Опстају и у потпуној изолацији: Обележена слава манастира Девич

Д. Зечевић

15. 12. 2019. у 17:04

Опстају и у потпуној изолацији: Обележена слава манастира Девич

Фото Н. Јеремић

Манастир Девич у Србици обележио манастирску славу у присуству највећег броја верника у последњих двадесетак година

Светом архијерејском литургијом коју је уз саслужење монаштва и свештенства епархије рашко -призренске служио епископ Теодосије, у недељу је у присуству више од хиљаду верника обележена храмовна слава манастра Девич. У беседи после литургије владика Теодосије позвао је Србе са Космета да остану крај својих светиња и да не одлазе са свете косовско метохијске земље јер им, како је рекао, нигде не може бити боље , а потом је у манастирским конацима служен ручак за све вернике и посетиоце који су организовано, аутобусима пристигли из Косовске Митровице, других крајева Космета али и Црне Горе...

- Срећни смо када нам долазе верници, који нас обилазе углавном о празницима односно најчешће долазе за манастирску славу , али су на жалост и даље ретки они који се самостално усуђују да дођу до наше светиње - говори мати Анастасија, игуманија ове светиње нападнуте и потпуно спаљене у мартовском погрому 2004. године, али која је већим делом обновљена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Из лектире избачен "Јазавац" Петра Кочића, а убачен Цецин "Гром", програми остадоше без родољубивих песама и народних бајки, учимо искривљену историју: Кроз уџбенике гуше ђацима љубав према отаџбини!

Срећом, мошти светитеља, светог Јоаникија Девичког, које према тврдњама верника имају исцелитељску моћ, поготову код душевних болести, нису оштећене у дводневној опсади светиње од стране Албанаца. Монахиње су тада хеликоптером извукли припадици КФОР-а а после пар месеци поново су се вратиле у потпуно спаљење конаке чију је обнову започела епархија рашко-призренска. Обнова светиње око које је изграђен камени зид који штити манастирски коплекс од упада Албанаца и даље траје, а посетиоци тврда је да је у недељу за храмовну славу светињу посетио највећи број верника у последњих двадесетак година.

- Годинама уназад помажемо сестринству манастира око припремања славе, али и других послова везаних за обнову светиње. Помажемо им око припреме дрва за огрев за зиму, потом око обраде околног имања - истичу мештани Прилужја, села у општини Вучитрн који су и ове године помагали монахињама око припремања хамовне славе.

И док истичу да је до светиње на дан манастирске славе пристигло тринаест аутобуса али да је било и самоиницијативних долазака, житељи Прилужја, иако удаљени више од педесет километара од ове светиње, кажу да се увек одазову позиву манахиња да им помогну као и да су срећни због овогодишње посете верника и њиховом поклоњењу моштима светог Јоаникија Девиког којем је посвећен овај храм саграђен у Дреничкој шуми где се овај светитељ подвигавао и приближио Богу.


ВЕРНИЦИ

И док подсећа да у окружењу нема српских житеља односно да су најближи Срби удаљени неколико десетина километара у селима Црколез и Бање у општини Србица, мати Анастасија игуманија светиње понавља да се упркос животу у тоталној изолацији монахиње ослањају на помоћ светитеља и неколико паса чувара, упркос томе што светињу чувају припадници косовске полиције као и да им увек највише недостају верници.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Rade Nis

15.12.2019. 17:16

sramota za KFOR umesto da zastite oni ne reaguju i ne suprotsravljaju se svojim saborcima teroristima albancima

драгана

16.12.2019. 12:19

@Rade Nis - Zavisi od toga iz koje zemlje ti vojnici dolaze. Italjanski vojnici KFOR-a su nas branili jednako kao naša vojska.

Микица

17.12.2019. 10:13

Слава Богу и Св. Јоаникију Девичком! Узгред: није било верника само "из других делова КиМ и Црне Горе", већ и из Републике Српске и свих крајева остатка Србије. Свуда око манастирских зидина било је паркирано мноштво возила са таблицама КВ, БГ, КГ, РА, НС, ЧА, ВБ, итд.