Србијаводе дају у закуп корита река

В. Н.

петак, 24. 08. 2018. у 19:53

Србијаводе дају у закуп корита река
"Србијаводе" понудиле 18 локација за мале хидроелектране

ПРЕДУЗЕЋЕ "Србијаводе" даје у закуп водно земљиште - подручје корита река са обалом, за изградњу и одржавање малих хидроелектрана на 18 локација у Србији.

Како се наводи у документу објављеном на сајту ЈВП "Србијаводе", намена водног земљишта које се даје у закуп на 10 година је искључиво производња електричне енергије коришћењем снаге воде.

Водотоци се налазе на територији општина Ариље, Краљево, Рашка, Нови Пазар, Сурдулица, Бабушница, Ивањица, Трговиште, Пирот и Бела Паланка. А, реч је о водотоковима следећих река: Пањица, Јасенска, Страињска, Белошева, Дежевска, Грајићка, Вратишњак, Гарваница, Ибар, Мурговица, Лисинска, Барска, Зечка, Планска, Гобељска, Трипушница, Новоселска, Рашка, Височица и Нишава.

Изабрани понуђач, пише у документу, мора да се обавеже да достави ЈВП "Србијаводе" банкарску гаранцију на износ уговорене закупнине за 2018. годину, најкасније у року од 15 дана од дана закључења уговора.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Менаџери "Србијавода" и "Електромрежа Србије" задржали фотеље

Банка, наводи се, мора да се обавеже гаранцијом да ће "неопозиво", "безусловно" и "на први позив и без права приговора" извршити уплату на текући рачун ЈВП "Србијаводе" највише до гарантованог износа.

Рок за достављање понуда је 21. септембар ове године, а подносилац понуде може бити правно лице, предузетник или физичко лице, наводи се у огласу.

- Закупнина се плаћа једнократно, за годину дана закупа, у року од пет радних дана од дана достављања обрачуна по закљученом уговору о закупу - наводи се у огласу.

ПЕТИЦИЈА

ГРАЂАНИ Србије већ месецима протестују по градовима широм земље због изградње малих хидроелектрана на рекама. "Буди херој, спаси реке", главни је мото који се шири друштвеним мрежама, а највећа битка води се против малих хидроелектрана на рекама Старе планине.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Michael

24.08.2018. 20:34

oni ovo kao da im deda ostavio .a to sto ljudi zive na tim obalama ko te pita. sve se bojim novac od zakupa ce ostati na lokalu. mafija i raspikuce. sto ne date u zakup obalu Juzne Morave da se djubre ocisti. ovako lepo ne rade nista voda okrece vitlo pare padaju u krilo od struje, lokalci se razboljevaju a pare se cuvaju pi kancelarijama po belom svetu

035

25.08.2018. 19:50

@Michael - @Мишел : Одабери ћирилицу или латиницу , овако се губе мисли , текст је неразумљив. Србијаводе бахато , нестручно и плиткоумно следе примере или инструкције са стране . Режими вода морају се познавати и онда поправљати . Миниелектране дају скупу струју која се онда субвенционира из буџета или подиже цену потрошачима ( вероватније ) " Закупци" скупље наплаћају своју струју него што је цена крајњем потрошачу , а праве еколошке катастрофе . И све то упркос грађанима и еколозима

RRpantela

25.08.2018. 07:24

KO im to dozvoljava? Hoce leba bez motike. Korita reka i voda ne pripadaju nikome ili svakome. SRBIJAVODE su uzurpatori prirodnih dobara u tom slucaju.

Medjed

25.08.2018. 11:38

Za godinu dana:Srbija vazduh,izdaje po promotivnim cenama,Staroplaninski i Zlatiborski vazduh.Kija prevarila slobu,pocinje Farma 16!

Deda

26.08.2018. 12:09

Svako može da uzurpira priobalje. Tako je uzurpirano priobalje u Novom Sadu. Uzurpatori ne dozvoljavaju da se šeta obalom Dunava od Ribarskog ostrva do Veternika.Ribarsko naselje Kamenjar je blokirano.