Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену: Отаџбина их памти као хероје

В. Н.

14. 03. 2020. у 23:59

Нову спомен-плочу финансирао је Александар Ченић

Замењен натпис на споменику српским жртвама у Μaутхаузену: Отаџбина их памти као хероје

Освештење новог споменика Фото Танјуг

У НЕКАДАШЊЕМ злогласном нацистичком концентрационом логору Маутхаузен у Аустрији промењен је натпис на споменику српским жртвама.

У присуству амбасадора Србије у Аустрији Небојше Родића, свештеник парохије у Линцу, протојереј-ставрофор Драган Мићић освештао је нову плочу која је постављена на споменик српским и југословенским жртвама у меморијалном центру Маутхаузен.

- После три године, коначно смо исправили грешку према жртвама из Другог светског рата којe су страдалe у логору Маутхаузен. Нову плочу је финансирао Александар Ченић, на чему смо му захвални испред парохије у Линцу. Велику захвалност на упорности и труду дугујемо амбасадору Родићу - рекао је свештеник.

На новој спомен-плочи стоји: "Српским жртвама логора Маутхаузен. Страдали сте као мученици, отаџина вас памти као хероје. Нека вам је вечна слава. Република Србија их се сећа са поштовањем".

У два светска рата, на крајње свиреп и зверски начин у овом логору је настрадало око 21.000 људи српске националности.

У огромном проценту су међу преминулима били деца, жене и стари. Око 4.000 несрба, припадника других југословенских народа, почива у масовној гробници логора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)