Случај крађе тестова за малу матуру пред Уставним судом

Ј. Ж. С.

четвртак, 04. 07. 2019. у 21:02

Случај крађе тестова за малу матуру пред Уставним судом

Фото Н. Живановић / "Цурење" испитних тестова још без правног епилога

Жалба највишој судској инстанци осумњиченог за крађу тестова. Двадесет дана после афере кривица још није утврђена

ПРОБЛЕМ крађе тестова из математике за малу матуру стигао је и у Уставни суд Србије. Ни после више 20 дана од немилог догађаја, надлежни званично нису пронашли кривца. Бранилац осумњиченог за крађу тестова Игора Стаменковића, поднео је жалбу Уставном суду Србије, јер Виши суд у Београду још није одлучио о његовој жалби на одлуку којом је његовом клијенту 21. јуна одређен притвор.

Прочитајте још: Осумњичени за крађу тестова поднео жалбу Уставном суду

Димитрије Илић, адвокат осумњиченог, наглашава да је принуђен на овакав корак, јер је прошло 10 дана од изјављивања жалбе на решење о одређивању притвора, а рок за одлучивање је 48 часова.

Судија за претходни поступак Вишег суда донео је решење којим је Стаменковићу одређен притвор због постојања околности које указују да би у току истраге могао да утиче на сведоке, као и да би могао да понови кривично дело.

Коначну реч у овом случају даће кривично ванпретресно веће суда. Стаменковић се терети да је извршио кривично дело повреда тајности података у стицају са кривичним делом одузимање туђе ствари, а на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду бранио се ћутањем, односно искористио је законско право да не износи одбрану.

Прочитајте још: ИГОР С. СЕ БРАНИ ЋУТАЊЕМ: Осумњиченом за крађу тестова притвор до 30 дана

Крађа и "проваљивање" теста из математике довели су до одлагања полагања теста из математике за два дана. Министарство просвете је тада обећало да ће проблем решити у најкраћем року, те су мали матуранти уместо 18, резервни тест полагали 20. јуна. То је изазвало незадовољство родитеља и осмака, јер су сумњали да су појединци имали у рукама и тест из српског језика који је рађен 17. јуна. Надлежни нису имали слуха за њихове сумње и оправдање су нашли у још једном додатном дану за припрему.

ИСТИ ПРОБЛЕМ КАО 2013. ГОДИНЕ

КРАЂА тестова завршног испита догодила се и пре шест година, када су три особе ухапшене и осуђене. Једна је осуђена на условну казну затвора од четири месеца, са роком јављања од две године, док су друге две особе добиле нешто ниже затворске казне.

Премијерка Ана Брнабић обећала је да ће следеће године сви тестови бити дигитализовани, што ће онемогућити њихово "проваљивање".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације