Нема више блокаде малинара

Н. ЈАНКОВИЋ

четвртак, 07. 06. 2018. у 12:47

Нема више блокаде малинара

ФОТО: Танјуг - Представници малинара после састанка са министром

Састанак у Министарству пољопривреде најављује боље дане за произвођаче најпопуларнијег српског воћа

ПРВИ пут после неколико "јалових година", договори произвођача малине и Министарства пољопривреде дали су резултате: после састанка са министром Браниславом Недимовићем, малинари који су претходних дана блокирали магистралу према црногорском приморју, задовољи су постепеним, али ипак значајним растом цене "црвеног злата" па су одустали од даљих протеста. Договорено је да ће аконтна, откупна цена бити уједначена на територији целе државе, а она је у ариљском крају достигла 130 динара.

- У Ариљу где се производи огромна већина рода, аконтна цена је са 80 повећана на 130 динара, а како берба буде одмицала, приближиће се траженом износу од 180 динара. Следеће недеље ћемо имати и састанак са хладњачарима у Ужицу, како бисмо побољшали односе унутар целог малинарског ланца. Засада, даљих блокада путева неће бити, јер се ствари напокон одвијају у добром правцу - нагласио је Санел Диздаревић, председник Удружења "Лимска долина".

Још једна добра вест стиже до малинара. Наиме, наредних дана ће два страна инвеститора ући у пројекат изградње фабрика за прераду воћа у Прибоју и Пријепољу, па се очекује да ће малина наћи купце, али и свој финални производ, на домаћем тржишту.

Овогодишња берба "црвеног злата" је на самом почетку, прве гајбице тек стижу у хладњаче, а биће у пуном јеку за седам дана. Лане је из Србије извезено више од 90.000 тона малине, очекује се да ће овогодишњи род бити "лакши" због последица прошлогодишње суше.

Наредних дана, у ариљско малиногорје, одакле се убере око 80 одсто укупног рода у Србији, ући ће армија берача из свих крајева. То је за малинаре највећи издатак, јер за сваког од око 20.000 надничара, дневно треба издвојити до 3.000 динара и храну. Уз крајњу, очекивану цену од 180 динара за килограм рода, ангажовање берача ће бити исплативо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Недимовић: Разговараћу са малинарима, али не о цени

Просечна извозна цена малине током последњих месец дана је од 1.95 до 2.20 евра.

Произвођачима, министарству и хладњачарима је преостало да обаве још један важан посао, да утврде има ли монопола у откупу "црвеног злата". У ариљском крају, управо због чекања повољне цене за убрани род, подигнуто је око 350 мањих и већих хладњача. Остаје да се утврди има ли свака од њих законом гарантовану могућност да малине директно извози, или се откупна цена утврђује монополским договором "највећих играча".

МИНИСТАРСТВО СМАЊУЈЕ ТРОШКОВЕ

KAKO се наводи у саопштењу Министарства пољопривреде после састанка, договорено је да због насталих поремећаја на тржишту, Министарство обезбеди комуникацију између представника произвођача и откупљивача малина у циљу равномерног сношења трошкова који су резултат актуелних дешавања у сектору малинарства. Министар је истакао да је ресорно министарство спремно да помогне у додатном снижавању трошкова производње малине кроз систем субвенција, али и кроз набавку репроматеријала.

Такође, значајан помак се очекује и кроз улогу Националног савета за малину, који ће коначно утврдити произвођачке цене, односно цену производње малине за различите крајеве Србије.


У ПРИЈЕПОЉУ НУДЕ ОД 100 ДО 110 ДИНАРА

МЕНАЏМЕНТ "ЕС комерца" из Пријепоља, једног од већих хладњачара у западној Србији, изашао је први са аконтним ценама свеже малине за ову сезону пред пољопривредне произвођаче.

- Минимална аконтна цена за сорту виламет, за прву класу је 100 динара за килограм, за другу 80, а толико ћемо плаћати и сорту туламин. Аконтна цена за микер је 110 динара за прву и 90 динара за другу класу - казао је за "Новости" Извршни директор "ЕС комерц" Џенан Јусовић.

У случају да цена на тржишту буде расла, а све индиције показују да би то могло да се догоди, пољипривредним произвођачима вршиће се доплата.А. Р.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Boki

07.06.2018. 14:00

Država treba da pomogne malinarima da naprave ili kupe hladnjače, kao što to rade u normalnom svetu, a ne da dozvoli da zaradu imaju posrednici. To je generalno problem ove države.Subvencije dajte našim ljudima a ne samo strancima!