Брзи возови у Србији реалност за три године

Бета

07. 12. 2017. у 23:46

Брзи возови у Србији реалност за три године

Фото Ж. Кнежевић

Декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић рекао је да је почетак модернизације пруге Београд-Будимпешта важна вест
БЕОГРАД - Декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић рекао је да је почетак модернизације пруге Београд-Будимпешта важна вест оцењујући да се ради о једном од највећих пројеката захваљући којем ће, како је рекао, Србија за три године имати возове великих брзина.

Бојовић је навео да је битно да се Србија појави на ТЕНТ мрежи која, како каже, представља мрежу европских коридора и „пут ка интегерацији у ЕУ“.

„Постоје системи у железничком саобраћају који омогућавају да се једним возом прође кроз све територије. Ради се о једном о највећих пројеката и у року од три године, мислим да ћемо моћи да се похвалимо возовима великих брзина", рекао је декан за РТС истакавши да је Србија земља транзита и да треба да користи предности Коридора 10.

Бојовић сматра да је привилегија, али и одговорност што је Београд изабран за седиште Транспортне заједнице Западног Балкана која подразумева, како је навео, интеграцију простора од 20 милиона људи.

„Ово значи могућност инвестиција, скраћење транспорта, бржи проток робе, „смарт“ превоз по стандардима што значи да почива на дигитализацији и подразумева очување животне средине. То су предности и привилегија је сто це Београд бити мотор те приче", навео је Бојовић.

Према његовој процени у наредних 20 година транспортна тражња на планети биће удвостручена, а планирани ауто-пут Београд-Сарајево, како је рекао, има неколико могућих алтернативних траса.

"Ту струка треба да да одговор. Постоје саобраћајне студије, а идеја је да он повезује људе и искључиво тако му треба приступити", уверен је декан Саобраћајног факултета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Анти Антифа

08.12.2017. 14:36

БПС или Брзе пруге Србије су "пројекат" из 1988 а ево 2017 је и кажу биће за три године.Ја ћу за три године имати 45 година

milan lala

18.04.2019. 13:46

U Srbiji poslednjih 3-4 godine sve je na pocek nista za danas nego toboz "stize uskoro " i tako to. Stizu nam tenkovi i oklopna vozila iz Rusije jos od 2016, pa stizu MiG -29 i S-300 iz Belorusije od 2017, pa Helikopteri iz Rusije i EU od 2017, Pa koridori 10, 11 , pa brza pruga a u stvarnosti nista bas nista ne stize za vreme koje je obecano , pa se razna stara obecanja i zaborave a nova valjaju. Toliko javnog laganja teko je razumeti.