Рачуне од марта плаћамо и лицем

В.Н.

уторак, 08. 01. 2019. у 17:07

Рачуне од марта плаћамо и лицем

Depositphotos

Из Народне банке Србије најављују услугу. Визуелно идентификовање странке

ГРАЂАНИ Србије ће од марта ове године моћи да плаћају рачуне системом "препознавања лица", најављује за Танјуг гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Народна банка Србије планира да у првом кварталу 2019. године омогући нову услугу, која је део решења инстант плаћања, а који је покренут у октобру прошле године.

- Биће могуће да се преко "Скајпа" или визуелног идентификовања странке обави плаћање. То ће бити нешто што је заиста револуционарна новина као допуна инстант плаћању. Иако смо спремни да са тим кренемо одмах, морамо да сачекамо нову евалуацију напретка Србије у смислу спречавања прања новца како бисмо могли да пустимо ту нову услугу у промет - казала је српска гувернерка.

Тачан датум када ће грађани моћи да почну са коришћењем те услуге знаће се након састанка Комитета Савета Европе за спречавање прања новца и финансирања тероризма, који ће бити одржан 23. јануара.

На том састанку ће се проверавати напредак Србије у примени свих правила у спречавању прања новца, а ако мишљење те институције буде "позитивно" плаћање "лицем" могло би да стартује и у фебруару.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Јачање НБС на европском путу

Плаћање телефоном, таблетом и путем "Скајпа" не захтева нова техничка решења, нити ће банке коштати новца, истакла је Табаковићева и поручила да је реч о систему који је безбедан за кориснике, како у заштити личних података, тако и у смислу могуће злоупотребе у "прању новца".

Јоргованка Табаковић

ЗА НЕКОЛИКО СЕКУНДИ

СИСТЕМ инстант плаћања у Србији је стартовао 22. октобра прошле године. Од тада клијенти већине банака своје платне налоге реализују за свега неколико секунди. Од момента уплате до тренутка када новац "легне" на рачун примаоца, пролази свега неколико секунди, без обзира на то које је доба дана или ноћи.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kengur

08.01.2019. 17:11

ko je nas pitao da li mi želimo i slažemo se sa tim nivoom zadiranja u našu privatnost?!

misa

08.01.2019. 22:45

@kengur - Ti to ne moraš ako ne želiš! Kao i svaka elektronska usluga svuda u svetu, dostupna je ako je želiš. Učini uslugu ostalima, informiši se malo pre nego što nešto kažeš!