ПРОЗВАВШИ јавно некадашње саборце у терористичкој ОВК Реџепа Сељимија и Рустема Мустафу да су "пропевали" у Специјалном тужилаштву за ратне злочине ОВК, приштински премијер у оставци Рамуш Харадинај послао је претећу поруку и свим осталим сведоцима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОКАЗИ ЗА БРУТАЛНА УБИСТВА И МУЧЕЊА: Србија уступила Хагу нову документацију против Харадинаја

С обзиром на то да се зна да је приликом претходна два суђења Харадинају у Хашком трибуналу око 30 сведока убијено или само нестало са "лица земље", ово је очигледно његово јавно подсећање шта може сачекати и друге који се усуде да "певају" о њиховим злочинима, пре свега трговини људским органима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СТРАНИ МЕДИЈИ О ХАРАДИНАЈЕВОЈ ОСТАВЦИ: Да ли ће опет гинути сведоци Рамушових злочина?

Јачини претње доприноси и то што је упућена Рустему Мустафи, команданту ОВК за област Лаб, која обухвата Подујево, Гњилане, Витину, и који је један од највећих злочинаца на Космету.

Иначе, Харадинај је рекао да се он у Специјалном тужилаштву бранио ћутањем, а да су Сељими и Мустафа изабрали да "певају". Такође, сви Албанци са КиМ које је тужилаштво звало на саслушање су позвани као осумњичени сведоци, што значи да су спремни да им понуде нагодбу уколико ови прихвате да испричају све о злочинима.

Како су на видику избори у Приштини, овим оптужбама Харадинај покушава и да себи подигне рејтинг као албанског патриоте, који поштује "племенске каноне". Посебно што је Сељими демантовао да је уопште добио позив да да исказ у тужилаштву.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже за "Новости" да Сељими и Мустафа нису никакви сведоци, већ злочинци исто као и Харадинај и сви треба да буду оптужени:

- Кад Харадинај каже да је неко "пропевао", он онда признаје да ОВК нешто крије, да крије злочине и да их је било. Да их није било, онда нико не би имао шта да "пропева". Мислим и да све ово он користи у унутарполитичкој борби, јер хоће себе да представи као чувара "лика и дела" ОВК и јединог правог борца да очување њихових "тековина", а да остале прикаже као издајнике.

Иначе, Харадинајеви сведоци су гинули у саобраћајним несрећама, налажени мртви у парковима или једноставно упуцани из ватреног оружја. Кујтим Бериша, који је страдао у Подгорици, био је сведок убистава Срба код Радоњићког језера, али и мучења неких Албанаца, а осим њега ликвидирани су и Садик Мусај, Садик и Весељ Мурићи, Тахир Земај...

Мустафина група подметнула бомбу под аутобус "Ниш-експреса"

МУСТАФИНИ ЗЛОЧИНИ

РУСТЕМ Мустафа је одговоран за неколико логора у околини Подујева у којима су мучени и убијани Срби, сумњичи се и за више убистава полицајаца, а његова група стоји и иза постављања бомбе у аутобусу "Ниш-експреса" 2001. године. Осуђен је био у Приштини и на четири године затвора због убиства четворице Албанаца 1999. године за које је сматрао да нису лојални ОВК.