Муке грађана и због два динара дуга

Д. И. КРАСИЋ

18. 07. 2018. у 20:22

Муке грађана и због два динара дуга

Shutterstock

Све већи број грађана због минималних дугова према банкама има проблеме у вођењу личних финансија

ИСЕЧЕНА картица, намирени минуси, кредити и званично затворен рачун у банци нису гаранција да нас пар динара дуга неће "сачекати иза ћошка" доносећи са собом додатне проблеме. Нажалост, грађани то обично сазнају када буде касно, па им се име већ "зацрвени" на црној листи Кредитног бироа. И тамо остаје наредне - три године!

ПРОЧИТАЈТЕ И:Утеривачи дугова милион купују за 7.000 евра!

- Уредно сам затворио свој рачун повезан са кредитном картицом у банци, претходно намиривши све дугове. Сачекао сам да прође и рок од месец дана колико су ми рекли у банци "да би се видело да ли има још неких заосталих трошкова". Након тога, речено ми је да ми је рачун и званично затворен - прича своју причу Душан С. са београдског Вождовца. - Шок ме је сачекао годину дана касније, када сам подизао кредит за аутомобил. Звали су ме из друге банке и рекли да не могу да ми одобре зајам, јер у извештају Кредитног бироа пише да имам негативну забележбу да сам лош клијент због равно - четири динара дуга!

ПРОЧИТАЈТЕ И: Банкама олакшана наплата дуговања

Банка је, како наводи Душан С., аутоматски одбила да му одобри кредит, а он је кренуо у битку са старом банком да повуче пријаву доцње Кредитном бироу.

- За тих годину дана, колико је банка водила да имам дуг од четири динара, нико ме ниједном није обавестио о томе, нити позвао да платим дуг. Иронија је што сам, да бих уплатио та четири динара, морао да дам још 60 динара на име банкарске провизије по уплатници - наводи Душан С. чија се прича ипак успешно завршила, јер је банка повукла запис о доцњи из Кредитног бироа.

Ништа боље није прошла ни Сомборка Данијела К. Преселила је свој рачун у другу банку. Иако су јој на шалтеру рекли да је измирила свој дуг и да слободно може да пређе код конкурената, СМС порука је узнемирила.

- Стигло ми је да сам банци са којом сам завршила однос остала дужна два динара - каже наша саговорница. - Мејлом сам контактирала са бившим личним банкаром и он ми је поново потврдио да су сви моји рачуни у тој банци затворени. Како је дошла порука, не знам. Отићи ћу поново код њих да ми дају писани траг да им ништа не дугујем.

ПОДАЦИ У КРЕДИТНОМ БИРОУ

У Кредитном бироу налазе се подаци о свим банкарским дуговима грађана: о одобреним кредитима, укључујући износ, висину рате, рок отплате, датум почетка отплате, датум краја отплате, остатак дуга; преко података о дебитним и кредитним картицама и то од врсте картице, датума издавања, па до висине одобрене позајмице, па све до података о текућим рачунима, одобреним минусима, евентуалним јемствима за туђе кредите...

Проблем настаје ако постоје и негативни подаци у нечијем извештају, а ту је реч о кашњењу у измиривању дуга.

Упућени наводе да ниједан текући рачун у банци није затворен док не добијете и писмену потврду о томе.

- Тек у том случају клијент има доказ да је рачун заиста затворио и дугове намирио, па се све лакше доказује када искрсну дугови од неколико динара које по аутоматизму, после 60 дана ненамиривања, морамо да пријавимо Кредитном бироу - објашњавају у једној банци.

Кредитни биро формиран је при Удружењу банака Србије и настао је како би банке, при одобравању кредита, имале поуздане информације о кредитној задужености и кредитној прошлости конкретног клијента. Осим регуларних података о узетим зајмовима, у бироу се налазе и записи о доцњи - кашњењу у намиривању рата.

- Исказана неуредност се мери бројем дана доспеле а неизмирене обавезе, након чега ће бити евидентирана у извештајима Кредитног бироа и износи 60 и више дана за грађане, а 15 и више дана за предузећа и предузетнике - наводи се у Кредитном бироу. - Негативни подаци посебно укључују: датум настанка доцње, број дана доцње, износ у доцњи и максималан износ доцње.

ХТЕЛИ АУТО ЗБОГ 16 ДИНАРА

НЕКОЛИКО динара дуга може да направи велики проблем не само са банкама и осигуравајућим кућама, већ и са приватним извршитељима, што за последицу може да има пленидбу имовине или блокаду плате и пензије.

- Због дуга за струју од 11.000 динара, који је у међувремену плаћен, извршитељка је издала налог за заплену породичног аутомобила и то четири године по намирењу тог износа - наводи Стефан Д. из Београда.

- Када смо показали папире да је дуг одавно плаћен, испоставило се да нас дуже за још 16 динара. Аутомобил смо сачували, али смо претходно морали да платимо 3.600 динара накнаде извршитељу...

И дуг према осигуравајућим кућама може да проузрокује негативне последице по клијента. Тако је једно осигуравајуће друштво, у обавештењу у које су "Новости" имале увид, тражило од свог осигураника да уплати заостатак од 0,01 динар, односно тачно једну пару! Толико је, тврде, мање уплаћено на име рата комбинованог ауто-каско осигурања.

- Када сам их позвао, рекли су ми да тај дуг "занемарим" - прича овај осигураник. - Међутим, на моје питање да ли би ми признали каско осигурање да се десила нека незгода за време док ме дуже за ту једну пару, остао сам без одговора...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

analizator

19.07.2018. 16:55

Znači, ne svidja Vam se pravo stanje stvari, pa ne objavljujete moj komentar, koji nikog ne vredja..Čestitam na odanosti...