Банкама олакшана наплата дуговања

С. Б.

28. 10. 2016. у 19:31

Банкама олакшана наплата дуговања
Банкари и остали финансијери чији су дужници отишли у стечај, под условом да су зајмове обезбедили хипотекама и залогама, убудуће ће знатно брже и у већем проценту намиривати своја потраживања

БАНКАРИ и остали финансијери чији су дужници отишли у стечај, под условом да су зајмове обезбедили хипотекама и залогама, убудуће ће знатно брже и у већем проценту намиривати своја потраживања. То је једна од главних новина, а и повода, за измене и допуне Закона о стечају. Друга је да се одлазак у банкрот или реорганизацију - убрза. Јавна расправа о новој регулативи се завршава у недељу, а заинтересовани имају још који дан да доставе своје замерке и примедбе.

Обезбеђени повериоци, како предвиђа Нацрт измена и допуна, имаће једног члана у Одбору поверилаца. Ово тело ће убудуће, уместо највише девет, бројати максимално седам чланова. Уколико стечајни управник намери да пословни простор стечајног дужника изда у закуп, мораће сагласност да тражи од обезбеђених поверилаца. Исту сагласност мораће да прибави уколико намерава да прода имовину непосредном погодбом, а да је пре тога није јавно нудио. У случају непосредне погодбе, обезбеђени повериоци имаће право и прече куповине.

Све ово треба да разреши, како су у петак образлагали аутори нацрта, садашњи проблем, а то је да обезбеђени повериоци некада годинама чекају да наплате своја потраживања. Наруку ће им ићи и могућност да имовину из стечаја купе - пребијањем дугова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

električar

29.10.2016. 09:08

Sve treba učiniti kako bi radnici kojima se duguju plate i doprinosi ostali poslednji u "isplatnom redu redu" ... Svaka čast !!!