Производња у "ХИП-Петрохемији" успешно је покренута после застоја током којег су реализоване инвестиционе и ремонтне активности на процесној опреми у петрохемијским фабрикама у Панчеву и Елемиру, саопштило је ово предузеће.

Укупна вредност инвестиционих радова, наводе, износи око 18,3 милиона евра, а ремонтих послова око два милиона евра.

Стартом фабрике "Етилен" у суботу, 18. маја године успешно је покренута производња у "ХИП-Петрохемији", а након почетка рада "Етилена", дан касније, у фабрикама Полиетилена високе густине (ПЕВГ) и Полетилена ниске густине (ПЕНГ), почела је производња намењене продаји на иностраном и домаћем тржишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - LISTA "STO NAJ": "Petrohemija" dobitnik posle otpisa duga

Све петрохемијске фабрике раде стабилно и према оперативном плану производње, каже се у саопштењу.

Ово је највећа сума инвестирана у ХИППетрохемији у последњих 30 година, а пројекти су финансирани сопственим средставима компаније.

Најзначајније инвестиције реализоване током ремонта 2019. су прва фаза реинструментације и замена управљачког система компресора и турбина у фабрици Етилен, уградња нове линије за паковање готових производа и замена активатора катализатора у фабрици ПЕВГ и ревитализација хиперкомпресора и уградња нове машине за паковање у фабрици ПЕНГ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Bruto profit Petrohemije u 2018. godini 917 miliona dinara

Следећа велика инвестиција у овој години је повећање обима производње у фабрици Полиетилена високе густине (ПЕВГ), која ће бити реализована током лета.

"Завршетак ремонта у Фабрици синтетичког каучука у Елемиру очекује се до краја маја", рекао је извршни директор Функције производње и техничке подршке "ХИП-Петрохемије", Миша Булајић.

Циљ ремонта је безбедан и стабилан рад производних фабрика у континуитету у наредном периоду, до следећег ремонта, а реализоване инвестиције имају за циљ повећање профитабилности пословања и бољу конкурентност на тржишту.