ДОБРИЛА Петровић, виша медицинска сестра у пензији, иначе бивши заштићени станар, очајна је протестовала на улици од 30. септембра, молећи за правду, а у петак ју је примио председник Србије Александар Вучић како би покушао да реши њен проблем.

Добрила је била заштићени станар, која је са ћерком и двоје унучића принудно исељена из Његошеве 65 пре две године. Осим што је остала без крова над главом, њена породица дошла је и до руба егзистенције, јер јој извршитељи сваког месеца скидају две трећине пензије (27.400 динара) на име судских и трошкова извршења од 2017. године, па Добрили остане свега 12.000 динара. Првих годину дана кирију им је плаћао Општински одбор СНС, али од прошлог октобра сналазе се сами. Рента за скромни стан, који изнајмљују на Карабурми, износи 180 евра.

Прочитајте још - Станари "заштићени" - са бебом морају на улицу

- Председник је обећао да ће мој случај бити решен. Он и господин Селаковић позвали су градског секретара за социјалну заштиту. Председник је дословце рекао: "Ова жена је Београђанка, цео животни век је радила у здравству, дала је пуно овој држави и није у реду да стоји на улици и гладује" - каже нам Добрила.

КОМОРА ИЗВРШИТЕЉА: ДУГ ОКО 300.000 НИСУ тачни наводи да задужење госпође Петровић по основу трошкова поступка износи 1,3 милиона динара, потврдила је за "Новости" Марија Недељковић, виши саветник за надзор у Комори јавних извршитеља. Из решења о трошковима извршног поступка пред извршитељем, како наводи, види се да износе нешто више од 300.000 динара. На ово решење је извршни поверилац (власник стана) изјавио приговор о коме надлежни суд још није одлучио.

У скромном стану са њом живе ћерка Снежана, унучићи Маша (7) и Марко (4). Снежана нема сталан посао, али од држања часова понешто заради, па се скрпи тридесетак хиљада месечно.

- Маша је у септембру кренула у први разред. Добри људи су јој купили јакну и ципеле, јер ми нисмо имали. Општина јој је обезбедила књиге. Никада нисам мислила да ћемо постати социјални случајеви - огорчена је Добрила.

Њен страх из дана у дан расте јер не зна колико ће јој још дуго бити скидан новац од пензије. Наиме, у ПИО фонду је добила број свог предмета и на порталу судова Србије видела да јој дуговање наводно износи 1,3 милиона динара! После вишемесечне панике, тек јуче се испоставило да је овај број предмета погрешан, али Добрила и даље страхује да ће јој новац одбијати од пензије до краја живота због грешке администрације!

Осим тога, пред њом је још један велики проблем. Наиме, стари власник, по професији адвокат, који је судски њену породицу избацио на улицу, покренуо је спор у ком тражи 22.000 евра за то што је четири године, од смрти његовог оца до принудног исељења, живела у његовом стану. Ово подводи под "неосновано богаћење"!

Петровићи су се уселили у стан у Његошевој после рата, када је Добрилина свекрва Бранислава мењала са општином Врачар два мања стана за један већи. Свекрва је са старим власницима склопила уговор о коришћењу стана. После њене смрти, син Добривоје 1992. склапа нови уговор, у коме се чланови његове породице наводе као чланови домаћинства.

Ова породица никада није успела да добије друштвени стан јер се сматрало да има решено стамбено питање. И заиста су га имали до 2006, када је Добривоје умро. Добрила се обраћа старом власнику за нови уговор о закупу, али је он упућује на суд. Покреће парницу и 2007. добија пресуду у своју корист, али се власник жали и у поновљеном поступку други судија доноси пресуду у корист старог власника, уз образложење да је Добрила постала члан домаћинства тек 1977, када се удала, а не 1972. када је ступила у ванбрачну заједницу. А са ступањем на снагу Закона о стамбеним односима из 1973. на становима у приватној својини не може се стицати станарско право. Пресуда је постала правоснажна, упркос ставу Министарства правде да је у том случају криво примењен закон.


Прочитајте још - ПОРОДИЦА ПЕТРОВИЋ РЕШИЛА СТАМБЕНИ ПРОБЛЕМ: Помогли нам Вучић и СНС, имаћемо кров над главом