономиста Милан Простран. - Тако да им се нешто од тих протеста и оплоди, јер могу да добију неки новац. Код нас је то присутно последњих двадесетак година, од када су се угасили велики капацитети за прераду воћа. Тиме су практично произвођачи вишања, малина, купина или јабука изгубили пословне партнере у прерађивачкој индустрији.

Према речима Пространа, у централној Србији, која је воћарска регија, постојале су фирме за прераду воћа - "Србијанка" Ваљево, "Шапчанка" из Шапца, "Црвена звезда" Крагујевац, "Будимка" Пожега, "Борац" Петровац на Млави... Пољопривредници су велики део својих производа преко њих пласирали, а остало је ишло на пијаце или у извоз, када је реч о свежем воћу. Некада је било и више потрошача, фабрике су имале своје мензе, где су се хранили радници, а нису занемарљиве ни касарне и број војника у некадашњој СФРЈ.

Прочитајте још: Јагодина: Стижу лубенице са њива, цена 80 динара

- Приватизацијом су уништени прерађивачки системи, па су због тога домаћи произвођачи на великим мукама - говори Простран. - Често се дешава и да добар део тих производа не може да се пласира у свежем стању, као прва класа, већ као четврта или пета, која је раније завршавала у преради, у великим системима. Сада то готово и да не постоји. Зато и постоји та врста незадовољства. Држава је промовисала капиталистички систем, слободно тржиште, споразуме о слободној трговини са великим бројем земаља. Имамо један неуређен простор у том ланцу између примарног произвођача, откупивача-хладњачара, прерађивача и извозника. Тај ланац не функционише и никако да се успостави однос пословног поверења.

Како објашњава наш саговорник, то је једна турбулентна ситуација, где царује нерешен простор већ годинама. Све док наша држава тај сектор не подигне на виши ниво, биће ових проблема.

- Не би ме чудило да прораде и моторне тестере, па да посеку воћњаке - каже Простран. - Људи се изнервирају. Имају проблем велики и са радном снагом. Немамо више такозване миграције са југа земље, када крене берба воћа, па иде ка Војводини на кукуруз. Од 2000. године имамо неуређено тржиште пласмана воћа и поврћа. Угашени су велики прерађивачки капацитети, лошим приватизацијама. Држава нити може, нити зна како да се у неолибералном капитализму понаша. Неуређено је тржиште. Односи су монополски и уцењивачки. Улазак у трговински ланац дебело се плаћа.

ЗАДРУГЕ СУ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ

ПОЉОПРИВРЕДНЕ задруге, које су нестале у Србији, јесу једно од решења. Како објашњава Простран, то је сад почело мало да се "буди", пројекат оживљавања задруга је интересантан и може доста да помогне.

- Задругама се мора дати земља, како би могли да оживе мали и средњи пољопривредни произвођачи - говори Простран. - Оне би требало да набаве хладњаче и касније да се усредсреде апсолутно на прерађивачке капацитете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Раде

03.07.2019. 22:20

Хране има превише нарочито индустријске. Произвођачи на све начине гледају да увечају профит један је стварање вештачких цена а ту је и уништавање хране садруге стране имамо много гладних а удео здраве хране је на историјском минимуму тј скоро и да је нема...

Tarabic

03.07.2019. 22:58

ha ha ha karteli izvoznička mafija uvoznička mafija svi znaju ko zaradjuje na ovoj sirotinji zlatno doba.

Шумадинац

03.07.2019. 23:09

Произвођачи се максимално оптерећују и уцењују од стране хладњачара. А хладњаче од 500 тона, из којих једино може да се извози воће, држи неколико људи, блиских власти. Мора се поштовати сваки земљорадник ако мислимо да напредујемо као држава

Aleksandar

04.07.2019. 00:17

Zasto se ne navede ko je unistio Srbijanku, Sapcanku..... ???? Mene jos dobro sluzi pamcenje, da li su to ZUTI i one silne DEMOKRATE koje su ustvari rasprodale zemlju a sad svi krive ove i izmisljaju price o BRATU ???? ALOOOO BREEEE LOPOVI ZUTIII

X.Y.Z.

04.07.2019. 00:19

Рачуница је проста:Сељаку платити минимум за откуп квалитетног производа, па извести исти производ за много веће паре.Увозити ГМО производе ( европско ђубре) по ниским ценама и продавати народу за много веће паре!И ко ту профитира?Сељак није могао, као и народ да прави законе за себе!А ко је на власти? Они који праве те законе! Профитери, отимачи, изнуђивачи, зеленаши и остала багра што зарађује на леђима беде коју су свесно стварају! Срамота!!!

sns

04.07.2019. 08:21

@X.Y.Z. - dali je seljaku zabranjeno da sam izveze????????????????????????ili bi seljak hteo da mu to radi država po ceni koju on odredi?

Ne man

04.07.2019. 13:48

@X.Y.Z. - Naravno da jeste. Postoji samo 5 firmi koje imaju dozvolu za izvoz...Seljaci ne mogu sami da izvoze i izvoznici diktiraju cenu...zar bi neko bio lud da prihvati ovako niske cene,ali kako kaže država neće da se meša...i zato izvoznici uslovljavaju veselog seljaka,jer im se može...

f

04.07.2019. 00:43

"Država je promovisala kapitalistički sistem" - ha ha ha ha, kakva "drzava" ? banda je uvek ista, vucko je tu od 1990 godine a i vi isto blejite, beee,bee,beee

don corleone

04.07.2019. 00:47

Pre 4-5 godina malinari nisu unisteni, cena jabuka I sljiva je godinama bila maltene fiksna, tresnje I jagode su isle po 2-3 evra. Onda je Corleone monopolizovao izvoz za Rusiju, stopirao slobodan izvoz i sve sveo na saku kriminalaca. Sada kupuju vocnjake budzasto.