ПОСЛЕ објављивања трилогије која је уздрмала наш регион - "Јасеновац - Аушвиц Балкана", "Усташко коначно решење пре нацистичког" и "Алојзије Степинац усташки викар - покрсти се или умри" - проф. др Гидеон Грајф, истраживач Института за Холокауст "Шем олам" у Израелу, на велику жалост ревизиониста историје у Хрватској, не стаје у намери да открије комплетну истину из периода НДХ.

Прочитајте још: Степинац је знао да су у Јасеновцу живу децу бацали у ватру и креч

Од 19. до 22. новембра, у организацији Српско-хебрејског центра, на ОНО универзитету у Јерусалиму биће приређена три значајна догађаја: Конференција о Јасеновцу, отварање Српско-јеврејског центра за изучавање српског језика, културе и историје и, поводом 790 година од првог ходочашћа Светог Саве, постављање меморијалне плоче у част оца аутокефалности Српске православне цркве.

Како је за "Новости" потврдила др Љиљана Никшић, координатор за српско-јеврејску академску сарадњу, Међународном научном конференцијом о Јасеновцу, која се одржава у сарадњи са министарствима иностраних послова и просвете Србије и Архива Војводине, председаваће професор Грајф.

Прочитајте још: Папа има доказ да је Степинац знао за злочине усташа у НДХ

Учествоваће стручњаци из САД, Србије, Републике Српске, Хрватске, Италије, Норвешке, Британије, Немачке и Пољске. Један од панелиста биће проф. др Дарко Танасковић. На крају конференције предвиђено је доношење јерусалимске декларације о Јасеновцу.

Професор Грајф каже, за "Новости", да су се ове године, када човечанство обележава 80 година од почетка Другог светског рата, као производ синхронизоване акције хрватске римокатоличке цркве и хрватског државног врха десила два догађаја. У Јерусалиму су се током државне посете Израелу хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић десили догађаји чији је циљ ревизија историје о улози усташа у Другом светском рату, а који срамно изједначавају мучеништво Исуса Христа и Степинца.Реч је о књизи"Alojzije Stepinac the Pillar of Human Rights" (Алојзије Степинац - стуб људских права), ауторке Е. Гитман, у издању Кршћанске садашњостииз Загреба, која је уручена председнику Израела Рувену Ривлину у Јад Вашему.

- Такође, постављена је меморијална плоча хрватском надбискупу Степинцу у Јерусалиму, на Via Dolorosa, у оквиру римокатоличког коначишта Свете породице које је у власништву Бечке надбискупије, а од стране хрватске римокатоличке цркве и хрватске магистрале Реда витезова светог гроба, коју предводи кардинал Бозанић - наглашава проф. Грајф.

У својству главног истраживача на Институту за образовање, документовање и истраживање Холокауста у Израелу, главног историчара Фондације за образовне пројекте о Холокаусту у Мајамију и шефа Међународне експертске групе "Стоп ревизији", проф. Грајф је тим поводом упутио протестна писма папи Фрањи, председнику Израела Рувену Ривлину, премијеру Бењамину Нетанијахуу, бечкoј надбискупији и аустријској влади, у којима захтева уклањање меморијалне плоче Степинцу јер она вређа осећања свих жртава нацизма, фашизма и усташтва.

- Надбискуп Степинац је као светац "подметнут" од стране хрватског католичког клера. Познато је да је статус хрватског захтева за канонизацију Степинца неизвестан, јер је после окончања рада мешовите комисије СПЦ и ХРЦ сада "случај Степинац" пред посебном комисијом Свете столице и папе Фрање лично, који је у више наврата показао уздржаност у вези са Степинчевом канонизацијом - каже Грајф, за кога нема дилеме да је Степинац знао за усташке злочине пружајући НДХ моралну и духовну подршку.

СПОМЕН-ПЛОЧА СВЕТОМ САВИ

ПОДСЕЋА проф. Грајф да је Свети Сава прво ходочашће у Јерусалиму имао 1229. године, те да није задужио само Србе, него и Јевреје, јер је куповином куће Јована Богослова омогућио да она остане у хришћанским рукама. Верује се да је у тој кући одржана последња вечера. Испод куће је гроб Давидов, друго место ходочашћа значајно за Јевреје. Предлог да се у Јерусалиму постави спомен-плоча Светом Сави, како кажу у Министарству спољних послова, подржали су Његова светост патријарх Иринеј, министар Ивица Дачић и Министарство просвете.


И "НОВОСТИ" У ТРИЛОГИЈИ

ПРОФ. Грајф је у своју књигу "Усташко коначно решење пре нацистичког" уградио и аутентични немачки досије о усташким зверствима (1941. и 1942), који је после готово осам деценија доспео у јавност почетком ове године захваљујући сарадњи Архива Војводине и нашег листа. Стога је и текст "Новости", објављен 3.фебруара, ушао у Грајфову трилогију.

- Тај немачки досије представља револуцију у светској историографији! Масакр 190 српских мушкараца у Гудовцу 28. априла 1941, почињен само 18 дана после оснивања НДХ, доказ је да је усташко коначно решење почело шест месеци пре нацистичког коначног решења. Хрвати су били бржи од Немаца - наглашава Грајф.