Јачање НБС на европском путу

В. Н.

29. 11. 2018. у 20:52

Централна банка започела ИПА пројекат

Јачање НБС на европском путу

Фото Танјуг

НАРОДНА банка Србије започела је у четвртак ИПА пројекат "Јачање институционалних капацитета Народне банке Србије у процесу приступања Европској унији". Циљ је продубљивање сарадње и дијалога централних банака и даље јачање наших институција.

- Процес приступања ЕУ у различитим фазама представља велики изазов за државу, а самим тим и за централну банку - рекла је Јоргованка Табаковић, гувернерка НБС. - Интеграција централних банака у економске и финансијске механизме ЕУ захтева прилагођавање рада на свим хијерархијским нивоима и у свим областима пословања.

Овај пројекат се финансира из средстава претприступних фондова Европске уније (ИПА) и спроводи се у сарадњи с партнерима - централним банкама Немачке, Хрватске и Румуније, уз подршку Немачке агенције за међународну сарадњу (ГИЗ).

На скупу је посебна пажња посвећена улози НБС у процесу придруживања и приступања Европској унији. НБС учествује у једанаест преговарачких група.

Свечаности су присуствовали и представници Делегације ЕУ у Србији, амбасадори земаља које учествују у реализацији пројекта, представници Владе Републике Србије, чланови пројектног тима, као и други представници надлежних институција, саопштено је из НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације