Лончар: Држава осим посла, плаћа специјализацију и докторске

Танјуг

26. 06. 2019. у 09:42

Лончар: Држава осим посла, плаћа специјализацију и докторске

Фото Н.Скендерија

Лончар је рекао и да се разговара о томе да се медицински радници укључе у пројекат изградње повољних станова, који тренутно постоје за припаднике снага безедности, како би и њихово стамбено питање било решено
Најбољим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији данас ће бити уручени уговори о раду, а министар здравља Златибор Лончар каже да ће осим посла, држава најбољим студентима плаћати и специјализацију и докторске студије.


Он је за ТВ Пинк подсетио да је ово трећи пут да држава најбољим ђацима и студентима медицине уручује уговоре о раду и додао да држава испуњава обећање које је дала, а то је да ће на сваких шест месеци наградити најбољу децу.


Осим тога, Лончар је рекао и да се разговара о томе да се медицински радници укључе у пројекат изградње повољних станова, који тренутно постоје за припаднике снага безедности, како би и њихово стамбено питање било решено.


"Деца са толико одрицања завршавају медицинске факултете, специјализују се, завршавају докторске студије, а онда настављају да се усавршавају читавог живота. Деца су заслужила ове уговоре, а ми морамо мислити о будућности, јер ко ће да нас лечи ако људи одлазе тамо где су бољи услови", рекао је Лончар.


Каже да ће посао данас добити више од 100 младих лекара и додао да је у последње три акције доделе уговора о раду посао добило око 300 њих.


"Не само да су добили посао већ и специјализацију која кошта неколико десетина хиљада евра и докторске студије о трошку државе", нагласио је Лончар.


Истакао је да ће данас први пут уговоре о раду добити медицинске сестре и техничари, њих 158, а да ће наредних дана такав уговор добити још око 240 средњошколаца.


Златибор Лончар, фото П.Милошевић


Лончар је рекао да ће до краја године бити новог повећања плата за медицинске раднике и указао да је максимално повећање плата увек добијало здравство.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Лончар: Више новца за лечење у иностранству


Министар је додао и да је лекарима закон дозволио да осим у државним установама, приход могу да остварују и у три приватне ординације, како би, каже, надокнадили оно што се зарађује у другим европским земљама.


Анкете су показале, каже Лончар, да плате нису једини и главни фактор одласка лекара из земље, већ да су то пре свега услови рада и могућност напредовања, на чему је, како је истакао, држава последњих година нарочито радили отварајући нове болнице, клиничке центре, куповала најсавременију опрему...ЛОНЧАР АПЕЛОВАО НА ГРАЂАНЕ ДА ДАЈУ КРВ


Министар здравља Србије Златибор Лончар апеловао је данас на грађане да се укључе у акцију давања крви и некоме спасу живот, јер, подсетио је, неки пацијенти могу да сачекају операцију, а има људи који немају времена за чекање.


"Ту ситуацију пратимо из сата у сат, јер је јако осетљива. Ретко се дешава да одлажемо операције, можда за дан или два, не више, јер прецизно распоређујемо дозе крви", рекао је Лончар за ТВ Пинк.


Министар указује да давање крви спасава живот и додаје да има пацијената који на операцију могу да сачекају, док поједини не могу.


"Давање крви није политичка ствар, то је животна ствар. Без развијене свести о давању крви и донорству органа, која постоји свуда у свету, неће бити ни трансплатација. То је ствар која зависи од нас", рекао је Лончар.


Каже да су се јуче први пут приватне фирме укључиле у акцију давања крви, и рекао да су чести даваоци крви навијачи наших клубова који два или три пута годишње организују такве акције.


"То су нам озбиљни ресурси", рекао је Лончар.


Говорећи о трансплатацији органа, каже да у Србији на орган чека око 1.000 пацијената, који, истиче, неће преживети ако нема дародаваца.


"И да постанемо најбогатија држава, то нам не значи ништа ако немамо органе, јер свака земља има органе само за своје грађане, не можете да дођете на ту листу", рекао је Лончар.


Упитан о развоју здравственог туризма у Србији, Лончар је казао да је то велики потенцијал земље и додао да постоји велика заинтересованост грађана из иностранства за пластичне операције и остале интервенције у нашим клиникама и за рехабилитацију у нашим бањама.


"Ми смо присутни на свим већим сајмовима, у Лондону, Берлину, Москви... Огромно је интересовање за наше клинике, урадили смо акредитације појединим приватним клиникама, стали смо иза њих јер имају квалитет и за које можемо да гарантујемо", рекао је министар.


Каже да су тренутно у Србији три најугледнија немачка новинара који ће промовисати здравствени туризам у Србији.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације