Лучани без Гуче као Швајцарска

В. ИЛИЋ

понедељак, 30. 09. 2019. у 16:00

Лучани без Гуче као Швајцарска

Општина Лучани

Формиран иницијативни одбор за "нову општину". Радовановић: Хоћемо да одлучујемо о приоритетима и задржимо младе људе

ЛУЧАНИ би били мала Швајцарска... Имамо јаку привреду, која пуни општински буџет и која може да изнесе све важне инвестиције у нашем граду. Зато смо решени да се одвојимо од Горњег Драгачева и Гуче, да вратимо старо стање од пре 1963. године када је Лучанима припојена Гуча, као једна од неразвијенијих општина у држави. Надамо се да ћемо имати подршку Владе Србије, јер желимо да нашој деци обезбедимо све како би остали овде, а не да одлазе из свог родног места.

Ово су реченице које ових дана понављају Лучанци одлучени да "направе" своју засебну општину која ће у свом саставу имати 18 месних заједница. Већ је формиран Иницијативни одбор, као и радни тимови, који би требало да израде анализу оправданости њихових захтева. Такође, започето је и прикупљање потписа грађана (одзив готово стопроцентан), након чега ће сву документацију предати надлежном министарству и Влади Србије. Оно што очекују је да ће народну вољу моћи да искажу на референдуму, кога очекују најкасније до краја године, а да ће у наредну ући као самостална општина.

- Не желимо ни са ким да улазимо у сукобе, са својим комшијама из Гуче желимо да останемо у добрим односима. Али, заједно више не можемо. Боље је, како наш народ каже, добар развод него лош брак. Желимо да направимо општину по мери свих наших грађана. Хоћемо да ми одлучујемо о нашим животима, да, не чекајући неке друге "приоритете", нашој деци обезбедимо све што им треба да лепше и лакше живе у Лучанима, а то можемо. Јер, одавно већ нам се становништво осипа, желимо да зауставимо младе, да не одлазе и да стварају породице у свом родном граду - рекао нам је председник Иницијативног одбора за раздвајање Лучана Александар Радовановић, привредник, отац четворо деце.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Асфалт до сваког села

Ову иницијативу подржали су лучански привредници који запошљавају око 2.500 људи, од укупно 3.500 њих колико их живи у овој општини. Међу њима су власници великих фирми: "Максиме", "Панекспреса", "Стакло реклама", "Ауроре", "Агро партнера", "Фапромала", "Нашег стана", "Унилак пласта", као и многобројни угоститељи, трговци, фризери, обућари, готово сви мали привредници.

- Честитам свима на овој иницијативи, дуго је ово покушавано. Привреда даје сто одсто подршке. Ред би био да они одакле се највише пуни општински буџет имају и највише користи од тога - рекао је Радош Миловановић, директор "Милан Благојевић - наменска", војног предузећа које запошљава око 1.350 људи.

И Марија Тајсић, власница успешне фирме "Максима", у којој је запослено 208 младих људи, решених да остану у Лучанима и своју будућност управо граде овде, додаје да привредници имају "и легитимно, али и морално право да подрже иницијативу".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЛУЧАНЕ ПОТРЕСАЈУ ОСТАВКЕ: Због Доловића деле Драгачево

СВЕ ПАРЕ ОДУ У ДРАГАЧЕВО

ЈЕДАН од 18 председника месних заједница, које би требало да чине будућу самосталну општину Лучани, Илија Домановић, каже:

- Послао сам највише захтева општини шта би требало урадити у нашој месној заједници. Верујте, ни килограм шута нисам добио, за разлику од неких других у горњим деловима Драгачева, где се ради и гради.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mestanin

02.10.2019. 14:51

Super je sve to, ali jos niko ne rece gde nestadose pare za crkvu. Bitnije je to da nadjemo nego da se razdvajamo. A i, Bogami, ova mapa nesto povelika, nemoguce da je Lucani do Guce bas.