20 ГОДИНА ПОСЛЕ: Ево зашто нас је бомбардовао НАТО

Танјуг

22. 03. 2019. у 12:43

Један од узрока агресије на Југославију 1999. године био је и геополитички интерес водећих земаља НАТО, речено је у петак на конференцији “НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после”

20 ГОДИНА ПОСЛЕ: Ево зашто нас је бомбардовао НАТО

Хуан Гваидо
Фото: Танјуг/АП

Један од узрока агресије на Југославију 1999. године био је и геополитички интерес водећих земаља НАТО, речено је у петак на конференцији “НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после”.

Учесници међународне научне конференције изнели су и прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО.

Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто.

Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се “чинило све” да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели.

Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну покитику и како ће посматрати међународне односе.

Прочитајте још - Брнабић: Бомбардовање није било наша грешка


Наводећи да је САД у последњих 20 година 19 година била у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више.

Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243.

Он је закључио да ратови које је водила САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године, нису остварили своје циљеве.

Професор Беатрис Бисио са Универзитета у Рију Де Жанеиру у Бразилу рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да је САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

“То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије”, рекла је Бисио.

Подсетивши на партнерство Русије и Кине, она је рекла да такви односи редефинишу међународну сцену и додала да се поставља питање може ли овакав период водити свет ка значајним конфронтацијама.

Професор Лиу Зуокуи из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

“За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити”, рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност.

Он је навео да су европске интерграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Vojvodina

22.03.2019. 19:42

"Ratovi koji su vodjeni nisu urodili plodom"... Cilj i nije da urode plodom nego da se trosi municija i prodaje oruzje opozicijama. U svakoj zemlji ce se naci placenici opozicije.