НАКНАДА погребних трошкова за породице преминулих пензионера од ове године усклађује се на исти начин као и пензије - по тзв. швајцарском моделу. То значи да ће износ од 41.650 динара, утврђен на почетку 2020. године важити све до нове индексације чекова и примаће га сви у Србији, без обзира на стварне трошкове сахране.

Како стоји у изменама и допунама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, "швајцарски модел" подразумева да ће пензије, а самим тим и ова накнада, расти два пута годишње и то по обрасцу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и исто толико раста просечне зараде. Таквом рачуницом су пензиони чекови од 1. јануара порасли за 5,4 одсто, те је и децембарска накнада са 39.516 повећана на 41.659 динара. По досадашњим прописима ова накнада се усклађивала на свака три месеца.

Прочитајте још: Лепа вест за пензионере: Једнократна помоћ од 5.000 динара стиже месец дана раније

- Основ за исплату накнаде погребних трошкова је оригинал рачуна и фискални исечак, које Фонду ПИО треба да достави особа која је и платила испраћај корисника пензије - стоји у "Гласу осигураника". - Без обзира на износ трошкова са рачуна, исплаћује се износ у висини накнаде погребних трошкова према датуму издавања рачуна.

Рачун који се доставља Фонду требало би да садржи назив и адресу онога ко га издаје, име и презиме особе која је платила, као и умрлог корисника, врсту и количину плаћених услуга, као и висину ПДВ. Уколико издавалац рачуна није обвезник фискалног исечка неопходно је да о томе обавести Фонд посебном изјавом. Поред рачуна требало би доставити и број текућег рачуна, на који ће накнада бити исплаћена.

Поједини градови и општине у Србији пружају новчану помоћ породицама преминулог, а постоји и велики број осигуравајућих друштава који такође дају могућност наплате погребних трошкова. Како би олакшали својим наследницима у време сахране, неки грађани се одлучују да бригу о свом погребу унапред обезбеде тако што плаћају чланарину посебним удружењима. Ова удружења се обавезују уговором да ће када за то дође време преузети потпуну бригу о сахрани.

РАЗЛИЧИТЕ ЦЕНЕ

ЦЕНЕ сахране разликују се од захтева породице покојника, али и града у коме се организује. Према рачуници ЈКП "Погребне услуге" у Београду, просечни трошкови сахране и погребне опреме у престоници су око 80.000 динара. Уколико се ради о новом гробном месту неплаћује се и његова изградња у износу од око 16.500 динара, што не улази у просечне трошкове.