До индекса из трећег покушаја

Ј. Ж. С.

среда, 11. 09. 2019. у 18:41

До индекса из трећег покушаја

Упис на факултете, фото З.Јовановић

Сенат универзитета у Београду расписује још један рок на факултетима, пријаве почињу у понедељак. За 3.209 слободних места у другом року се пријавило свега 666 кандидата
НА факултетима Универзитета у Београду на којима је после другог уписног рока остало слободних места биће организован и трећи уписни рок и то у складу са процедурама високошколских установа, одлучено је данашњој седници Сената Универзитета. Пријаве за трећи рок биће 15. и 16, а пријемни 17. септембра.

Од 3.209 слободних индекса, колико су факултети огласили у недавно завршеном другом уписном року, за 1.055 буџетских и 2.154 самофинансирајућа места, пријавило се свега 666 кандидата. Због недовољног интересовања, Сенат Београдског универзитета пружио је могућност свршеним средњошколцима да покушају још једном.

Електротехничком и Факултету организационих наука одобрен је данас нови студијски програм мастер академских студија "Напредне информационе технологије у дигиталној трансформацији", док су Математички и Машински добили програм "Индустрија 4.0".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мастери за роботику

Проблем Филолошког факултета на коме не може да се организује седница Наставно-научног већа јуче је доспео и до Сената. Захтев за продужетак звања редовног професора овог факултета лингвисти проф. др Весни Половини данас није прихваћен због кашњења у подношењу захтева.

Бивши декан ове високошколске установе проф. др Александра Вранеш за проблем криви медије, а не запослене на факултету. Она је додала да професорки Половини треба дати шансу.

Фото З.Јовановић


- Неколико пута на седницама Наставно-научног већа није било кворума, па самим тим захтев није упућен на време, али је о свему томе упознат ректорски колегијум - рекла је професорка.

Чланови Сената су ову тачку већином гласова скинули са дневног реда и позвали Филолошки факултет да реши своје проблеме.

- Поменути захтев је у Ректорат стигао 5. јуна, а морао је стићи до 31. маја - рекла је проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду. - Морамо да поштујемо сопствене прописе и на тај начин задржимо поверење у ову институцију. Бојим се да би, уколико сада направимо преседан, то могло да има последице наредних година.

ХУА И АКСЕЛ ПОЧАСНИ ДОКТОРИ

СЕНАТ Универзитета је др Акселу Хонету, професору на Одељењу за филозофију Универзитета Колумбија у Њујорку, доделио почасни докторат за допринос у области филозофије, социологије и критичке теорије друштва, укључујући критичку теорију у Србији. Ју Хуа, чувени кинески књижевник, добио је почасни докторат за изванредан допринос светској књижевности и изузетно значајну сарадњу са српским синолозима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације