Костић газда аеродрома Порторож!

Ј. Субин

05. 01. 2019. у 20:28

Костић газда аеродрома Порторож!

Фото Танјуг

"МК група" крајем прошле године откупила већински пакет акција словеначке ваздушне луке. Српски бизнисмен сада поседује више од 53 одсто власничког удела

ВЛАСНИК компаније "МК група" Миодраг Костић постао је већински власник Аеродрома Порторож. Наиме, "Лука Копар" је крајем прошле године продала Хотелу "Палас Порторож", који је у Костићевом власништву, додатних 15 одсто удела у овом словеначком аеродрому. Сада, српски бизнисмен, поседује више од 53 одсто власничког удела у Аеродрому.

Прочитајте још:Костић купује нове хотеле у Словенији

Иначе, "Лука Копар" званично није открила купопродајну цену, али се прича да је Костић ових 15 одсто акција купио за релативно мало пара. Словеначки медији причају и да је власник "МК групе" сада заинтересован да купи Марину Порторож, јер уз добар удео у ваздушној луци, Костић је власник и хотела "Кемпински", у Порторожу и Савудрији, у хрватском делу Истре. Прича се и да Костић планира да купи све хотеле у Порторожу и тиме оснажи своју позицију у региону.

О проширењу бизниса у Словенији потврдили су и у "МК групи".

- Одлука о куповини већинског дела Аеродрома Порторож у складу је са стратешким плановима компаније - изјавио је Никола Аврам, директор хотелске дивизије "МК групе". - Аеродром је један од носилаца развоја, како Порторожа као свеобухватне туристичке дестинације, тако и целокупног туризма на словеначкој обали. Ради испуњења тог циља, следи и стратегија даљег развоја аеродрома.

Како објашњавају у "МК групи", осим капиталних улагања у хотелске смештајне капацитете, током 10 година пословања компанија је у развој туризма уложила више од 200 милиона евра. Тренутно у већинском или мањинском власништву има 16 хотела у Србији, Црној Гори, Хрватској и Словенији. У наредним годинама у плану је да се удвоструче хотелски капацитети, који сада броје више од 2.600 соба.

И ДЕО ЉУБЉАНСКОГ АЕРОДРОМ у Порторожу није једини који има везе са "МК групом". Тако, од маја 2017. године "МК група" у Словенији поседује и 30 одсто удела, које су преузели од "Фрапорта Словенија", односно љубљанског аеродрома.

Такође, у фебруару прошле године словеначки холдинг "Истрабенц" продао је компанији Хотел "Палас Порторож" 7,8 одсто акција и Костићев удео тада је био 38 процената. Они су тада продали око 15 одсто свог удела у Аеродрому Порторож, па је други пакет тада узела општина Копар. Тада се писало да је "Истрабенц" тим послом зарадио 100.000 евра.

ГОРЕЊСКА БАНКА И "САВА"

МИОДРАГ Костић заинтересован је и за преузимање 41,7 посто удела у словеначкој компанији "Сава". Тај је део од 2016. године у власништву америчког фонда York. "Сава" преко своје компаније "Сава туризам" има у власништву хотеле на Бледу, Терме 3000, лечилиште у Раденцима, Терме Птуј, Терме Бановци и хотеле "Бернардин". Уз Yоrk, највећа власник "Саве" је држава која контролише 45 посто удела.

Прочитајте још: ВАНСИ: Аеродром Никола Тесла Београд променио логотип али не и име

У октобру је Банка Словеније Костићевој АИК банци издала дозволу за повећање удела у Горењској банци на више од 50 посто. Дозвола Централне банке Србије већ постоји, па је пут за преузимање словеначке банке отворен. АИК банка има дозволу Банке Словеније за трећински удео у Горењској банци, а 29. октобра је добила дозволу да повећа тај удео изнад 50 посто.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Ne misliš valjda

06.01.2019. 08:58

@Žika - da su to njegove pare? Preživeo je nekoliko smena vlasti, a da li će i sledeću, videćemo...

VeKo

07.01.2019. 10:07

Ja nemam para koliko ima Kostić. Ali sam siguran da mnogo bolje i spokojnije živim od njega. Nemam mnogo ali ja i moja supruga živimo život iz bajke.

Radnik MK

08.01.2019. 10:35

@Strela - Šta pričaš, baš nas plaća. Prosečna plata sva put veća nego prosečna plata u Srbiji.