РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара

В. Ц. С.

понедељак, 19. 11. 2018. у 14:02

РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара
Поднета иницијатива за измену закона. Према предвиђањима Агенције за реституцију, повраћај имовине у натури требало је да буде готов следеће, евентуално 2020.

МРЕЖА за реституцију у Србији упутила је у петак иницијативу Влади да се оконча поступак измена Закона о реституцији, тако што ће се озаконити супституција, односно заменска реституција, за све врсте земљишта - оранице, шуме и грађевинске парцеле. Тако би реституција, макар натурална, коначно могла да се приводи крају.

Према предвиђањима Агенције за реституцију, повраћај имовине у натури требало је да буде готов следеће, евентуално 2020. године, а исплата обвезница да почне у децембру ове године. Од тога, међутим, нема ништа. Од пољопривредних парцела за сада је враћена тек трећина, односно око 50.000 хектара, а бар још два пута толико чека на повраћај. Главни проблем је комасирано земљиште, за које бивши власници, да би им било дато назад, морају да доставе тачне доказе о парцели.

Ово је у пракси немогуће, јер су приликом комасације поништене раније парцелизације и сада им се не може ући у траг. Да ова земља не би чекала на исплату, за коју још није одређен ни коефицијент, Мрежа за рестититуцију инсистира на заменској реституцији. Земљишта за враћање има, а то је доказао и јавни списак који је прошле недеље објавила Управа за пољопривредно земљиште надлежног министарства.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Реституција: Старе газде чекају коефицијент

- Без обзира на то што је Републичка дирекција за имовину пописала само око 35.000 хектара, Министарство пољопривреде је омогућило увид преко интернета у скоро 20 пута више државног пољопривредног земљишта. На њему има 600.000 хектара ораница, а грађани могу видети и да ли се оне обрађују, има ли нелегалне градње, које су културе засејане и сл. Реално је ускоро очекивати и објаву више од 1.350.000 хектара државног шумског земљишта - каже Богдан Вељковић, председник Удружења грађана за повраћај одузете имовине "Београд" у оквиру Мреже.

Потраживана имовина, према речима Милета Антића из Мреже за реституцију, далеко је мања од овога. Држава има 1.000 пута више шума него што се тражи, око шест пута више ораница и око 30 пута више грађевинског земљишта.

- Буџетски фонд за реституцију, формиран 2002. године, у последњих десет година не бележи раст, а било какво увећавање јавног дуга Републике због реституције је неприхватљиво. Зато би требало законом омогућити супституцију - кажу у Мрежи.

ПЉУШТЕ НЕОСНОВАНЕ ЖАЛБЕ

НАЈВИШЕ жалби на решења Агенције за реституцију стиже управо на одлуке о враћању пољопривредног земљишта, признао је директор Агенције Страхиња Секулић. Само прошле године Министарство финансија, као другостепени орган, одбацило је 600 жалби. Циљ жалби је, према Секулићу, одуговлачење повраћаја, да би земљиште могли да користе закупци по повлашћеним ценама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Branislav

19.11.2018. 16:33

Drzava je odavno obecala da ce poceti sa isplatom novcanog dela restitucije onima koji su dobili resenja o nadoknadi, krajem ove Godine. Sada se prolongira do verovatno 2020 . Sta li ce opet izmisliti samo da ne vrate brar deo otetog? Sramota.

Dacha

19.11.2018. 16:53

Ni u gradu nije nista bolje! Vec tri godine od kako je bilo rociste u sudu za restituciju a nemam ni najave od resenja!? Imam 67god. - valjda cekaju da "odem" pa da nemaju koga da isplate!!!? Da,da.. bice vise para za budzet a to je i dalje " Alajbegova slama"!

Minja

19.11.2018. 17:46

Ima i situacija da je naknada za eksprpprijaciju isplacena u visini od 1% od tržišne cene, a da je zbog toga nemoguće ostvariti restituciju...i ovo bi trebalo da se reguliše izmenama i dopunama

pera rajfeslus

19.11.2018. 17:59

Za vreme drugog svetskog rata su sejali za i Nemce i okupatore i pravilli agrobiznis dok su drugi krvarili i doneli slobodu a sada bi da vrate zemlju i to onu koja im nije oduzeta u kolonistickim mestima u Vojvodini.Treba im vratiti iskljucivo ono sto je uzeto a ne da dolaze i da traze zemlju koja je pripadala Nemcima i da tvrde da je to njihova dedovina.Nemaju srama. Ostavite nas potomke kolonista da obradjujemo zemlju koja nikada nije pripadala vama nego Nemcima.

Stevan

21.11.2018. 17:19

Sekulic kaze da bi zemljiste mogli koristiti zakupci skoro badava ja sam jasnije kazao. Da vidimo ko su ti " zakupci " Oni su davaj komunisti ili njihovi potomci Tajkuni Oni prave puno vece stete citavom drustvu od zemljotresa koristeci datu priliku u saradnji sa politicarima viseg i nizeg ranga jer isoricuju radnu snagu daju mizernu platu, pa drzavu, prikazuju sebe patriotima korumpiraju svakoga. Sve vratiti u naturi zemlju,objekte,kuce placeve ili dati mesto toga oranice ne papire

Stevan

21.11.2018. 17:39

Mi trazimo nase, nisu ta dobra DRZAVNA nego otimana, uzurpirana, sa strane davaj komunista, oni su momentalno uzeli 1949 samo zato sto nismo bili u mogucnosti da predano 25 kila masti halapljivim partijcima. Resenje je postalo ponomocno nakon godinu dana nas su momentalno izbacili iz svacega - idite gde znate. Presuda od 6 meseci punomocna tek sledece godine. Kucu koristi banda tajkuna sa blagoslovom Opstine Kanjiza, katastarski izvodu prvo opstinsko kad trazim drugi put onda vec nije.