БЕРЛИН - Здравствене установе у Немачкој ангажоваће се више на лечењу деце из Србије која болују од ретких болести, договорено је на заједничком састанку у Берлину министара здравља Немачке и Србије Јенса Шпана и Златибора Лончара.

"У области ретких болести добићемо сву подршку министра Шпана. Договорено је да ће организовати састанак са свим болницама које се баве лечењем ретким болестима и које имају најбоље резултате како би се деци из Србије у најкраћем року обезбедило лечење и неопходна терапија", рекао је министар Лончар за Танјуг након састанка.

Немачки министар здравља обећао је подршку Србији на европском путу, да ће се додатно ангажовати и додатно помоћи Србији на том путу. "Обећао је да ће помоћи Србији да оствари оно чему тежи, а то су европске вредности, један сређен систем, један бољи систем", рекао је Лончар и додао да је министар Шпан прихватио да посету Србији и да ће та посета бити ове године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - За оболеле од ретких болести две милијарде динара

Процењује се да у Србији има око 450.000 пацијената оболелих од ретких болести. То је процена Европске комисије јер у Србији још увек не постоји регистар ретких болести. Ове године за лечење ретких болести из буџета је издвојено две милијарде динара.

Прошле године из буџета је издвојено 1,5 милијарди данара и још 500 милиона из текуће буџетске резерве. Тим средствима лечено је 198 пацијената. Основан је и буџетски фонд за лечење пацијената из Србије у иностранству и до сада је за лечење и контролне прегледе у здравственим установама у иностранству одобрено 149 захтева.