Јавне набавке збуњују странце

М. Н. С.

среда, 01. 11. 2017. у 06:23

Јавне набавке збуњују странце

Премијерка Брнабић и норвешки амбасадор Бјернстад

Нордијски иновативни бизнис у Србији. Закон добар, али је примена проблем

СТРАНИМ бизнисменима и инвеститорима који послују у Србији озбиљно смета непотпуна примена Закона о јавним набавкама, јер отежава фер тржишну утакмицу. То се чуло на конференцији "Нордијски иновативни бизнис у Србији" коју су организовали Нордијска пословна алијанса и Амбасада Норвешке у Србији.

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да непотпуна имплементација тог закона није препрека само за нордијске компаније већ и за целу привреду у Србији, а посебно за државну управу. Према њеним речима, проблем је у томе што се у јавним набавкама као основни критеријум узима цена што Закон апсолутно не прописује.

- Пуну примену Закона омета и то што се на тендерима пријављују компаније само да би стопирале јавне набавке и да би уцениле друге компаније које су се пријавиле - истакла је премијерка. - Поједини процеси јавних набавки због таквих ствари трају месецима и дуже од годину дана и морамо наћи начин да тај процес учинимо ефикаснијим и транспарентнијим. У овом тренутку тражимо најбољи начин за решавање тих проблема.


УСЛОВИ ПОСЛОВАЊА

АМБАСАДОР Норвешке у Србији Арне Санес Бјернстад рекао је да је Србија одмакла у стварању једнаких услова пословања:

- Посвећеност владе увођењу стандарда ЕУ посебно у пољу јавних набавки и субвенција, важна је због ефикасности српске економије, али и као знак потенцијалним инвеститорима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације