Пола Србије још чeкa улицу и број

Ј. Ж. С.

21. 09. 2019. у 19:00

Због неажурности општина и градова продужено формирање адресног регистра. Именовано 24.955 саобраћајница, треба још 67.308

Пола Србије још чeкa улицу и број

ЗБОГ неажурности локалних самоуправа рок за именовање улица у Србији по други пут је продужен за још годину дана. Србији тренутно недостаје још 67.308 назива улица, а општине и градови су до сада именовале укупно 24.955 саобраћајница, чиме је посао завршен тек за 37 процената целокупног пројекта.

Како наглашавају у кабинету премијерке Ане Брнабић, држава је у овој години определила неопходна средства како би се свим грађанима заменила лична документа, због чега је било важно да све локалне самоуправе именовање заврше до краја 31. децембра 2019. године. Како овај посао није урађен, рок за именовање улица продужен до 31. децембра 2020. године.

- За израду елабората улица и кућних бројева до сада су издвојена 52 милиона динара - кажу у кабинету. - О буџету за обележавање објеката на терену одлучиваће Влада до краја године, када ће бити позната средства која ће бити опредељена.

Велики посао до сада су урадиле општине Мерошина, Црна Трава, Темерин, Смедеревска Паланка и Варварин. Локалне самоуправе које имају све податке за доношење назива улица, а још то нису учиниле, су: Сремски Карловци, Нови Кнежевац, Крупањ, Осечина и Горњи Милановац.


Према проценама, пре покретања овог пројекта, више од три милиона грађана имало је пријављено пребивалиште у улицама без одређеног кућног броја, од чега је више од два милиона било пријављено на адресама за које није одређен ни назив улице. То практично значи да сви они нису имали праву адресу у документима. Успостављање адресног регистра је веома важно, пошто он садржи податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара.

Републички геодетски завод је још у децембру 2018. године израдио елаборате уличних система у свим градовима и општинама у Србији.

- Влада апелује и на све остале јединице локалне самоуправе у Србији које то нису учиниле, да именују све улице за које су израђени елаборати, како би својим грађанима што пре обезбедили бољи и једноставнији живот - наглашавају у кабинету. - Поред тога, радна група за израду закона о адресном регистру и регистру просторних јединица активно ради како би се усвојио закон до краја године.


ОДГОВОР НА НЕДОУМИЦЕ

ОД фебруара 2019. године доступан је контакт-сервис на коме грађани могу да поставе сва питања и недоумице у вези са ажурирањем адресног регистра и променом назива улица, адресе и замене докумената, као и да пријаве институције које им траже новчану накнаду за замену докумената. Мејл адреса сервиса је moja.adresa@gov.rs.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Banaćanin

22.09.2019. 20:13

Kasni se jer u odgovarajućim službama sede nesposobni i neodgovarajuće obrazovani kadrovi, tj partijski kadrovi, koji kako narod kaže: "nit se vode nit se jašu". Plate su im veoma solidne, ali sem igrica na kompjuteru ništa drugo i ne rade. Neznaju satelitske snimke da prenesu u stvarnost. Žalosno, ali istinito.