Јаничарски „каријеризам“ већ седам година у лекцији: Догодине седмаци добијају нови уџбеник, провере ће бити детаљне

Љ. БЕГЕНИШИЋ

уторак, 03. 12. 2019. у 11:59

Јаничарски „каријеризам“ већ седам година у лекцији: Догодине седмаци добијају нови уџбеник, провере ће бити детаљне

Фото П.Милошевић

Уџбеник историје за седми разред, са спорном тезом о данку у крви, користи се од 2012. Шарчевић: Аутори нису обичај објаснили из угла памћења српског народа. Несхватљива равнодушност према питању школских књига

ИАКО уџбеници на путу до учионице пређу неколико крупних степеница, у њима се поткраду непримерене грешке. Лекција из историје за седми разред основне школе у којој је један од најгорих обичаја из времена турске окупације - данак у крви - представљен као добра прилика за напредовање у каријери, у уџбенику историје налази се од 2012. Тако је седам генерација ђака учило да је добро бити - јаничар!

- На овим лекцијама хиљаде деце формирале су своју историјску свест, али и свест о другим стварима - кажу наши саговорници, поводом текста о коме су "Новости" писале.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Данак у крви приказан као прилика за напредовање: Скандалозан садржај уџбеника историје за седмаке

Министарство просвете саопштило је да је "спорни текст о тиранији окупатора и исплативости да се деца уче да буду јаничари одобрен - пре реформе".

- Уџбеник је из 2012, а у употреби је након исправки претходно одбијеног уџбеника из 2011. године. Лекција о данку у крви је уравнотежена, али је питање о позитивним и негативним странама данка у крви лоше формулисано. Ово је последња година примене уџбеника, јер ће се догодине у седмом разреду користити нови уџбеници, који се управо прегледају - саопштавају из Министарства.

Министар Младен Шарчевић истакао је да аутори нису дали довољно чињеница како би овај обичај објаснили из угла памћења српског народа, а сматра се да је доба јаничара најгори период кроз који је народ прошао.

- Надлежност Завода за унапређивање образовања и васпитања је контрола свих уџбеника и надамо се да ће приликом реформе уџбеника за седми разред сви пропусти бити исправљени. У сарадњи са Заводом формираће се јединствени уџбеници у којима ће се обрађивати теме на исти или сличан начин - рекао је он.

И Златко Грушановић, који је на челу Завода од 2017. године, потврђује да је овај уџбеник одобрен и у употреби од 2012.

Од тада, каже он, није стигао ниједан приговор на његов садржај.

- Пасус о данку у крви у контексту целе лекције мање је проблематичан, колико је неспретно срочено питање о предностима данка у крви - каже за "Новости" Грушановић. - За следећу школску годину ће свакако бити изабрани нови уџбеници, тако да се ово "Бигзово" издање више неће користити. У току је преглед уџбеника за трећи и седми разред, и вероватно нас као и сваке године очекују грешке које ће се лупом тражити, нарочито што је следеће године и избор уџбеника за те разреде. Завод тренутно има више од 200 комисија, које покушавају да укажу на сваку грешку и професионално оцењују рукописе. Покушавају да укажу на сваку грешку у уџбенику и да професионално ураде стручну оцену како би до ученика стигао уџбеник према стандардима квалитета.

Из Министарства просвете наглашавају да издаваче деле према квалитету, а не на домаће и стране. Са друге стране, поједини историчари и аналитичари, сматрају да је спорно управо то што наше тржиште уџбеника држе Хрвати и Немци, у чијем су власништву "Клет", "Бигз" и "Логос", док је домаћи Завод за уџбенике потпуно скрајнут.

Министар Младен Шарчевић / Фото Ж. Кнежевић

- Да ли је истина да монопол на нашем тржишту уџбеника имају издавачи из Немачке и Хрватске - пита историчар Милош Ковић. - Како би било да се објаве званични подаци о томе, па да знамо јесу ли то само гласине? Ако је то тачно, ко је одговоран за такво стање? Зашто је дозвољено потпуно потискивање и постепено пропадање Завода за уџбенике и наставна средства?

Ковић, између осталог, поставља и питање зашто није довољан један уџбеник историје за сваки разред, зналачки и квалитетно написан, у издању Завода.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потресно сведочење Игора Јурића: На монитору пуштена фотографија са Тијаном и другом ћерком, његове речи ће вас погодити, једва заустављао сузе (ВИДЕО)

ОПАСНО ДА ТРЖИШТЕ ОДЛУЧУЈЕ

ИСТОРИЧАР Милош Ковић за "Новости" каже и да је несхватљива равнодушност наше јавности према горућем питању школских уџбеника:

- Невероватна је одлука да о уџбеницима из којих ће учити наша деца одлучује - тржиште. То је посебно опасно и узнемирујуће када је реч о идентитетским наукама, међу којима је и историја. Тржиште је донело две погубне болести: корупцију у продаји уџбеника и морални релативизам у тумачењу историјских догађаја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Goran

03.12.2019. 14:14

Vratiti zavod za udžbenike na staro zabraniti sve izdavače koji su radili do sad ili im omogućiti štampu knjiga za privatne škole i to naravno uz revizore a sigurno će biti potrebni...

Alenka

03.12.2019. 14:54

Udzbenici moraju da budu stampani od drzave, a ne od privatnih kompanija. Treba Zavodu za udzbenike i nastavna sredstva vratiti prava koja je imao pre. Ne moze svako da stampa sta hoce a nasa deca da se drze u mraku neznanja u XXI veku. Ono sto su Tadic i ''demokrate'' radili, sada mora da se ispravi. Istorija nije turska serija u kojoj su svi srecni sto zive u Turskoj. Treba pisati i o ''Cele kuli'' u Nisu.