Убијали Србе по пријави комшија

Д. ЗЕЧЕВИЋ

понедељак, 02. 09. 2019. у 22:02

Убијали Србе по пријави комшија

Породица Шутаковић / Масовна гробница у Ђаковици

У Ђаковици и околини налазе се бројне неистражене масовне гробнице. Терористи ОВК ликвидирали редом

У ОЧЕКИВАЊУ да радне групе при Комисијама за нестала лица Београда и Приштине предају породицама посмртне остатке петочлане породице Шутаковић и брачног пара Петровић из Ђаковице, који ће, како се очекује, током наредне недеље бити сахрањени у Андријевици, односно Ужицу, представници Срба из овог града опомињу на бројне случајеве киднаповања српских породица чија је судбина и даље нерасветљена.

Осим локације, зване "Бункер", која се налази у приградском насељу у Ђаковици и која у ствари представља шахт покривен бетонском плочом, где су и пронађена тела поменутих породица, на подручју Ђаковице није истраживана ниједна друга локација у којој су можда тела киднапованих Срба.

Одмах по повлачењу тадашњих регуларних снага војске и полиције тадашње СРЈ, почела су киднаповања односно отмице Срба који су се усудили да остану у својим кућама и становима у Ђаковици. Тако су поред Шутаковића и Петровића киднаповане породице Лазаревић, брачни пар Сталетовић, али и Јовановићи, Кузмановићи, Вуковићи...

Прочитајте још - Две деценије чекају сахрану најмилијих

- То су били углавном старији брачни парови, али зликовци ОВК киднаповали су и младића, сина доктора Андрејевића, који је током свог радног века лечио и Србе и Албанце - прича нам Ђокица Станојевић, председник Удружења расељених Срба из Ђаковице, који истиче поражавајућу чињеницу да су своје суседе Србе који су остали и после доласка међународних снага одавали најближе комшије Албанци.

Они Албанци које су Срби, како каже, хранили и штитили током бомбардовања, јављали су припадницима ОВК где се налазе њихови дотадашњи заштитници.

Ђокица Станојевић


- Тешко је разочарање када сазнате да су Србе који су се скривали у становима одавали управо Албанци који су до недеље и сами били скривени у њиховим становима, делећи са њима страх до НАТО бомби и терориста ОВК - опомињу Срби из Ђаковице.

Не скривају револт чињеницом да је на такав начин киднаповано 78 Срба, а да су до сада предата тела свега њих десетак.

Прочитајте још - ЖРТВЕ ИЗ ЂАКОВИЦЕ: Приштина не да тела рођацима

У једном случају, истичу наши саговорници, пре неколико година предати су погрешни посмртни остаци, па је прекопаван гроб наводно сахрањене особе да би се замениле кости.

Српска улица у Ђаковици


ЗОНА ОДГОВОРНОСТИ ХАРАДИНАЈА

По КИДНАПОВАЊУ, Срби из Ђаковице, како је "Новостима" казао Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица, држани су на неколико локација. Осим у хотелу "Паштрик" у центру града, неки су одведени у Фабрику дувана, "Вирџинију", неки у Ауто-школу или фабрику "Металику".

- Такозвани Бункер је прва локација коју смо пронашли и ексхумирали, али има захтева да се провере и друге локације. Наставићемо са претрагама и надамо се да ће се расветлити сви монструозни злочини у зони одговорности Рамуша Харадинаја - истиче, за наш лист, Вељко Одаловић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Milica Minic

02.09.2019. 23:08

Srbima treba konacno da bude jasno sta mogu da ocekuju od Siptara i Hrvata. Na zalost nekima i danas to nije jasno pa se hvale letovanjem po Hrvatskoj !

realist. Ene

03.09.2019. 02:40

Ovih nedonosenih embriona treba sistematski ocistiti iz Balkana, kako bi ljudi ziveli ko ljudi, a ne sa fasistickim i Teroristicki ludaka.

branko

03.09.2019. 07:47

ovdje je posebno porazno da se ovo desilo odmah nakon povlačenja vojske sa Kosova,i dok je narod ubijan i masakriran,Slobo i njegovi generali su slavili nekakvu pobjedu nad Nato-om.ostavili su narod bez zaštite.Imali su rok po Kumanovskom sporazumu 96 sati da napuste Kosovo,a oni su brže bolje zbrisali sa Kosova za 72 časa i još se hvalili kako su to efikasno odradili prije roka.

Анти Антифа

03.09.2019. 07:52

Шиптари су супротност чојства и цивилизације