ЕКСКЛУЗИВНО: Американци хтели одмах да убију Павковића!

Д. Вујичић

понедељак, 25. 03. 2019. у 09:02

ЕКСКЛУЗИВНО: Американци хтели одмах да убију Павковића!

Генерали Небојша Павковић и Владимир Лазаревић

Детаљи из радне свеске команде приштинског корпуса првих дана бомбардовања

КАДА ми је зазвонио телефон, пола сата пред прву НАТО ракету, 24. марта 1999, био сам у лифту у згради Команде у Приштини на путу за склониште. Јавио сам се и чуо глас Шона Бернса, директора америчке посматрачке мисије на Косову и Метохији. Одмах сам прекинуо везу, а на дисплеју је остао број телефона 1-3106428787. Са истог броја стигла је нешто касније СМС порука да се предамо, да спасем себе и своју породицу, војску и земљу.

Овако се генерал Небојша Павковић, некадашњи командант Треће армије Војске Југославије сећа телефонског позива, првог дана агресије пре тачно 20 година. "Вечерње новости" су љубазношћу заставника прве класе Добрице Стојановића, имале увид у Павковићеву радну бележницу из 1999. године. Стојановић је тада био дежурни официр при телефону у Команди Треће армије и Приштинског корпуса. За наш лист он се овако сећа тог 24. марта:

- Пале су прве бомбе и у склоништу су већ били генерал Лазаревић и пуковник Савић. Генерал Павковић улази ноншалантно, у џемперу, и "псује...". Говори: "Шта бих ја вама урадио да имам што ви имате!" Тај дан, тачније рано јутро 25. марта, када је генерал отишао на спавање, рекао је: "Све раде што смо предвидели". И то сам у бележницу унео на крају дана.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Скоро две трећине грађана не би прихватило извињење НАТО

Заставник Стојановић тврди да ни трунке панике није било у склоништу, као ни са друге стране телефонске везе, преко које су Лазаревића и Павковића звали из Београда, али и команданти јединица са терена.

- Сви су све време били сталожени, као да се налазе на војној вежби. Наши команданти нису паничили и то ме је убедило да не можемо да изгубимо - говори нам Стојановић.

Заставник Добрица Стојановић / Фото Д. В.


За причу о Бернсу и позиву Американца везана је и једна анегдота. Заставник се присећа да се на поновни позив јавио тадашњи новинар Милован Дрецун, али су га "провалили", те су му спустили слушалицу.

ПРОЧИТАЈТЕ И: НАТО АГРЕСИЈА - ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ КАСНИЈЕ: Рат који се није могао избећи

Шон Бернс/Фото ЕПА


- Не могу да заборавим да смо исте ноћи изгубили неколико официра на командном месту у Куршумлији. Како су причали старији по чину, њих је погодио "томахавк" навођен телефоном - прича Стојановић. - Генерал Павковић је такође претпоставио да је амерички дипломата позивом хтео да лоцира његов положај ради бомбардовања.


Генерали Небојша Павковић


ВОЈНЕ БЕЛЕШКЕ, ИЗ ЧАСА У ЧАС - 24. МАРТ 1999. ГОДИНЕ

* Проглашена је непосредна ратна опасност

* Ма знамо наш задатак

* Настављано са разбијањем бандитских шиптарских група. Више од три четвртине Дренице је очишћено.

* Од данас је и авијација у 1. степену б/г

* Гађаћемо све који и одакле нас гађају!

* Извршити личне припреме.

* Никад мирнија ноћ није била на Космету

* Од верификатора остало преко 100 лица, сви су из НАТО-а и официри за навођење

* Немци дали четири "леопарда" (у Тетову - Шиптари, Хрвати, Муслимани)


Оригинални списи из радне ратне свеске Команде наше војске


* Запречавање граница:

* Извршено минирање пруга, путева, мостова, тунела, усека и пролаза

* Извршено минирање у дубину наше територије, а и територије Македоније где се окрећу ОЕБС

* На територији КиМ игла не може да стане, све је пуно, школе, домови, куће, око 20.000 припадника ВЈ спремно за одбрану

* Узете координате за циљеве у Македонији. Чим прва рампа падне, одмах удар по НАТО и по Шиптарима

* Одбрана од "томахавка", запаљене гуме

* "О тај човек Фаљи Миндери"

* Шиптари масовно напуштају Космет, пуни аутобуси, такси-службе

у 18.00 НАТО издао наређење за напад.

* У 20.00 почео ракетни напад на СРЈ, гађано складиште Лисичији поток - Београд, складиште МУП-а у Раковици, Центар веза на Фрушкој гори


* У Куршумлији пале три крстареће ракете на писту (испод .....)

* Траже се инжењеријске машине за Куршумлију, има људи који су затрпани

* Бернс звао Павковића и псовао га да спасе себе и своје војнике (13106428787 - тел.)

* Из правца Глобочице - с Јажинци велика концентрација Шиптара, не дозволити им улаз у СРЈ

* Тући Лукаре и Врањевац

* Оборен један Ф-117 (невидљиви)

* Оборено 12 (италијанских) летелица (јавила - РАИ)

* Иде талас око 200 авиона

* Један наш МИГ пао на Чичавици

* Копаоник су гађали и промашили

* Из Крушевца јављају да је оборен још један авион и да му јуре пилота

* Кристијани Аманпур су одузели опрему јер се јављала из "Хајата"

* Павковић: Све се одвија како смо планирали!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

Један из Братства

25.03.2019. 10:29

Херој наш! Ово што смо ми радили у условима у којим смо били изучаваће се у школама.

Мр Радомир Шћепановић

25.03.2019. 11:07

Храбра срспка војска!Јел има државе на свету која би им рекла ,,не``?Осим Русије и Кине!

sloba

25.03.2019. 16:39

@Мр Радомир Шћепановић - Hrabra srpska vojska osramotila se u miru, kada nije htela da spreci drzavni udar koji je progurao isti neprijatelj. Naravno, nije trebalo udarati na rulju bez povoda, ali je trebalo zastititi sve institucije, ukljucujuci i Saveznu Skupstinu, i braniti ih po svaku cenu. Reci da to nije posao vojske nije sasvim tacna: to nije posao vojske ako se radi samo o protestima, ali ako se radi o drzavnom udaru pod vodjstvom pete kolone, onda je to posao upravo za vojsku..

miami

25.03.2019. 19:51

@Мр Радомир Шћепановић - To je bila vecina Srba. Milosevic je hteo rat po svaku cenu da bi ostao na vlasti. Zrtvovao je zivote hiljada Srba zbog novca I beneficija. Kakva gamad. Trebalo je da se presudi petog oktobra, ne bi smo opet imali izdajnike I boljsevike koji pregovaraju o priznavanju Kosova.

Шумадинац

25.03.2019. 11:42

Историја ће све показати! Свака држава би ратовала против терориста на својој територији! Запад је лажима правио ратове, лажи ће их и уништити! Свака част нашој војсци, поносан сам на њих како су се борили за време НАТО агресије!!!

Dend

25.03.2019. 11:55

Najveći problem Srbije je taj što se, posle građanskog rata i protiv Nato agresije odnosno Amerike, nije raščistila sa izdajnicima kao i sa ratnim profiterima koji svaki rat donosi sa sobom !

rat i mir

25.03.2019. 11:59

BIo je to izuzetan komandni kadar.Od komandira odelenja do komandanata korpusa i armija.Sto bi se reklo drugacije, od vodnika do generala.Kvalitet se iskristalisao u ratovima na prostorima bivse Jugoslavije.Isplivali su na povrsinu vojni profesionalci sa dusom coveka i istinski rodoljubi. Kadar iz Titobih vremena i po partijskoj liniji nije se pokazao i dokazao.

Валтер

25.03.2019. 13:52

@rat i mir - А овај кадар, који је ратовао '99, био је кадар из чувене краљеве војске? Оне исте која се распала за 11 дана?

Vetropir

17.06.2019. 00:22

@rat i mir - Sav vojni kadar koji je bio u aktivnoj službi od 1990.godine je bio "kadar iz Titovih vremena". Taj kadar je obučavao i vaspitavao mlađi kadar iz "posttitovskog vremena". Što bi narod rekao:obrni okreni, od Tita se ne može pobeći! I ne treba bežati od pravih vrednosti. Posledice pi...a uz vetar su poznate!

masterchief

25.03.2019. 12:06

Поздрав Генерале, хвала за командовање! Ћераћемо се! Ми смо земљу бранили како смо знали и умели.

Kazo

25.03.2019. 13:23

Kao učesnik građanskog rata u BiH , znam šta su ratne strahote , ali ovo protiv NATO zločinaca to možemo samo mi Srbi !!!

Lovac

25.03.2019. 16:44

neznan za Pavkovića ali moj komandir čete.potpuročnik a naravno kasnije general Lazarević.poštovao sam te kao starešinu.uživao sam da slušam tvoje komande i tad.ponosio sam se da i tad kažem da sam vojnik Lazarevica.najbolja četa u kasarni.po svemu(čistoći,disciplini,ponašanju.)što krasi jednog vojnika.sad dok pišem ovo kako bih voleo samo da ga zagrlim,da mu čestitam za sve što je učinio za svoj narod.ziv bio ne 100g.nego zauvek ne zaboravljen.LEGENDO!!!!.tvoj vojnik 74g.živić

UN human -R

25.03.2019. 17:27

Ovi samozvani vasi generali to skupljalji dosta poene da vas srbe i srbija nece imat zlatnu buducnost sigurno ! Takvim poslovima su nestali nacije a ovi su isli tim pravim putem !

englez

25.03.2019. 18:06

@UN human -R - Ma ajde, vi trajete koliko i interes velike sile za vas, onog momenta kad to prestane vracate se u stanje u kojem ste bili, jad bijeda i cemer. Mi Srbi samo trebamo odraditi posao do kraja i nalemati vas tako fino, pa da i vi jednom postanete casni ljudi, a ne gamad.