Реституција: Старе газде чекају коефицијент

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

22. 05. 2018. у 20:00

Реституција: Старе газде чекају коефицијент

На овом месту била је вила Карађорђевића Фото Танјуг

Још није израчунат проценат имовине која ће бити обештећена у реституцији. Предвиђено да исплата почне у децембру, ако касни мењаће се закон

ИСПЛАТА обештећења старим власницима у поступцима реституције требало би да почне за пола године, али Министарство финансија још није утврдило коефицијент по ком ће се исплаћивати имовина коју је немогуће вратити у натури.

Прочитајте још: Реституција: Наследницима прва "рата" до краја године

На питање када се коефицијент може очекивати, из Министарства су нам писмено одговорили: "У току су поступци анализе података које је Министарству финансија доставила Агенција за реституцију, а који су неопходни да би се утврдио коефицијент обештећења заснован на реалној процени."

Уколико обештећења буду каснила, а, како ствари стоје, то је врло вероватно, мораће да се мења и закон, ако ништа друго бар у делу који се односи на рокове. Ово нам је потврдио Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Прочитајте још: СКОТ О РЕСТИТУЦИЈИ: Није познато шта све у Србији потражују амерички држављани; Не очекујемо да се све одједном врати

Измене Закона о реституцији које би, између осталог, олакшале враћање ораница, посебно комасираног земљишта, урађене су за мандата Вучићевог кабинета и послате у процедуру, али су повучене када је промењена влада. На питање шта се дешава са тим законом, Секулић кратко каже да не зна:

- Од момента када је закон послат у скупштинску процедуру, немамо о њему информације.

Иначе, основица обештећења за одузету имовину коју је Агенција послала Министарству прошле године износи 13.685.522.511 евра. Толика је, наиме, укупна процењена вредност одузете имовине која се потражује. Међутим, максималан износ који ће појединац моћи да добије без обзира на укупну вредност онога што му је узето биће пола милиона евра, будући да је у буџету за ову намену опредељено две милијарде евра.

Када Министарство утврди коефицијент, нпр. 15 или 20, а Влада га усвоји, то значи да ће стари власници или њихови наследници моћи да добију 15 или 20 одсто од укупне вредности онога што им је одузето.

Страхиња Секулић

Агенција је до сада донела око 1.000 позитивних решења о обештећењу која чекају коефицијент. Укупно је поднето 76.000 захтева за повраћај имовине, а у натури је, не рачунајући црквену реституцију, враћено 443.000 квадратних метара станова, зграда и пословних простора, 316 хектара неизграђеног грађевинског земљишта, 5.227 хектара шума и 31.283 хектара ораница.

Међу онима који ће бити обештећени биће и краљевска породица Карађорђевић, која, између осталог, потражује и виле у Сарајевској и Крунској улици у центру Београда, као и плац у Абердаревој 1, где су данас зграда РТС-а и Позориште "Душко Радовић".

ЈОШ НИШТА ОД АКОНТАЦИЈЕ

КАДА дође на ред, обештећење ће бити исплаћивано у обвезницама, са годишњом каматом од два одсто. Томе ће претходити исплата бесповратне аконтације - 10 одсто од процењене вредности конкретне имовине, али тек пошто се буде знао коефицијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Република Српска

22.05.2018. 20:40

По којем критерију се утврђује немогућност враћања у натури?

Zoran

23.05.2018. 08:15

@Република Српска - Ukoliko je izvršena prenamena parcele ili objekta. Ako je recimo, kao što je kod mene slučaj, na placu izgrađenas FONTANA. I zaista jeste izgrađena početkom osamdesetih godina pročlog veka. S'tim što je oko fontane izgrađeno sijaset lokala u kojima su bircuzi i butici koje Opština izdaje za lepe pare a verujem da je dosta toga i prodato. Inače, svako ko primi TZV PRVU RATU ili, AKONTACIJU bilo kavih TZV Državnih obveznica, zapečatio je dalju sudbinu. Neće mu biti vraćeno sve!

Какаду

23.05.2018. 07:01

Срамота! Кад треба вратити отето,коефицијент је споран?

Sandar

23.05.2018. 07:15

Kakav bre koeficijent, obestecenja, nema od toga nista..zakon o SUPSTITUCIJI da se donese, jedini pravi oblik obestecenja!

Andra

23.05.2018. 08:51

- Princip "u ime naroda" otimaj, pljackaj i kradi....To je princip...! - Cak i tih 20% koji jos nisu sigurni da nebudu 5% ili 10% i to pokusavaju da prolongiraju...Cekaju da sve vise ljudi poumire da nebi vracali nikom nista.. - To je "demonkratska" Srbija sa sínovima i unucima komunista... Hvala vam netrebaju mi ni tih 10, ili 5 ili 20 %.... "Nicija nije gorela do zore"

Miodrag

23.05.2018. 10:59

Uopste ne cekamo koeficijent nikakav, vec da ministarstvo pravde konacno dovrsi zapocete izmene i dopune Zakona, ukidanjem neosnovanih ogranicenja od naturalne restitcuije i uvodjenjem supstitucije koja se pokazala kao najbolji vid kompenzacije ako se neka imovina ne moze vratiti u naturi. Ukidanje spornih odredbi koje samo stite kriminalce i tajkune, a omogucavaju vracanje u naturi, je najbolji test za svaku vlast,