НАЈБОЉЕ породилиште у Србији према резултатима истраживања родитељског портала "Бебац", у којем је учестововала 12.201 мама је КБЦ " Др Драгиша Мишовић". Укупна оцена којом су маме оцениле своја породилишта је 3,61, дакле врло добра. Награђено је укупно 15 породилишта у више различитих категорија.


Награда за најбоље породилиште у категорији највећих породилишта додељена је новосадској Бетанији, Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, док је у категорији малих породилишта, ове године престижну награду добило породилиште из Параћина. Најбоље породилиште у категорији средњих је Клиничко болнички центар "Др Драгиша Мишовић", који је заслужено понео и титулу најбољег пордилишта у Србији.


Маме које су учествовале у истраживању, највише оцене дале су лекарима и бабицама. Жене су углавном задовољне подршком особља на порођају и односом особља у порођајној сали. Међутим, мање су задовољне подршком коју добијају одмах после порођаја. Истраживање је показало да 44 одсто мама изађе из породилишта а да нису у потпуности савладале дојење без укључивања дохране.


- У односу на резултате истраживања из 2016. године, повећао се проценат мама које виде своју бебу одмах после порођаја у случају када се порођај обавуи царским резом – наводи се у истраживању. - И даље је мали проценат контакта "кожа на кожу" са бебом и првог подоја после порођаја и то без обзира на начин порођаја. Чак 30 одсто мама, односно свака трећа није добила важне информације о свом и стању бебе после порођаја.


Прочитајте још: Уручени поклони породиљама у КБЦ "Драгиша Мишовић"


У овом истраживању, маме су лекаре оцениле са 4,32, а доступност лекара после порођаја оценом 3,21. Иста ситуација је и са бабицама које су добиле високу 4,21 оцену за порођај.


Према овом истраживању, маме у Београду су задовољније у односу на друге градове у Србији.