Скупштина Србије усвојила је у четвртак Закон о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарских францима који је резултат компромисног решења између државе, удружења грађана и банака.

Грађани ће имати избор да ли ће по новом закону да конвертују кредите у евро или да наставе са судским споровима.

Лекс специјалис предвиђа да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто, као и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Прочитајте још - Лекс специјалис за ''швајцарце''

Понуђено решење државу ће коштати 11,7 милијарди динара.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави кориснику понуду за закључење уговора.

Ако прихвати да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и с њом закључи уговор о конверзији.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је раније да ће се лекс специјалисом о грађанима задуженим у швајцарцима после више од једне деценије решити тај проблем за њих 15.785.

"Најважније је да ће тим законом бити обухваћени сви корисници тих кредита, како би грађанима омогућили трајно решење проблема", нагласио је Мали.