Stanari zaštićeni - sa bebom moraju na ulicu

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

25. 04. 2017. u 22:02

Станари заштићени - са бебом морају на улицу

Dobrila sa ćerkom Snežanom i unucima Mašom i Markom Foto Milena Anđela

Porodica Petrović dobila rešenje izvršitelja da mora da napusti stan u kojem živi od 1945. godine. Svekrva s opštinom Vračar menjala dva stana za jedan veći, koji im je sada oduzet

VEĆ 11 godina budim se u strahu da će neko upasti i izbaciti nas na ulicu. Moj strah je nedavno postao stvarnost, kada smo dobile rešenje izvršitelja o iseljenju. Moje dve kćerke, dvoje unuka - Maša od četiri i Marko od pola godine - i ja, bukvalno ćemo se naći na pločniku, kaže Dobrila Petrović, penzionisana viša medicinska sestra iz Beograda.

Ona je jedna od tzv. zaštićenih stanara, koje je nekadašnji vlasnik uspeo sudskim putem da iseli, a opština Vračar, uprkos zakonskoj obavezi, ne želi ili ne može da im nađe adekvatan smeštaj! Stan od 88 kvadrata, u kojem živi petočlana porodica, nalazi se na uglu ulica Njegoševe i Koče Kapetana, u zgradi koja je posle rata nacionalizovana, ali su dva stana, od kojih je jedan dom Petrovića, vraćena starim vlasnicima.

Dobrilina svekrva Branislava menjala je posle rata sa opštinom Vračar dva manja stana za jedan veći. Tu je Dobrila provela ceo bračni život, tu su joj odrasla deca. Svekrva je sa starim vlasnicima sklopila ugovor o korišćenju stana. Posle njene smrti, sin Dobrivoje, 1992. godine, sklapa novi ugovor o zakupu, u kome se članovi njegove porodice navode kao članovi domaćinstva.

- Muž i ja smo konkurisali za stan, ali nikada nismo bodovani, jer se smatralo da imamo rešeno stambeno pitanje - kaže Dobrila.

Kada je Dobrivoje 2006. umro, njegova supruga se obraća starom vlasniku za novi ugovor o zakupu. On je, međutim, upućuje na sud.

- Sudija mi je rekla da moram da pokrenem parnicu i 2007. dobila sam presudu da imam pravo zakupa. Vlasnik se, međutim, žalio, i Apelacioni sud je vratio postupak Prvom osnovnom sudu na ponovno odlučivanje - kaže Dobrila.

U ponovljenom postupku drugi sudija donosi presudu u korist starog vlasnika. U obrazloženju se navodi da je Dobrila postala član porodičnog domaćinstva tek 1977, kada se udala, a ne 1972. kada je stupila u vanbračnu zajednicu. A sa stupanjem na snagu Zakona o stambenim odnosima iz 1973. na stanovima u privatnoj svojini ne može se sticati stanarsko pravo. Samim tim, Petrovići moraju da se sele. Apelacioni sud je potvrdio presudu lane i ona postaje izvršna u martu.

Do donošenja novog zakona, Petrovići su kiriju plaćali 10.000, a od januara 20.000 dinara. Dobrilina penzija je 31.000, starija kćerka Snežana ne radi, dok je mlađa Ivana zaposlena, sa skromnim primanjima. Izvršitelj je obavestio Dobrilu da će joj prinudno naplatiti troškove sudskog postupka i izvršenja na dve trećine penzije.

- Obraćale smo se svima. Iz Ministarstva za građevinarstvo dobile smo pismeno tumačenje zakona, u kom decidirano navode da je moj muž imao pravo trajnog korišćenja stana, kao i da stan koriste članovi njegovog porodičnog domaćinstva - kaže Dobrila.

Uprkos tome, u opštini Vračar tvrde da "ne znaju da li ulaze u krug lica kojima je opština obavezna da reši stambeno pitanje", ali i ako ulaze, "Vračar nema stanove na raspolaganju".

SLEDE ŽALBE STRAZBURU

- U ZAKONU iz 1973. nigde se ne navodi da članovi domaćinstva ne mogu naslediti stanarsko pravo, već tek u zakonu iz 1990. Zbog pogrešnog tumačenja propisa, svedoci smo protivzakonitih sudskih presuda, koje će biti osporene na višim instancama i pred Evropskim sudom u Strazburu - kaže Maja Nešić iz Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Živorad Svefanović

25.04.2017. 22:16

Ovamo kao navodno "nema beba u Srbiji" ali čim neki treba da idu na ulicu, odmah se 2-3 bebe odjednom pojave!

Оштривоје

25.04.2017. 23:36

@Živorad Svefanović - Богу хвала да те бебе постоје и да су живе и здраве. Важне су бебе и важно је да ти ниси важан.

Ha

26.04.2017. 07:10

@Živorad Svefanović - Ova priča je smešna. Bitno je da deset generacija živi pod jednim krovom i tako zadnjih deset godina. Ovo ima samo na Balkanu. Da babe drže unučad. I još hoće mufte da ih neko izdržava.Ma idi bre.

Gille

26.04.2017. 07:39

@Živorad Svefanović - Živorade Svefanoviću, da si ziveo u vreme Staljina, karijeru bi napravio.

ana

26.04.2017. 08:05

@Živorad Svefanović - Bebe jesu važne, ali da im majka i otac ne rade godinama na crno izdavanje apartmana bilo bi više para i za druge bebe. Zar ih nije stid da se ovako slikaju kao mučenici . Zar je mislila da je niko neće prepoznati?

Igor

26.04.2017. 13:59

@Živorad Svefanović - Objasnite nam, molim vas, kakve veze ima rad na crno sa stambenim problemom ove porodice?! Živimo u Srbiji i, nažalost, rad na crno je realnost mnogih koji nemaju vezu ili partijsku knjižicu da bi se zaposlili 'na belo'. Ako nekoga teba da bude stid zbog rada na crno, to su onda institucije ove kvazidržave koja ne sankcioniše poslodavce zbog neprijavljivanja zaposlenih i, svakako, vas zbog takvog komentara. Kada dete zaplače bitno je obezbediti mu egzistenciju kako znaš i umeš...

Danijela

25.04.2017. 22:45

Gospodine Zivorade, ne sudite vi o tudjoj muci, vasa nagadjanja i tumacenja su neprimerena. Nadam se da ce opstina da nadje pravo i trajno resenje za ovu porodicu.

realist

25.04.2017. 23:44

Kako su to zakoni u Srbiju nakon vise od 50god.to je neunistivo Stanarsko pravo,Ali izgleda Srbiju nikoga to ne interesuje,mogli bi da ih isele Ali da im daju drugi Stan,a ne da ih bacaju na ulicu,kakva sramota za Zakon.

Darko

26.04.2017. 06:41

@realist - isto su 50ih razmišljali vlasnici stanova u vezi zakona o nacionalizaciji. Država sve to zakuvala, sada peru ruke i prave se naivni...

Miodrag

26.04.2017. 06:11

Ovde ne postoji stari vlasnik. Ovde posotji vlasnik, i zakupci koji su kalkulisali da ce proci bolje, trgujuci stanarskim pravima, ne vodeci racuna ni o scojoj buducnosti a najmanje o tome da ugrozavaju privatnu svojinu drugih.a Stavljanje dece u prvi plan je zlupotreba, koju bi trebalo da preispita Centar za socijalnu zastitu i Ombudsman. Ne treba zaboraviti da su kljucni krivci partijske vlasti, koje uvek i danas nalaze stanove za svoje vojnike, aLi ne za ove porodicw sto im je obaveza od 1992

Jovancha

26.04.2017. 06:25

20000 din za 88m2 u Njegosevoj. Pa i tata bi sine. Ja placam 30000 za 35 m2 na Konjarniku. Sto bi bilo ko bio povlascen? Za te pare ima ista kvadratura na Medaku, Mirijevu, Ceraku. Niko ovde nije ugrozen zivotno niti ide na ulicu. Samo se gubi luksuz na tudjoj grbaci - pravog vlasnika stana.

ana

26.04.2017. 07:59

Ne podržavam da neko završi na ulici. Ali, Snežana Nena Petrović, njena ćerka 10 - tak godina radi bespravno na izdavanju apartmana u Beogradu. Na njenom sajtu BGD apartmani je veliki izbor apartmana, tako da uopšte nisu ugroženi. Od rada na crno za tolike godine verovatno je kupila bar dva stana

Igor

26.04.2017. 08:03

Slučaj ove porodice je samo jedan od brojnih primera neshvatljive razmere korupcije u pravosuđu i očigledno i svesno pogrešnog tumačenja propisa od strane sudova. Odnedavno, kao po komandi, donosi se niz presuda na štetu ''zaštićenih stanara'' koji legalno već decenijama žive u stanovima iz kojih ih sada izbacuju, i koji su se smatrali stambeno obezbeđenima pa nisu mogli da konkurišu za stan u svojim preduzećima. Šta ćemo sa proćerdanim novcem iz stambenog fonda koji su i ove porodice 'punile'?!

Orvel

26.04.2017. 12:15

Mafija sastavljena od korumpiranih sudija,advokata,privatnih izvrsitelja i privatnih gradjevinara,hara Srbijom.Zbog malih dugovanja stanovi se oduzimaju i na namestenim licitacijama prodaju u bescenje,zna se i kome...

Promašio si temu

27.04.2017. 16:47

@Orvel - Ovo je porodica koja se baškarila generacijama u tuđem posedu. U Sremčici imaju takav stan u pola cene...

Jana

29.05.2017. 23:29

Od 45 u tudjem stanu, i sad je to kao dogadjaj sto treba da izadju. Kako ih nije sramota da izbacuju ovo dete u prvi plan... i koja li je to filozofija zivotna nije mi jasno.