Србија и Македонија граде железницку станицу на граници

Танјуг

04. 10. 2018. у 19:32

Србија и Македонија граде железницку станицу на граници

Фото Танјуг / гранични прелаз Табановце

Србија и Македонија градиће заједно железничку станицу на граничном прелазу Табановце, а почетак радова је планиран за 2020. годину

Србија и Македонија градиће заједно железничку станицу на граничном прелазу Табановце, а почетак радова је планиран за 2020. годину.

Како је Танјугу речено у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, у току је завршна фаза израде пројектно-техничке документације заједничког граничног прелаза Прешево-Табановце, која се финансира из средстава која су Македонији донирана из Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WBIF).

Македонија ће конкурисати за средства за извођење радова након завршетка израде документације, док ће остатак обезбедити кроз ЕБРД кредит.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брзи возови у Србији реалност за три године

У министарству кажу да је један од стратешких циљева у међународном железничком саобраћају успостављање ефикасне железничке везе са Македонијом и даље са луком Пиреј и обрнуто, како би се смањило времена превоза робе кроз Србију и Македонију, а и од Централне Европе до луке Пиреј.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прва шина на прузи ка Пешти

Активности на том пољу реализују се на основу Споразума између влада Србије и Македоније, којим се убрзавају граничне процедуре у циљу побољшања квалитета транспортних услуга и безбедности.

Како су пренели македонски медији, вредност пројекта је 4,5 милиона евра, а радови би требало да се окончају 2024. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)