Млади не верују политичким институцијама

Танјуг

07. 11. 2018. у 19:41

Истраживање је показало и да је степен поверења младих у политичке институције мали, рекао је генерални секретар Кровне организације младих Србије Стефан Ђорђевић

Млади не верују политичким институцијама

Print screen Youtube

У Србији 58 одсто младих сматра да не постоји системска брига о младима на републичком нивоу, показало је истраживање о поверењу младих у институције Србије, које је представљено данас на конференцији у Београду.

Прочитајте још:Млади не гледају ТВ, политика их не занима, стално су онлајн

Истраживање је показало и да је степен поверења младих у политичке институције мали, рекао је генерални секретар Кровне организације младих Србије Стефан Ђорђевић.

Један од кључних резултата истраживања је да млади персонализују институције, односно институције гледају кроз људе који их воде, рекао је он и додао да млади политичке партије виде као јако важан инструмент деловања, али су у јако малом броју чланови политичких партија.

"76 одсто младих у нашој земљи сматра да се једино кроз политичке партије може утицати на политичке одлуке и доносиоце одлука", прецизирао је и додао да је истраживање показало и да 86 одсто младих нису чланови партије.

Прочитајте још:Трећина младих би да напусти земљу

Навео је да је резултат истраживања да се институције не обраћају младима у довољној мери и да млади сматрају да немају своје представнике у институцијама, нити особе које заговарају интересе младих.

Како је прецизирао, 79 одсто младих сматра да нема свог представника у републичком парламенту, а 80 одсто да нема свог представника у Влади Србије.

Навео је да 38 одсто младих уопште није заинтересовано за политику, а да две трећине њих сматра да уопште нема утицај на политичке процесе и процесе доношења одлука.

Истраживање о поверењу младих у институције Србије је урадила истраживачка агенција "Демостат" за потребе КОМС-а, а у склопу пројекта "Премијерка отвара врата" који финансира Омладинска престоница Европе Нови Сад (ОПЕНС).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zmago

07.11.2018. 21:27

vrlo alatmantna informacija .Na mladjima svet ostaje a sta mi radimo teramo mlade iz politike i zemlje .Nigde nas biti nece bicemo zemlja staraca .Stranaca i migranata anasa mladost odlazi .

Ništa me više ne čudi u zemlji čuda

08.11.2018. 16:49

A čime su to političari i političke partije zaslužili da bi im mladi verovali? Manje nego ničim!