Генерал Лазаревић: Дали ми да бирам - Хаг или америчка војна академија

Драган Вујичић

28. 07. 2019. у 09:02

Генерал Лазаревић: Дали ми да бирам - Хаг или америчка војна академија

Фото Н. Фифић

Генерал Владимир Лазаревић о паклу који је преживео: На Косову сам оба сина извлачио из рушевина. Под изговором лечења у Трибуналу су ме убијали. Покушај отмице и ликвидације жене и сина десио се у само предвечерје агресије

МОГАО сам, уместо у Хаг, да одем у САД и предајем у њиховим војним школама о нашим искуствима из рата. Непосредно пре него што је објављена оптужница против мене, долазили су ми људи са документом печатираним у Стејт департменту са таквом понудом. Нисам пристао. И у Хагу, у другостепеном поступку, када су дошли скупи амерички адвокати нудећи ми бесплатну одбрану - одбио сам. Нисам ја бранио Америку, него Србију.

Ово је само једна у низу епизода из животне драме генерала Владимира Лазаревића, легендарног команданта Приштинског корпуса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ГЕНЕРАЛ ЛАЗАРЕВИЋ ОДБРУСИО АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ: Скоте, зашто ћутите о једној истини?

Они, Лазаревићи - генерал Владимир, синови Влада, Марјан и Милан, супруга Олгица и унук Лазар, о "том рату" не причају никад. На сваком од њих он је оставио дубоке ожиљке.

Генерал је пристао да, за "Новости", подели нешто од породичних и личних траума, "тек да остане записано". Вели да још није сигуран да ће своја сећања и белешке преточити у књигу, јер је све превише болно.

- Док се рат на Косову тек спремао, у Нишу је почео прогон моје породице. Жена Олгица и син Милан морали су да напусте стан и беже у Бабушницу. У рату на Косову, двојица страријих синова, Влада и Марјан, била су везисти. Обојицу су ми "поклапале" НАТО бомбе. Када је рат завршен, био сам последњи генерал који је био на слободи а "обећан" је Хагу. Нема шта ми тамо нису радили, покушали су и да ме убију... А када сам у децембру 2015. дошао у Србију, нисам могао да верујем да је то иста земља. Променило се све - сиже је приче Владимира Лазаревића.

Командант Приштинског корпуса и Треће армије никада није причао о породици. Документи Службе безбедности наше војске крију многе тајне.

- За покушај отмице, или можда и ликвидације, жене Олгице и Милана, јавили су ми у само предвечерје агресије. Жена је позвала сва усплахирена и рекла како се комшије жале да су људи маскирани фантомкама претходне ноћи били у згради и тражили наш стан. Нешто их је спречило да покуцају на врата, и зато је она са сином морала да се склони код другарице у Ниш. Наравно да сам алармирао кога треба, и њих двоје су пребачени у Бабушницу, где су били чувани све време рата. Није смело да се зна чији су - почиње исповест Лазаревић. - Супруга је рат провела са пиштољем ТТ под јастуком, који сам добио 1972. на Војној академији, а син од 16 година "дужио" је "колт", који сам купио осамдесетих.

Генерали Павковић и Лазаревић


Генерал додаје да су му у исто време старији синови били на Косову као везисти наше војске. Каже, није му пало на памет да их склања.

- Прва траума ми је била када је тучена касарна "Косовски јунаци" у Приштини. Влада ми је био тамо. Одмах по вестима полетео сам тамо и, у оном мраку, између кратера од бомби, прво што сам чуо био је Владин глас. Тада су погинула четири војника.

Бог га је, каже генерал, погледао и нешто касније, код Косовске Каменице. Са свог командног места гледао је како авиони НАТО-а гађају чвориште везе на Богутовачком брегу. У посади међу војницима био је средњи син Марјан.

- И та успомена ме понекад буди из сна - уз уздах наставља причу генерал. - Враћао сам се тог маја из Грачанице, где сам давао интервју за америчке новине, када сам видео налет непријатељске авијације. Био сам пред Командом, а бомбе су падале тамо где је требало да буде Марјан. Павковић је баш био ту, и заједно смо тражили мог сина. Срећом, био је само угруван, а Павке је тада први пут чуо да су ми два сина крај мене.

Генерал Лазаревић за сином Марјаном и унуком Лазаром


Присећа се генерал и сопственог наређења, које чува - да у Приштинском корпусу не смеју да буду више од два војника из једне српске породице. Сопствено наређење је у личном случају игнорисао.

- Како сам могао да их вратим када су Косово бранили и они који нису Срби - говори Лазаревић. - На суду у Хагу бранио ме је Мађар, војник добровољац из Војводине, који је дошао да узме место крај сина на Паштрику. У Хагу су се чудили када је испричао како је НАТО из ваздуха у прах претворио албанска села.

Нова искушења почела су после 5. октобра, а кулминирала 2014. године. Због можданог удара и лечења на ВМА, остао је једини истакнути генерал који је бранио КиМ а који је још био у активној служби. Нису могли да га пензионишу из болничке постеље, а из многих амабасада то је тражено.

Претходно је, чиме смо и почели овај текст, одбио Стејт департмент и "уговор у доларима", са обећањем да од Хага неће бити ништа ако оде на Америчку војну академију.

Син Влада Лазаревић


- Звао ме је министар Давинић почетком 2004, и дошао сам онако болестан - сећа се детаља генерал. - Понудио ми је кафу и, стојећи, "укорио" ме: "Пет амбасада зове сваки дан и пита зашто сте још у војсци, а шта ја да им кажем?!" Да нисам већ сео, срушио бих се. Рекох Давинићу: "Сад ви седите да вам кажем".

Разговор је, вели, био непријатан. Генерал Крга и још двојица са највишим еполетама су црвенели, а Лазаревић је Давинићу поручио да постоје две коверте које чувају супруга и пријатељ, за случај да га насилно одведу у затвор. Рекао је и да му не пада на памет да својој војсци прави проблеме. Разговор је завршен генераловом поруком за амбасадоре - да се сви заједно моле Бога да он умре, јер ником неће бити добро ако га насилно буду спроводили.

- Шта се све у то време догађало са мном, а никог није било да помогне. Одједном ми, "преко пријатеља", долазе људи из тадашње владе и нуде азил у једној централноамеричкој републици. Само да "нестанем". Они су се о свему наводно договорили, Павковић је, кажу ми, пристао. Ја тражим неколико дана да размислим и молим бивше безебедњаке да провере ове функционере, који су, иначе, и сад активни. Безбедњаци долазе са извештајем о томе из које амбасаде потиче иницијатива и са информацијом да у ствари хоће да нас одведу и ликвидирају. Зовем Павковића и кажем му да повуче своју сагласност.

Ти "пријатељи" су га се оканили тек пошто им је показао фотографије домова где станују са усликаним члановима породице. Схватили су претњу и изгубили ентузијазам да генерале некуда тајно одведу.

Владимир Лазаревић пред Хашким трибуналом


У Хаг је, вели, отишао својом вољом.

- Ако икада објавим своја сећања, биће то због Трибунала и "лечења" којем су ме подвргнули. Хтели су да ме убију! - љут је генерал на сам помен тих дана. - Што у Хагу, што код нас, имао сам седам операција од канцера, и њихови лекари су ми преписали 25, па онда чак 32 таблете да пијем сваки дан. Нисам знао где сам док се нису појавили Пољаци. Они су ми спасли главу.

Владимир Лазаревић је био вероватно једини у Трибуналу који је све време био у притвору, јер због њговог здравственог стања нису могли да га упуте на издржавање казне. Хаг је, ипак, одредио да га пребаце у Пољску на издржавање казне, а када су људи из Варашаве стигли и видели његове папире, казали су му: "Генерале, ми оваквог не можемо да те примимо. Твоје здравствено стање је веома лоше." И тако су га, на свака три месеца, пет пута одбијали. И тиме му отворили очи.

ОЦУ НИСУ РЕКЛИ ДА ИДУ НА КОСОВО - Био сам у Пуку везе у Нишу, а јавио сам се да идем на Косово као испомоћ - говори нам син Владан, а Марјан додаје да је и он као везиста у војсци тражио да иде на Богутовачки брег. - То ми је било радно место - каже Марјан. Са оцем се ниједан од браће није консултовао. - Само смо женама рекли, и оне су остале затечене.

- Заиста сам хтео у Пољску, досадило ми је у Хагу. Рекао сам Пољацима да идем на своју одговорност, а они су ми први објаснили да није све онако како се мени чини. "Спао сам" на само 60 килограма, и док би ме пребацили у Пољску и поново одредили терапију, вероватно бих умро. То сазнање ме је освестило.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕКСКЛУЗИВНО: Американци хтели одмах да убију Павковића!

Командант појашњава и "принципе лечења" у Схевенингену. Стражари донесу шаку лекова болеснику, али је срећа у томе што не инсистирају да их попије пред њима.

- После разговора с Пољацима, питао сам затворског лекара за неку чудну таблету: "Шта то беше?", а он ми је одговорио: "Немам појма!" Онда су ме одвели у Краљевску болницу Холандије у Бронову и током прегледа преводилац је грешком на српски превео да ме лече од епилепсије. Лекари у тој болници су се чудно загледали, и тада сам први пут успео да искамчим педесетак својих лекарских налаза и да их покажем судији.

Судија Робинсон се одмах сложио, сећа се генерал, да су му током лечења ускраћена основна права, а независни лекари из Немачке и Белгије су написали да је лечен неадекватно. Дошли су и људи са ВМА, а генерала је додатно алармирала и докторка из Форензичког института у Хагу, где је био на прегледу, са саветом да хитно тражи неког независног радионеуролога да му прочита налаз магнетне резонанце, јер се слика и опис магнетног снимка затворских лекара не поклапају. Ту је генерал добио и лекарски извештај да је у ствари жртва зрачења, односно да је оболео због последица дејства уранијума.

САВЕТ Драго је генералу Лазаревићу што га његова држава опет нешто пита: - Био сам са министром Вулином и док смо тако говорили о здрављу он замоли за озбиљан савет око 63. падобранске и око служења војног рока. Рекох му да падобранцима хитно треба вратити статус самосталне бригаде, а да је крајње време да се војни рок врати. Рече, послушаће ме, и, ето, падобранци убрзо враћају стару формацију а војни рок почиње од 2021. - открива генерал.

- Када ми је у посету долазио син Милан, који је доктор овде у Нишу, упозорио ме је да ми лекари дају лек који је пет година раније забрањен за употребу. Доставио сам му и куглице прашка које су ишле уз таблете, да их однесе у БИА. Тек после тих скандала и моје жалбе судском већу тровање је стало.

Епизода с повратком кући генерала Лазаревића прича је коју приповеда са осмехом. Каже, заокупљен својим мукама, није знао шта се догађа у земљи, и када су почетком децембра 2015. у Хаг дошли Никола Селаковић и Братислав Гашић да га воде кући, још је зазирао од "љубави" политичара.

- Пошто је пилот "фалкона" преко звучника поручио како напуштамо ваздушни простор Холандије, озбиљни Никола Селаковић је пришао и упитао ме: "Генерале, коју песму да вам певамо?" Погледам га, не присећам се никакве песме, а они кренуше: "Не може нам нико ништа". То је била и химна нашег корпуса. Певају Никола, Бата, два лекара са ВМА, мој Милан и два момка из обезбеђења. Песма је престала негде пред Нишем, када Гашић први пут помену дочек. Ајде, рекох, да видим.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српски хероји сломили НАТО "Стрелу"

Ганут је био генерал када је ступио пред народ на аеродрому "Константин Велики". Међу њима су били и министар Вулин, Диковић, "његов генерал", владика Теодосије... Све је звао кући на кафу. Олгица, Влада и Марјан нису могли да верују кад су гости банули, а нарочито да је тати враћена грађанска част.

- Уверио сам се да се ствар у држави променила што се тиче нас бораца са Косова када сам отишао у социјално да решавам питање пензије - завршава генерал. - Жена која тамо ради заплакала је када ме је видела и рекла ми: "Ово је најлепше што је Србија доживела!"


МИЛАН

- СИН Милан је лекар овде у Клиничком центру, и практично је остварио мој сан - открива командант. - Ја сам био стипендиста ВМА док сам био у школи у Бабушници, а онда је то укинуто, па сам морао у везисте. И тако, живот се игра, Влада и Марјан везисти, баш као и ја, а Милан лекар.

Генерал се хвали да је Милан био међу најбољима у својој генерацији на Медицинском факултету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

Ja nislijka

29.04.2020. 13:24

@Јужнопругаш - Bog vam dao zdravlja zemljace u jednom dahu sam procitala vas intervju.ovde negde daleko u tudjini,isto u karantinu kao i vi kao i svi.kako nislije kazu "ko ima vek ima i lek".bog nek vas i nas cuva!

SS

28.07.2019. 09:26

Genersl obavezno da napise knjigu a Srbija da finansira prevod i stampanje na svim jezicima u sirokoj upotrebi.

Srba

28.07.2019. 09:30

Капа доле и велики поздрав генерале од саборца из Ђаковице.

Динарска Четничка Дивизија

28.07.2019. 09:35

Ђенерале, Бог ти подарио добро здравље и дуг живот!Прави српски јунак!

Goran Glišić

28.07.2019. 09:51

Generala sam upoznao na karauli Morina 1994 god. Ostavio mi je utisak dobrog čoveka. Sa nama vojnicima pričao je kao sa deco. Tada je pričao sa nama o nekim običnim stvarima. Nije ni jednog trena na nas gledao kao nadređeni. Želim vam generale dug život i puno unučića

Универзитетски професор

28.07.2019. 09:57

Људино генералска, има нас доста који поштују Вас и нашу Војску Србије, а ми који смо имали и сопствено војничко искуство тешких деведесетих, очекујемо Ваше мемоаре, за покољења, да се уче на позитивним примерима моралних савременика. Срећно Вам све било Генерале!

Top

28.07.2019. 09:57

Slava heroju njemu a ostalim herojima. i da se zna svi koji su bezali od poziva za Kosovo ne bi mi se vratili u Srbiju osim da malo odleze zbog dezerterstva.

VUK

28.07.2019. 10:04

Živ bio generale i svako dobro. Voleo bih da napisete knjigu i da imenujete sve te politicare koji su radili i rade protiv drzave Srbije i svog naroda.

Србин из НК.

28.07.2019. 10:24

*У Србији прилике су такве славе бабе презиру јунаке,о јунаци не гините џабе него и ви постаните бабе* Б.Нушић.

srpski patriota

28.07.2019. 10:33

Bravo generale vi vašom ispovešću samo povećavate moje poštovanje koje ste kod mane imali još od rata.Da je sreće vi i vaš patriotizam treba da bude u programima za škole od prvog razreda do fakulteta.Anovinari da malo više pišu o vama.Još jednom moje poštovanje vama i vašem patriotizmu i da postanete rekorder u svetu po dužini života.

Никола

28.07.2019. 10:34

Хцала Ти генерале!Хвала Мајци Србији што рађа такве јунаке!

Mićko

28.07.2019. 10:45

Lep tekst za početak dana. Suze mi natera na oči deo o povratku generala kući.. Sve najbolje generale tebi i tvojima i VELIKO HVALA!!

Мр Радомир Шћепановић

28.07.2019. 11:07

Шта је србин издржао? Српски јунак!

Ж. Ђуровић

28.07.2019. 11:42

@Мр Радомир Шћепановић - Издржао је јуначки и прогутао пуно тога, попут "колеге" ген. Бранислава Обрадовића и пар сличних.

Хиљадили се такви Срби!

28.07.2019. 11:20

Лакше су нам наше муке кад видимо ко нас је бранио од аждаја и жртвовао се за Србију. Ово је пример да српска деце уче у школама како се брани домовина.

MM

28.07.2019. 12:06

Biti , ostati castan covek u tako teskim životnim situacijama,u zlim vremenima,kada je sve na prodaju , gospodine generalu vi ste olicenje svega sto se izgubilo u nasem drustvu. Živi i zdravi bili.

Borisav Gajic

28.07.2019. 17:19

@Gavrilo - Lazo veliko priznanje i cast za sve nas veziste JNA. Osvetlao si obraz svih staresina Srpske vojske.

Jugoslav

28.07.2019. 12:39

Generale Srbija će ostati Vaš večiti dužnik. Koliko je života spašeno zahvaljujući Vama ,to znaju samo Bog i oni koji su bili uz Vas na Kosovu.Hvala što ste pokazali šta je čast ,obraz i srpski oficir.

колико

28.07.2019. 21:14

@naivni Srbine - ,,Комшија", шта је код тебе:мржња, новци или шмркање.

Jovan

28.07.2019. 15:58

Господине Генерале молим вас напишите књигу.

Miki

28.07.2019. 17:14

Podrzavam i molim Generala da objavi knjigu, jer je to mozda jedini nacin da se sve o desavanjina iz tog perioda sacuva od zaborava i da se kad tad sazna prava istina o svemu, a istina moze biti samo jedna i pre ili kasnije izadje na videlo. To se mozda nece desiti u skorijoj buducnosti, ali je jako bitno za buduce generacije da znaju ko su u stvari bili heroji a ko zlocinci.

MAJOR NIKOLIĆ

28.07.2019. 17:38

Pukovnik Želimir Đurović je u svom komentaru dao pravi odgovor. Junaku je bilo teže sa "kolegama" unutar VS, nego sa agresorom (B. Obradović i sl.).

Vuk

28.07.2019. 17:45

...... Generale, Generale nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je da se Srpstvu vrati slava......

Leonidas

28.07.2019. 17:54

Hvala vam Generale za sve što ste učinili za Srbiju i srbski rod! Molim vas napišite knjigu, obelodanite šljam što vas je pokušao ukloniti. Narod mora da zna. Da ste nam živi i zdravi i vi i vaša porodica, želim vam dobro zdravlje, puno unučića i veliko hvala za odbranu naših života!

galeb4

28.07.2019. 18:17

Pre svega zelim gospodinu Lazarevicu puno zdravlja a sve ostalo ce doci.Zasto se vec jednom ne pohvataju svi naredbodavci koji su nase oficire strpali u Hag...imenovati ih javno,tako da im se pokoljenja zatru a ne da nam sutra neko iz njihovih porodica narod vodi.Zasto se kriju i ko ih krije? Jesmo li neutralna i samostalna drzava ili smo pod necijom cizmom? Zasto se tek sada govori o tome sta je bilo na Kosovu,kako se ginulo,ko je poginuo...ko je sve to krio i zbog cega?

Gomila uzdaha dok čitah

28.07.2019. 21:01

Nema sumnja da je ovaj čovek sa svojom porodicom puno toga podneo, ni neprijatelju to da ne poželiš. Želim mu zdravlja i mira od srca. Medjutim, mislim da nije sve rečeno. 1998.godina u drugom po veličini gradu u Srbiji, u vojnom soliteru u sred vojno stambenog bloka ispunjenog vojnim oficirima i porodicama da se tek tako pojave nepoznata uniformisana lica sa fantomkama...mislim da ovde otprilike svi znamo koje su to paravojne formacije tada zavodile red po Srbiji. Ameri nisu, to je sigurno.

iz glave

29.07.2019. 22:22

осим почасти треба га подхитно запослити да ради у војној школи и пише књиге, да се њ знање и искуство не загуби. Србима су "грађански" Срби увек и једино били камен о врату

vladimir

30.07.2019. 00:45

Poštovani generale, napišite knjigu /memoare/ o dogadjajima u ratu, a posebno o dogadjajima posle "petog oktobra", o traumama i razočaranjima, gde ste u nedelju samo dotakli "slučaj Davinić", sve pritiske i devastiranje vojske!? Vi ste istorijska ličnost i PONOS srpskog nepokora! Hvala Vam!

Naklon do poda

01.08.2019. 01:03

Ne pamtim kad sam zadnji put procitao tekst ' u cugu ' kao ovaj.Generale sve najbolje vama i vasoj porodici. Zivi i zdravi bili jos 200 godina i hvala vam sto ste stali na branik otadzbine onda kada je trebalo, a ne kao neki nazovi 'generali' koji mudruju 365 dana u godini po TV-u, a rata ni oni ni njihova deca nisu ni videli. Svaka cast i vama iz Novosti za ovaj predivan tekst, dajte jos ovakvih tekstova!

Nuclear Vlasta

01.08.2019. 14:57

Јесте, са извесним закашњењем, шаљем коментар. Интересатно, али „увек на страни правде и непобедива - U.S.. ARMY “ зове генерала „побеђене војске“ да им држи предавања ?!! Дали то признају дебакл или прзнају своју стварну немоћ ? Шта год да је, то није гест „победника“ ! С ВАМИ БОГ ! ГОСПОДИНМЕ ГЕНЕРАЛЕ ! АМИН !П.С. Нисам читао остале кометаре, али сам овај стварно морао да напишем.

Colic Dobrosav

25.08.2019. 22:00

Dragi Generele molimo Vas obavezno napisite knjigu makar je objavili i kasnije, ali napisite za pokolenja. nemojte nas izneveriti i unapred hvalai mnogo zdravlja.

Aca

08.09.2019. 08:27

Bravo Generale,smognite snage za knjigu,verovatno neće biti lako,vratiti sećanja na prošlo teško vreme,ali nam treba tako nešto da nas stalno podseća šta smo ostavili za sobom

dragutin karlovacki

29.04.2020. 10:25

General Lazarević je imajući u vidu sve okolnosti pod kojima je komandovao u rangu naših slavnih Vijvoda. Zato bi obavezno morao napisati knjigu i o svom delanju ostaviti pisani trag. Bog te poživeo Đenerale!

Урке

29.04.2020. 18:24

Свака част генерале ,жив нам био и напиши ту књигу...мора остати забележено то кроз шта је Србија прошла...