Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да су највеће повишице за Буџетски фонд за лечење обољења и повреда која не могу успешно да се лече у Србији, као и за здравствену заштиту осигураних лица оболелих од ретких болести.

Он је истакао да је више новца обезбеђено и за изградњу здравствених установа, опрему и све оно што треба да се обнови.

Према његовим речима, буџет Министарства здравља за 2019. годину износи 292 милијарде динара, а да од тога 274 милијарде иде кроз Републички фонд за здравствено осигурање.

"Највеће повишице су у Буџетском фонду за лечење обољења и повреда која не могу успешно да се лече у Србији, а то је за 79,6 процената више него ове године. Затим, здравствена заштита осигураних лица оболелих од ретких болести је за 33 одсто већа него за 2018, а за 18 одсто је издвојено више новца за изградњу здравствених установа и све оно што треба да обнављамо", рекао је синоћ Лончар гостујући у дневнику РТС-а.

Како је додао, следеће године ће бити купљена два ПЕТ скенера и Циклотрон.

"Коначно ће Србија производити те радиофармаке, који су неопходни да би радио ПЕТ скен. Куповали смо их до сада, радили смо само три дана недељно а сада ћемо имати производњу, радиће нам четири апарата у Србији, моћићемо то што произведемо да продамо у околним земљама", објашњава Лончар.

Он је нагласио и да ће у среду бити промовисани нови лекари.

"Они су наша будућност, неко ко ће сутра лечити нас и нашу децу. Преко 150 њих ћемо примити само у овој години. Не само да ћемо их примити на посао већ ће добити специјализацију, докторске студије", навео је Лончар.

Додао је и да се наставља акција превентивних прегледа.

"Акцију ћемо проширити. Идеја је да од пролећа у том дану када се раде те акције раде сви домови здравља, све амбуланте, да тада могу људи који неће да се прегледају бар разговарају са руководиоцима - домова здравља, амбуланти, лекарима, сестрама, да се информишу о свему што их интересује", истиче министар.

Говорећи о резултатима у здравственом систему у 2018. наводи да се виде помаци али да ће се наставити са радом на побољшању Здравственог система.

"Ја нисам никада задовољан, желим да буде брже, боље и ефикасније. Да поправимо здравствени систем ако је то могуће. Битно је да се виде помаци, да људи примећују да се ради. Да ли може преко ноћи да све буде боље и идеално - не може, али морамо да наставимо да се боримо уз подршку коју имамо мислим да је то и оствариво", закључио је министар.