У једној од три новоформиране Амбуланте за респираторне инфекције при Дому здравља Нови Сад јутрос је узет први узорак од пацијента са одговарајућим симптомима, чиме је у тој здравственој установи обављено прво тестирање на вирус корона.

Како је „Новостима“ изјавио др Веселин Бојат, директор новосадског Дома здравља, прво тестирање те врсте обављено је након обуке коју је, у Институту за јавно здравље Војводине, претходно прошло медицинско особље.

- У наше две амбуланте за респираторне инфекције јутрос смо имали узимање првог узорка. Пратићемо и убудуће инструкције епидемиолога Института и препоруке Покрајинског секретаријата за здравство. Спремни смо да у наредном периоду одговоримо на све изазове – поручио је примаријус Бојат.

У Дому здравља Нови Сад су, према његовим речима, пре десетак дана оформљене три амбуланте за респираторне инфекције од којих су две намењене за тестирање одраслих особа а једна за децу.

Прочитајте још: Резултати теста за два сата: Ево шта је предност руског система за тестирање вируса корона


Први тај респираторни центар је у оквиру објекта Дома здравља у Улици Змај огњена Вука, улаз из Улице краља Петра првог а други је у Дому на Новом насељу, у улазу с бочне стране зграде, а поред тог улаза је и посебан улаз за трећи, дечји респираторни центар.