Медији у региону известили су данас да Србија стогодишњицу победе у Првом светском рату обележава великом војном вежбом "Век победника", која се одвија на 10 локација широм земље И у којој учествује 8.000 припадника Војске Србије са 645 борбених исистема.

Позивајући се на агенцијске вести, медији преносе да је почетку вежбе на Пасуљанским ливадама присуствовао председник Срибје Александар Вучић.

Портал Индеx. хр је пренео да је реч о једној од највећих војних вежби у региону током које се користи бојева муниција и у којој учествује 100 тенкова, 100 оклопних борбених возила, 100 топничких и ракетних система И пртивваздушна одбрана.

Загребачки Вечерњи лист преноси да у вежби учествује шест МИГ-ова 29.

"Ватром, покретом и силином удара припадници копнене војске приказане су способности у извршавању ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију, обезбеде мир свим грађанима без обзира на националну, верску и политичку припадност", рекао је командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, пренела је Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вучић:У региону нико раван Војсци Србије, имамо доста новитета

Тема вежбе је, истиче хрватска агенција, "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије".

Сарајевски портал Клиx је пренео да ће председник Вуцић са премијерком Аном Брнабић посетити И привремени полигон на Пештерској висоравни.

Портал наводи да је Вучић захвалио учесницима што су увек на бранику земље, те да је најаво “ншто” о чему, како је рекао, не може да прича, а што је већ плаћено.

"Када бих рекао, увели би нам санкције", казао је Вучић, пренео је портал Клиx и додао речи председника да је током вежбе виђено свих осам авиона Миг-29, што до сада никада није забележено.

Напомиње се И да је вежбу, која је одржана од Тителе у Војводини, до Пештерске висоравни на југозападу Србије, преносило 70 камера.

Дневни аваз је у свом онлајн издању објавио опширан извештај уз мноштво фотографија, и наводе речи председника Вучића да је реч о највећој вежби у региону.

Напомињу да вежби осим Вучића присуствују председник РС И изабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик И премијерка И будућа председника РС Жељка Цвијановић.

Наводе да је Вучић најавио веће плате за све припаднике војске, полиције И припаднике безбедносних служби.

Истичу и његову опаску да Србија Има много тенкова И да је по томе велесила, али И да велики број њих до скоро није радио.

Радио телевизија Републике Српске је уживо преносила вежбу.

О одржавању највеће војне вежбе у Србији од црногорских медија известио је портал Ин4С, а портал РТЦГ је по завршетку обележавања стогодишњице од завршетка Великог рата објавио кратку информацију, позивајући се на хрватску агенцију ХИНУ.

Велики број медија у Македонији јавио је да Србија највећом војном вежбом икада изведеном обележава век од краја Великог рата, те да су прве војне активности биле ваздушне активности МИГ-ова 29.