ВОЈНИЦИМА није место на литијама. Припадници Војске Црне Горе (ВЦГ) требало би да утичу и на чланове својих породица и да их одврате од присуства на протестима против Закона о слободи вероисповести. Против припадника Војске који буду присуствовали литијама биће покренут дисциплински поступак и биће - удаљени из службе.

Ово је, како "Новости" сазнају, само део наређења које је на састанку свог колегијума, 6. фебруара, издао бригадни генерал Драгутин Дакић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе.

Главна тема састанка биле су управо литије којима народ исказује свој отпор према спорном закону. Тако је Дакић обавестио своје сараднике да је од обавештајних служби Министарства одбране и Војске Црне Горе добио информације да поједини војници и официри присуствују протестима, те да обавештајци интензивно раде на прикупљању података о томе који припадници ВЦГ учествују у народном бунту.

Прочитајте још - "Мило је необразовани председник и човек – спаљена душа што се тиче духовности и културе": Епископ Јоаникије никад оштрији према црногорском председнику

- Иако су то наводно верски протести, усмерени су против уставног поретка и суверености Црне Горе, те их тих разлога припадницима Војске није место на њима - изричит је био генерал Дакић.

Он је наредио да команданти и руководиоци одрже састанке са потчињенима у својим јединицама, те да им скрену пажњу да "место и улога припадника Војске није да руше уставни поредак, већ да бране интересе суверене Црне Горе".

Оваква одлука из врха Генералштаба, како "Новости" сазнају, узнемирила је припаднике Војске, посебно оне који редовно, четвртком и недељом, учешћем на литијама изражавају свој став против закона којим би држава да присвоји светиње Српске православне цркве.

Држава и даље не одустаје од примене спорног прописа, али је прошле недеље начињен бар мали помак - састанком представника Митрополије и епархија у Црној Гори са представницима државе. Постигнут је договор да убудуће о овом проблему преговарају експерти - правници, али још није најављен следећи сусрет, нити ко ће чинити тимове стручњака.

У међувремену, уследиле су нове претње Србији, СПЦ и верницима од стране званичника актуелне власти у Подгорици. Министар одбране Предраг Бошковић казао је да је Закон о слободи вероисповијести искоришћен да се против Црне Горе поведе крсташки рат. Протестне литије, како је рекао, немају никакве везе са законом, већ је, према његовој оцени, намера да се Црна Гора представи као српска држава, којој би се поништила независност изгласана на референдуму 2006. године.

- Поруке које стижу из Београда о помоћи српском народу и СПЦ додатак су причи да се што више грађана на попису становништа у Црној Гори 2021. године изјасне као Срби, што има циљ стварање српског карактера Црне Горе - казао је Бошковић за Радио Црне Горе.

МИРАШ КАТОЛИЦИМА НУДИ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ ПРОМОВИШУЋИ Закон о слободи вероисповести на хрватским ТВ станицама, Мираш Дедеић, поглавар непризнате Црногорске православне цркве, изјавио је да је добра страна тог акта што ће у православним храмовима у Црној Гори службе моћи да обављају и припадници римокатоличке вере. Свештенство Барске и Которске бискупије није било вољно да коментарише ову изјаву.

Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић позвао је црногорску дијаспору у одбрану Црне Горе. У истом тону говори и председник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић:

- Не може да постоји држава у држави, нити било ко може да буде изнад државе. Сви, па и цркве, морају да поштују закон. И сада нам неко ван Црне Горе каже да отимамо нечије светиње. А чије су то светиње? То су културно-историјски споменици Црне Горе.

С друге стране, држава увелико примењује репресивни апарат према онима који имају другачије мишљење и ставове у односу на спорни закон, али и "тробојка револуцији", која се дешава широм Црне Горе. Учитељица ОШ "Југославија" Рада Вишњић у Бару, на чијем часу су ученици петог разреда цртали Штрумпфове са тробојком у позадини, у уторак је кажњена условним престанком радног односа са могућношћу престанка радног односа ако у периоду од шест месеци од дана изречене мере учини тежу повреду радне обавезе. Директорка ОШ "Југославија" Биљана Вукмановић казала је новинарима да је поступак утврђивања одговорности учитељице спроведен професионално и непристрасно.

Прочитајте још - "Српска црква је парамилитарна шовинистичка паланка која заједно са Србијом и руским шпијунима ради против Црне Горе": Говор мржње дукљанског академика

- Сходно законским одредбама и тежини повреде радне обавезе, донела сам одлуку којом се Ради Вишњић изриче мера условни престанак радног односа са могућношћу престанка радног односа ако у периоду од шест месеци учини тежу повреду радне обавезе - саопштила је Вукмановићева.

У разговору за "Новости", учитељица Рада Вишњић каже да се радује због деце и посла што се данас враћа у учионицу.

- Прихватам да се вратим на посао, због деце и себе, али не разумем шта значи условни престанак радног односа. Директорка ми је, такође, образложила да нисам поштовала наставни план и програм, а у њему пише наставна јединица "цртање украса", што је на том часу са децом и реализовано. Нашим законом, боје црвена, плава и бела нису забрањене - казала је Вишњићева, и истакла да су деца са уживањем цртала, а да родитељи кажу да чувају те цртеже у својим собама.

Учитељица кажњена због дечјих цртежа

Грађани Црне Горе, дубоко незадовољни Законом о слободи вероисповести, иза кога се крије тихи прогон СПЦ, већ сутра ће се поново окупити на протестним литијама. Скупу планираном у Подгорици придружиће се група младића, која је пре недељу дана кренула пешице из Београда.

Прочитајте још - "ЦПЦ нема довољно свештеника, па док их не примимо у службу, могу католици и протестанти да служе у храмовима": Мираш у Загребу поново напао СПЦ

У знак подршке одбрани светиња они су се запутили на јединствену шетњу од Храма Светог Саве на Врачару до Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а у уторак закорачили у Црну Гору. Како је у уторак на "Фејсбуку" објавио лидер опозиционе црногорске Праве Црне Горе Марко Милачић, они су прешли границу на прелазу Јабука. Реч је о двојици младића из Подгорице - Огњену Марашу и Милошу Ајковићу, који су 11. фебруара кренули са платоа код Храма Светог Саве у литију дугу 500 километара до Подгорице. Њима су се накнадно прикључила још двојица младића из Србије - Александар Бабић и Мирослав Антић.

ШЕИК ПОДРЖАО ПРАВОСЛАВНИ НАРОД

УГЛЕДНИ исламски теолог и филозоф, шеик Имрам Хусеин позвао је све балканске муслимане да подрже православне вернике у Црној Гори:

- Ако сте муслиман: да станете раме уз раме са вашом браћом православним хришћанима, подржавајући их сложно и солидарно против искварености црногорске владе, која води рат против Православне цркве. Ови хришћани (православци) нису арогантни као они који владају из Вашингтона и Лондона и Париза.


МИРНИН СКАНДАЛ

НЕКАДАШЊА саветница амбасадора Црне Горе у Турској Мирна Никчевић се новим скандалозним порукама на "Фејсбуку" поново окомила на СПЦ, српски народ и његове представнике:

- Уочи нестајања са историјске сцене, предлажем светом српском тројству моћан перформанс за крај: да Амфилохије прошета мошње Вучића и Иринеја, како би им се поклонио сваки онај који трпи смрзленије ових судњих дана за СПЦ.

Она се недавно "прославила" упућујући такође тешке увреде на рачун Срба у Црној Гори, пожелевши да запали манастир Дајбабе.