Студирају на српском, српски неће да говоре

Ј. СИМИЋ

31. 10. 2018. у 08:13

Студирају на српском, српски неће да говоре

Од ове године полагање и на мађарском

Пресуда против Правног факултета универзитета у Новом Саду, по тужби савеза мађарских ученика. "Криви" што од бруцоша траже знање службеног језика

ВИШИ суд у Новом Саду утврдио је да је Правни факултет у Новом Саду поступио дискриминаторски када је ове школске године увео обавезу да студенти који полажу пријемни испит на мађарском језику имају обавезу да после положеног пријемног полажу и српски језик, писмено и усмено.

Правном факултету овом пресудом се "забрањује понављање ове радње дискриминације". Пресуда је донета на основу тужбе невладине организације Савеза мађарских ученика Војводине. Та организација први пут је тужила новосадски Правни факултет 2015. године због, како је тада наведено, дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем језику.

Почетком ове године Апелациони суд у Новом Саду обавезао је Правни факултет да убудуће организује пријемне испите и на језицима националних мањина уз оцену да је Правни факултет, одбијајући да то учини, поступао дискриминаторски.

Потом је у правоснажној пресуди наведено да је Правни факултет у Новом Саду поступао дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине јер им није омогућио полагање пријемног испита на мађарском језику за претходне три школске године.

На тај начин Апелациони суд је преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев Савеза мађарских ученика Војводине.

У међувремену Правни факултет је омогућио студентима на мађарском језику да полажу пријемне испите на матерњем језику, уз обавезу провере знања српског језика. То је за Савез мађарских ученика Војводине био нови повод за тужбу, коју је Виши суд у Новом Саду уважио.

Декан Правног факултета др Бранислав Ристивојевић није желео у уторак да коментарише ову пресуду, како је рекао, све док је не буде имао у рукама.

У БУДИМПЕШТИ ПРАВНИ САМО НА МАЂАРСКОМ

КАКО смо сазнали у Самоуправи Срба у Будимпешти, Срби у Мађарској могу да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому физичара, правника или неких других профила.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Bole

31.10.2018. 08:22

u kojoj zemlji na svetu stranci mogu da studiraju na svom jeziku?? samo mi to odgovorite.

жељко

31.10.2018. 08:31

Па какав је то Правни факултет кад доноси правила која су противправна ( по одлуци суда )!? СВАШТА!!!!

zaliv.net

31.10.2018. 08:33

Pa valjda je normalno da znas jezik drzave u kojoj zivis, a ako ti smeta taj jezik kofer u ruke pa nek ti je srecan put.

Србин

31.10.2018. 08:38

Чекајте, бре! Јесу ли они грађани ове банана државе или нису!? Каква дискриминација. Студирају право у држави Србији, значи уче српске законе и данас-сутра треба да бране или осуђују (бар неки од њих) Србе, значи на српском. И како онда може да студира ако не зна српски!? Ако им се не свиђа, љубичаста линија им је одмах изнад Суботице, или да пробају лево... Докле да свима повлађујемо и увек будемо грбави на крају. Пре бих рекао да је дати судија дискриминисао државу Србију...

Срђан

31.10.2018. 08:39

Полако али сигурно идемо ка томе да се Србија уситни тј. да ће као и КиМ ускоро Војводина да има свој позивни бр +384 на основу "региона" , у колико држава не преузме оштре мере према аутономашима ма које нације били

strelok

31.10.2018. 08:45

Неки од њих се јако бахато понашају, а само зато што им ова држава и Покрајина то омогућавају, па чак и стимулишу. Скандалозно је, у најмању руку, не умети говорити језик државе у којој живиш, а има их и који знају српски али једноставно одбијају на српском да говоре. Чуди ме да се неко уопште усудио о томе да пише... У Србији су сви добродошли, сем Срба...

Hercegov Grad

31.10.2018. 08:47

To je samo dokaz da se ulagujemo nacionalnim manjinama radi nekog glasa na izborima!

Čika Velja

31.10.2018. 08:47

Nemam nista protiv necijeg prava na jezik...ali doktor koji zavrsi medicinu na madjarskom,kako ima nameru da radi medju onima koji govore srpski??? Neka pokusa tako nesto da uradi u Nemackoj,ili bilo gde drugo!!! Mislim da ovo ne ide u dobrom pravcu!?!?

Lilica

31.10.2018. 08:49

Naravno da u Madjarskoj ne mogu da steknu diplomu na srpskom,.jer zemlja stiti svoj nacion. Dokle ce nam kojekakve nevladine organizacije uredjivati drzavu. Drzavo reaguj! Svaka manjina ima vise prava od Srba.

alfa...!

31.10.2018. 10:40

@Шатор - Ako imaju srbi u Mađarskoj onda neka imaju i mađari u Srbiji ista prava...

Koji Srbi u Mađarskoj

31.10.2018. 11:57

@Шатор - I, gde to na državnim fakultetima mogu koristiti srpski jezik? U Sent Andreji danas imaš 7 srpskih crkava, a 70 Srba... od nekadašnjih 25000. Mađari su bili poznati kao fašisti...

Strucnjakowsky

31.10.2018. 08:52

Sva manjina u Srbiji traze neko pravo a u njenim maticnim zemljama o tome nema ni govora.Smejurija.

DzSvetac

31.10.2018. 08:53

Strašno , pa ko je ovde lud ...pa kada budu vodili parnicu jel će da traže i prevodioca ili će možda tražiti od sudije i stranaka u postupku da govore Mađarski !!!

Рашо

31.10.2018. 08:54

Из последње реченице текста "... Срби у Мађарској могу да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому физичара, правника ..." све постаје јасно. Тако смо данас дошли до стања да у Мађарској скоро и нема Срба док у Србији мађара има 253.899, Пре стотину година Срба у мађарској је било више него сада Мађара у Србији. Реципроцитет је основни начин понашања у мерународним односима!

Р.Српска

31.10.2018. 08:56

Шта ту има спорно?!Налазе се у земли Србији и морају да знају Српски.Сви који иду да живе и раде у Њемачку обавезни су да полажу њемачки језик!

Dule

31.10.2018. 13:36

@Isto - Kosmet je deo Srbije zvanicno, zasto bi polagali na manjinskom jeziku u svojoj drzavi?

Глас разума

31.10.2018. 09:10

Ако неко зна нека ми одговори на ком језику полажу испите, слушају предававања, читају уџбенике и обавештења на огласној табли српски студенти на Правном и осталим факултетима на државном и осталим универзитетима у Мађарској? Да ли срби тамо уопште имају право да студирају?

4

31.10.2018. 09:18

teško nama kao narodu .Da se razumemo nikog ja ne mrzim a nisam tako ni vaspitan ali ako se dozvoli da se ovde obnovi mađarska crkva u redu i treba onda Mađarska država treba da obnovi i Srpske crkve u njihovoj zemlji ako u Mađarskoj ima jedna škola na Srpskom jeziku onda može i kod nas dve - tri na mađarskom ali nikako više i na kraju toponimi i lična imena da li postoje u Mađarskoj STEVO,JOVAN itd. ili su asimilovani i da li su table dvojezične gde su Srbi živeli pre više od 350 godina

boba

31.10.2018. 09:36

Ovo moze samo u Srbiji.Inace pre vise od dvadeset godina kada su jos bili konkursi -doduse namesteni,zvali smo ih "sa slikom"jer se znalo ko ce da bude primljen,pozvana sam u Suboticu na razgovor ,prvo pitanje je bilo da li govorim madjarski, iako se jasno iz dokumentacije vidi da sam Srpkinja,moj odgovor bio da sam u svojoj zemlji i da pricam svoj jezik, a kada budem zivela u Madjarskoj govoricu madjarski.To je bio veliki udarac -saznanje da ne mogu da se zaposlim u svojoj zemlji .

Осман Аврамовић

31.10.2018. 09:40

Нешто ме сећање не служи баш најбоље!!! У којој ми то држави живимо и који беше званични језик??? А очевидно нисам ни текст који коментаришем разумео најбоље!!! Да ли у Мађарској или било којој другој земљи у Европи може да се полаже пријемни и студира на страном језику, макар то био језик мањина. Лепо је водити рачуна о правима мањина, али КАДА ЋЕ НЕКО ДА ПОВЕДЕ РАЧУНА О СРПСКОЈ ВЕЋИНИ????? Дефинитивно се осећам угроженим, као да сам припадник "мањинске заједнице".

oldlala

31.10.2018. 09:41

Neshvatljivo staradimo sami sebi i dozvoljavamo da nam svi kroje kapu po sopstvenim zeljama koje nigde nebi ni pokusali da ostvare osim ovde u Srbiji.Neka pokusaju to isto da traze u Nemackoj ili SAD...Pa zna se koji sluzbeni jezik i ko je osnivac fakulteta,ko zeli da studira i treba kome se nesvidja neka potrazi drugi fakultet.

Marko

31.10.2018. 09:47

Pa strasno. Mi smo stvarno nula bre od drzave. Mi svoje nepostujemo a o nama pricaju kao o nacionalistima. Koji crni nacionalisti, sami branimo da se nas jezik u nasoj drzavu ne govori.

Срђан

31.10.2018. 09:47

Живим у Великој Британији где је много велики проценат Индијског становништва. Имају своје школе и не праве проблем око језика.

maniks

31.10.2018. 09:48

Ma najbolje zabranite Srbima da studiraju na Srpskom jeziku Srbi su i ovako imaju najmanja prava u sopstvenoj zemlji. Samo napredno do potpunog unistenja Srba i sve sto je Srpsko.Sve dajte hrvatima,madjarima,bosnjacima ...a Srbi ce da cute , jer oni nisu ni bitni za zapad i za to se ne dobijaju pohvale.

Alex

31.10.2018. 10:03

Necu se upustati u dublju analizu samo cu jedno reci. Zivim i radim u Nemackoj.Probajte da polazete prijemni ili upisete fakultet na drugom jeziku u Nemackoj? Engleski moze sve ostale manjine ili ti narodnosti ,ne moze. Pozdrav

Ap0qalypto

31.10.2018. 10:04

Često sam poslovno u kontaktu sa ljudima Madjarskog porekla. Pricamo na Srpskom jer Madjarski slabo divanim.

Никола У.

31.10.2018. 10:08

Српски судови пресуђују против Србије!!! Независност судства, ова и она права и слични аргументи душебрижних НВО не важе за Немачку, Аустрију и поготово дотичну Мађарску која је већ асимиловала огроман број Срба на својим територијама свим могућим методама укључујући и "језичку" политику.Много ситних апсурда овакве врсте воде Србију у ништавило. Нико нам није крив за пропаст осим нашем самонепоштовања.

Деки

31.10.2018. 10:12

Које су националности судије (или судија) Вишег суда у Новом Саду, које су донеле пресуду? Нас не треба жалити уопште...

Србин

31.10.2018. 11:21

@Деки - Хтедох и то да напишем, али ми нестаде места.Госин ПреЦедниче, дотичну особу ослободити функције и лагано оптужити за издају и радње против банана државе. И пресудити по кратким поступку, разуме се.Него сад ми паде напамет, ако је и имам више (јер сам затупљен свиме што нам се дешава) да уставно променимо поносног нам двоглавог орла на застави у 2 гњиле банане.Уствари не морамо, не дају нам ни да га користимо на застави и овако...Србијо међу шљивама...

DRAGAN 73

31.10.2018. 10:17

gde ima u svetu da u skolama polazu ispite na maternjem jeziku a nezele na jeziku drzave u kojoj zive,niko njima nebrani njihov jezik ali mora postovati zemlju u kojoj zive.neka odu u ameriku,nemacku,hrvacku pa neka kazu da polazu samo na maternjim jeziku.

Np

31.10.2018. 10:21

U Novom Pazaru u srednjoj medicinskoj skoli postoji smer samo na bosanskom jeziku i srbi koji upisu taj smer nemaju prava da uce na srpskom taj smer. Ako hoce da upisu taj smer na srpskom najbize nam je Kraljevo. SRAMOTA

r

31.10.2018. 10:31

kad ce moci da se polaze na svahiliju ? cim se napravi "udruzenje" :) cirkus od srbistana se nastavlja, bedna raja pod mafijom, bez drzave

Conte

31.10.2018. 10:31

baš me zanima... kako će čovek mađarske nacionalnosti sa diplomom ovog pravnog fakulteta i bez znanja srpskog jezika da zastupa interese klijenata Srba ili da radi u institucijama države Srbije? Da neće možda da se sporazumevaju na engleskom? Razumeo bi da je u pitanju elektrotehnika, mašinstvo, poljoprivreda, ali pravo...

Strašno sam ljut

31.10.2018. 10:46

Znamo da su poludeli neki naši političari, poludeo je i taj j...ni nenarodni sud u Novom Sadu! Ko plaća te sudije, narod Srbije od svojih često na silu oduzetih dažbina ili Mađari? Zamislite šta bi bilo da se tako nešto npr.dogodilo u Nemačkoj? Ti toboži "Mađari" moraju da shvate da su po imenu države čiji su državljani samo SRBIJANCI kao što su svi u Austriji -Austrijanci, u Belgiji -Belgijanci itd.a kod kuće mogu da budu, ako žele i Marsovci! Službeni jezik mora da bude jezik većine srpski

realist.

31.10.2018. 11:05

To je normalno da moraju znati jezik te Zemlje gde studiraju, to je u svakoj Zemlji kako ce dobiti diplomu kad nezna jezik te zemlje, Nasta to lici kao da je kupio Diplomu.

Александар

31.10.2018. 11:09

Е сад лепо судију у затвор! Пази молим те! Не да требају, него МОРАЈУ да знају језик државе у којој живе! Нико не тражи да се одрекну свог матерњег језика, али да не знају и не користе језик државе у којој живе то је срамота, идиотлук, увреда народа који је носилац државности, крајњи злоумишљај и аутогол оних који тако раде.

SJ

31.10.2018. 11:46

Nenormalno, jel mozemo i bilo kojoj zemlji studirati, polagati na Srpskom, ne naravno! Mozda da proglase nezavisnost kao Šiptari

Petar M

31.10.2018. 12:54

Drzavljanin Srbije, hoce da studira u Srbiji na stranom jeziku ( madjarskom), nezna ili nese da studira na srpskom jeziku. To nema nigde na zemaljskoj kugli. Nebi ja to dozvolio, neka studira kod sudije.

Neko

31.10.2018. 13:24

Šta je sledeće ? Da se srpski jezik i zvanično zabrani da se svete krave manjinske ne bi osećale povređeno?

Није Него

31.10.2018. 13:28

предлажем мањинама да пробају то исто у бајној ЕУ, само смо још ми и даље будале што дозвољавамо

Dule

31.10.2018. 13:32

Samo me zanima da li bi to mogli da rade u Nemackoj i SAD? Da nije malo previse drsko ponasati s ekao da ovo nije Srbija nego Madjarska i ocekivatai prava strane drzave? Ocigledno je greska dozvoliti veca prava nego u SAD i Nemackoj jer se ispostavilo da misle da mogu da dobiju jos vise sto uopste nije morlano i fer prema drzavi domacinu. Bez pogovora uvesti ista pravila kao u zapadnim zemljama, jer onda nema ko da se buni niti da nas kritikuje, jer bi odgovor uvek bio imao iste zakone kao i vi

катаклизма комунизма је још далеко

05.04.2019. 16:33

Tако је то у земљи Србији где не можете ни лична документа да имате с уписаним подацима на званичном српском језику - пасош, саобраћајна дозвола и друга. Једина држава на Земљиној кугли која то ради тако и дискриминише већину. Годинама се бунимо, и ништа. Остао комунизам на снази у главама многих.