МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ: Поносне смо јер ћемо многима олакшати живот

Љиљана Прерадовић

06. 01. 2019. у 19:10

МЛАДЕ НАУЧНИЦЕ: Поносне смо јер ћемо многима олакшати живот

Николина Бућан, Дина Денић, Тијана Трифуновић, Тамара Делић, Маша Тричевић / Фото: Фото Д Дозет

Тим младих научница из Новог Сада добиле признање за апликацију и говоре после успеха у Паризу. За оне са оштећеним слухом речи се преводе у знаковни језик

ВОЂЕНЕ жељом да помогну људима са оштећеним слухом, пре свега деци, пет студенткиња новосадског Факултета техничких наука, Тијана Трифуновић, Дина Денић, Тамара Делић, Николина Бућан и Маша Тричевић, осмилиле су апликацију Sign voice, која би овим особама олакшала свакодневни живот. А превођење говора у знаковни језик сигурно би томе допринело.

Међу 3.000 студената из пет земаља и око 500 пројеката на интернационалном такмичењу које је у Паризу организовала компанија "Девотим", идеја студенткиња смера Анимације у инжењерству ФТН ушла је међу пет финалиста. У тој фази надметања, тим новосадских студенткиња Meow заузео је треће место. У пројекту је иновативно то што би апликацију могли да користе ТВ провајдери, а особе оштећеног слуха могу да укључе Sign voice и једноставно прате жељени садржај на телевизији.

Прочитајте још: ЖИВОТ ПОСВЕТИЛЕ НАУЦИ: Будућност је у Србији

Не скривајући радост због постигнутог успеха, симпатичне младе научнице, у данима славља, новогодишњих и божићних празника, кажу да ће њихово задовољство бити потпуно, тек када њихов пројекат почне да се примењује у пракси.

- На ову идеју смо дошле јер особе са оштећеним слухом имају прилику да прате телевизијски садржај само у случају ако постоји превод - објашњава Тамара Делић, једна од чланица тима. - Ретко кад је у углу телевизијског екрана особа која знаковним језиком преводи говор, а последња опција им је да ономе који говори читају са усана.

Надовезујући се на ово Тамарино објашњење, њена колегиница Тијана додаје да често ништа од тога особама оштећеног слуха није доступно, посебно најмлађима.

- Деци је, рецимо, тешко да прате анимиране филмове, јер није могуће читати са усана, зато што покрети усана нису реалистични, а превод се брзо мења, те малишани који не умеју још добро да читају остају ускраћени за превод. Ова апликација би им омогућила да не остану ускраћени за говор - каже Тамара.

Нестрпљиве да њихов пројекат што пре заживи и почне да се примењује, студенткиње истичу да им је за реализацију потребна помоћ програмера. Не губе наду, и верују да ће се њиховом тиму убрзо прикључити и ови стручњаци.


АНИМАЦИЈA

ТИМ новосадског ФТН од конкуренције на такмичењу у Паризу издвојило је и то што су урадиле анимацију своје идеје и представиле је на сајту "Девогејм". За израду видеа им је било потребно пет-шест дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Bole

06.01.2019. 21:40

Srbi najaci i najbolji. gde god odu vrate se sa priznanjima, pocastima i nedeljama. Mogu da nam puste i milion farmi, ili sta hice, sve smo jaci. Srbi do svemira i nazad.

Kant

07.01.2019. 08:30

Hmmm Visual J++ i C++ Builder da se uče u 2019.?! Teško )) Samo napred devojke!

Bravo!

07.01.2019. 11:58

BRAVO, DEVOJKE, LUTKE PAMETNE! Nek se zamisle svi koji stavljaju minuse i pišu malo zajedljive komentare! Ako se već ne stide, nek se zamisle. To su naša deca, naš ponos! Nije im nagrada tamo data što su lepe, nego zato što su donele vredan projekat. Dragi Srbi, drago treba da nam bude svima!