У ПРАТЊИ Радише Павловића, члана републичке Комисије за нестале бебе и председника Удружења "За истину и правду о бебама", Дијана Леовац Мицић (23) и њен супруг Марко Мицић (33) из Краљева у понедељак су у краљевачкој Општој болници "Студеница" предали захтев за преузимање своје бебе преминуле након порођаја пре две године, а која се, по њиховим сазнањима, налази у замрзивачу са још 12 мртворођенчади у овој установи.

Прочитајте још: Истрага о бебама у замрзивачу

Мицићи захтевају и увид у документацију, матични лист, све протоколе, историју болести, као и све пратеће папире за мајку и бебу од рођења па до тренутка када је смештена у замрзивач.

- У 26. недељи трудноће, у марту 2017, превремено сам се породила. Тада су ми рекли да је дете мртворођено и да дођем за 40 дана по резултате обдукције. Тек тада су ми саопштили да је беба била жива два минута након порођаја и да је услед недовољно развијених плућа преминула. Никакву сагласност нам нису тражили, ни да мртва беба остане у болници, ни за било шта друго. Нисмо били упознати са процедуром тако да тада нисмо ни захтевали обдукцију постељице, ни да је преузмемо. После две године сазнали смо да је у замрзивачу - прича Дијана Леовац Мицић (23).

Прочитајте још: МИСТЕРИЈА ДРУГОГ ЗАМРЗИВАЧА У КРАЉЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ: Комисија за нестале бебе захтева пуну истрагу

Њен супруг Марко додаје да их тада нико у болници није ни питао да ли желе да преузму своју преминулу бебу, као и да их нико није обавестио да се у замрзивачу налази беба са Дијаниним девојачким презименом Леовац.

- Тек после обдукционог налаза смо сазнали да је беба живорођена и да је потом преминула. Тражимо да се утврди упоредном ДНК анализом да ли је мртва беба која са под презименом Леовац налази у замрзивачу наша - додаје Марко Мицић. - Ако је то наша беба, желимо да је преузмемо, да је сахранимо како доликује.

МИСТЕРИЈА ДРУГОГ ЗАМРЗИВАЧА

СРЕДИНОМ јануара ове године чланови Комисије за нестале бебе су на Одељењу патологије ОБ "Студеница" пронашли замрзивач са 13 лешева мртворођених беба, као и још један, већи замрзивач чији им садржај, бар засад, није познат.

- Сумњамо да у другом замрзивачу има лешева мртвих беба, иако у болници тврде да је ту патохистолошки отпад - каже Радиша Павловић.