Новости у Крушевцу: Војска брани болницу санитарним кордоном, 10 заражених, три особе пребачене у Ниш, нулти пацијент донео вирус са крузера (ФОТО)

С.БАБОВИЋ

25. 03. 2020. у 16:55

Новости у Крушевцу: Војска брани болницу санитарним кордоном, 10 заражених, три особе пребачене у Ниш, нулти пацијент донео вирус са крузера (ФОТО)

Фото С.Бабовић

“Новости” доносе фотографије из болничког круга и здравствених амбуланти где се примају угрожени пацијенти
КРУШЕВАЦ-СЕДАМ пацијената код којих је потврђен корона-вирус у Расинском округу лечи се на Инфективном одељењу Опште болнице Крушевац, а три пацијента су пребачена за Клинички центар Ниш. Иако је за сада 10 потврђених случајева, страхује се да је број већи:са Института “Торлак” чекају се резулати за још 6 узоркован из брисева.

Како сазнајемо из више извора, епидемиолози су у доброј мери успели да реконструишу ширење КОВИД-19 код више крушевачких пацијената.То се посебно односи на први регистровани случај, коме је присуство корона вируса потврђено 21.марта. Према незваничним сазнањима “Новости”, младић стар 32 године вратио се са крузера 17.фебруара, после 6 месеци боравка ван Србије,али није имао никакве здравствене проблеме. Температуру је добио шест дана касније. Испитују се његови контакти са кинеским држљављанином и контакти из Ниша,где је боравио у првој недељи марта.

Дан касније стигла је потврда за још пет особа:за неке се према сазнањима “Новости” сумња да су зарадили вирус боравком у иностранству за потребе ангажмана фирми у којој су радили,други су били на рођенданској прослави или у иностранству.Према последњим подацима “Новости”, 893 особа тренутно се прати у Расинском округу.

У седишту округа с друге стране, примењују се рестриктивне заштитне мере. “Новости” су обишле више кључних пункотва за борбу против короне у Крушевцу,а међу њима и санитарни кордон на улазу у круг Опште болнице.Војска контролише и улаз и дезинфекцију, а ту су и представници Штаба за ванредне ситуације,волонтери,приватно обезбеђење и портири у болници.Искључиво се пропуштају санитети и цивилни аутомобили са хитним случајевима и то тако што одмах по подизању рампе, пролазе кроз дезинфекциони терен за точкове.

Сваки пацијент,лекар или медицинска сестра или псоетилац који има права да достави ствари за болесника у тачно прописаном времену дезинфикује се испод шатора до рампе. Посебан шатор је постављен и код зграде где је смештено Инфективно одељење. У Дијагностичком центру је од данас и посебна баријера код радиолошке службе и скенер и ренген дијагностике.


ПОЧЕЛА ДА РАДИ АМБУЛАНТА ЗА УГРОЖЕНЕ

АМБУЛАНТА за респираторне инфекције-“14.октобар” почела је да ради и екипа “Новости” затекла је Крушевљане који чекају испред са заштитним маскама.мКонтакт телефони амбуланте су 064/8653-574, 064/8653-575 и 064/8653-576,као и 037/3501-580,037/3502-150.Рад посебног центра подразумева збрињавање пацијената који имају високу температуру и друге друге дисајне тегобе, као и грађана, који су дошли са подручја угроженог корона вирусом и грађана или су били у контакту са тим лицима.


ПРИВАТНА ДОСТАВА БОЛЕСНИЦИМА-САТ ВРЕМЕНА ДНЕВНО

У Општој болници наводе да се достава нужних ствари за болеснике обавља сваког дана искљуливо у периоду од 14,30 до 15,30.Посете хоспитализованима су забрањене од 13.марта.За улазак у болнички круг неопходна су маска и заштитне рукавице, као што се уверила и екипа “Новости”.
- На улазу сваког одељења биће задужена лица која ће преузимати достављене ствари и исте предати болесницима-саопштава др Весна Стевић-Гајић,директорка болнице.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Maki makic

26.03.2020. 00:59

Bolnica u krusevcu blago receno katastrofa od svega , higijene do strucnosti a nemaju osnovne stvari

Sasa Simic

26.03.2020. 17:37

Postovana, zbog vise problema koje sam imao, na srecu i na kraju bezazlenih, kao neko ko je mesec dana u prethodnih par godina proveo u Krusevackoj bolnici, ne bih mogao da kazem da je stanje bas katastrofalno. Vise je zadovoljavajuce, a uvek, naravno, moze da bude i bolje. Svako dobro