ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Аустроугарска измислила Албанце

Ј. С.

18. 10. 2018. у 21:27

Албанску нацију створили од четири племена која се међусобно нису ни разумела само да би спречили излазак Србије и Русије на Јадран – тврди Горан Шарић из Ријеке

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ТВРДИ: Аустроугарска измислила Албанце

ФОТО Прес служба КЦНС

ДРУГИ пут у размаку од седам месеци католички теолог и историчар Горан Шарић приредио је у четвртак вече предавање у препуном Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада.Трибина „Генетичко порекло Срба и других европских народа" привукла је више од 200 Новосађана.

Шарић је предавање започео констатацијом да је последњих 200 година на Балкану британска политика непогрешиво увек радила против наших интереса. Турска, коју су тада звали „болесником са Босфора", одржавана је „на апаратима" само да Србија не би добила своју државу.

- Зашто? Зато да би се Русији запречио излаз на Јадран. Велика Британија имала је политику „Balans of the power”(равнотежа моћи) и никада није хтела да дозволи да нека држава, па била то Француска или Немачка или Русија, постане толико јака да угрози њене интересе.- казао је Шарић.

Он је у наставку предавања казао да је током целог 19. века постојао прећутни договор између Британије и Аустроугарске који се огледао у томе да је Аустроугарска увек стајала на страну британске колонијалне политике другде у свету, а Британија је, заузврат, подржавала хабзбуршку политику на Балкану.

- Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу", која је била лојална сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море - навео је Шарић.

Додао је да пошто је српска војска ослободила Скадар, Драч и Валону где је дочекана као ослободилачка, Британија и Аустроугарска усмеравале су Србију на Бугарску и забрањивале јој да „гледа преко Дрине". Аустроугарска је,наиме, највише страховала од тога да би Србија могла да уједини све Јужне Словене и да ће то значити крај аустроугарског царства.

- Били су у праву, то се и десило 1918. године - констатовао је предавач у КЦНС а потом додао и да није истинита тврдња да су Срби били под Турцима 500 година. Подсетио је да је последњи српски цар Јован Ненад убијен у заседи 1527. године. Срби су потпали под Турке тек 1545, а од тада па до Карађорђевог устанка прошло је 300 година. Ниједан метар Србије није био 500 година под Турцима.

Шарић је подсетио да је највећи археолог са ових простора, покојни проф. др Ђорђе Јанковић, остао без професорског звања на факултету јер је побио тезу о досељавању Словена на Балкан,доказавши да су они живели ту и у време Рима.Трибину је Шарић завршио тврдњом да је најстарија култура настала на Дунаву и то овим редом: најстарији је Лепенски вир, затим следе Старчево, па винчанска и сопотска култура.

ПРЕПРАВКЕ ИСТОРИЈЕ РЕГИОНА

ШАРИЋ је рекао историчари у региону редом тврде да су народи којима припадају –аутохтони.Тако академик Фрањо Шањек, теолог и историчар који је докторирао на Сорбони, пише да су Хрвати на Балкану од каменог доба, а проф. др Бисера Солић Бускаило, највећи бошњачки ауторитет за језике, тврди да су и Бошњаци аутохтони. Муфтија Зукорлић у својој књизи „Древна Босна" истиче да су Санџаклије и Бошњаци аутохтони, као што тврди и за Албанце.

- Произлази да су сви аутохтони осим Срба, што је, наравно, нетачно – казао је Шарић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

SCG

18.10.2018. 22:04

Sve je zapisano u knjizi pokojne Teodore Toleve- Uticaj Austrougarske imperije na stvaranje albanske nacije.Tu je sve zapisano a podaci su iz Austrougarskih i vatikanskih arhiva.

Миро Марковић

19.10.2018. 02:14

@SCG - "СЦГ. Ово је одличан и тачан коментар. Због њене књиге, која је била уствари њена докторска теза, Албанци су је мучки убили, али њена записана доказивања су остала да трају и то не може нико да уништи. Аустроуграска никада није платила ратне одштете Србији, у којој је починила прави геноцид србског народа. Када се Први рат завршио, било је јасно да су Срби изгубли преко 2/3 својег мушког становништва. Ниједна друга држава захваћена буром Првог светског рата није ималавеће губитке од Србије.

bane vanga

18.10.2018. 22:08

Procirate 80 godina staru "Autobiografiju" Dizraelija, vecnog premijera V. Britanije, gde sve to pise...

Ivan Zgrozeni

18.10.2018. 22:15

1835. Srbija dobija Sretenjski ustav kojim se ukida feudalizam, seljaci postaju vlasnici zemlje i uspostavlja se podela na zakonodavnu, sudsku i izvrsnu vlast. Srbi severno od Dunava i Save u Srbiji vide nadu za ne samo nacionalno oslobodjenje nego i socijalnu emancipaciju. Zbog toga Srbija smeta Austrougarskoj koja je i dalje feudalna pa uz pomoc feudalnih imperija Turske i Rusije uspeva da izdejstvuje povlacenje Sretenjskog ustava. U ostatku Balkana feudalizam ukida Kralj Aleksandar Agrarnom r

Stetniji Od Nacista

18.10.2018. 22:15

Engleska je izdala Dražu i dovela srbomrsca Josipa da komada Srbiju a u Prvom ratu, Srbi i Francuzi su krili od Britanaca da će krenuti u proboj Solunskog fronta jer su opravdano sumnjali da bi Englezi potajno javili i pomogli Bugare i Austrougare. Nije Mahatma Gandi džabe rekao "Ako na dnu mora vidiš dve ribice da se svađaju - znaj da je engleska podmornica u blizini". To su najveće mutivode na celom svetu i tako vekovima

Чикириз

18.10.2018. 23:06

Ко је тај последњи српски цар Јован Ненад убијен из заседе1527 године???! Никад чуо! Из које је династије?! Када је крунисан за цара??

Дарко

25.12.2018. 09:32

@Чикириз - Ено му споменик у Суботици, није проблем наћи податке на интернету...

драгана

25.12.2018. 15:03

@HPV - Vlasi su nastali seobom Arsenija Čarnojevića. Srbi koji su se neznatno "pomerili",par vekova živeli na prostorima Rumunije.Sada,nit su Rumuni, a nit su Srbi.Kakav nrolit!Nemaju ni pismo,ni jezik,a ni neku veru (tek sujeverje).

Cica

18.10.2018. 23:53

A ko je izmislio Hrvate?! Ni reči o tome?? Biskup dubrovački Mato Vodopić (1816-1893) pred dubrovačkim katolicima jednom reče: „sila nam je da budemo Hrvati, i to valja biti ako nećeš da te mnogi progone, premda ni mi u djetinjstvu, ni naši oci, ni naši djedovi, nijesmo znali za to ime." Ne verujte mnogo ovom jezuiti, mutne su to igre.

САМО ПИТАМ

19.10.2018. 00:19

Зашто овај Хрватски историчар не открије гроб и трагичну судбину нашега врховног команданта Драже ?

Zoran

19.10.2018. 00:41

@САМО ПИТАМ - Jel te ne bi bilo sramota da ti on to uradi? Ajd sto ti niko od istoricara koji rade u Srbiji ne prica ovo, nego jedan Hrvat, jos hoces i Drazin grob da ti nadje.

Aleksa Komatina

19.10.2018. 00:29

zato je i doslo do krimskog rata. da rusi ne bi stigli do carigrada. jer bi se onda osnazili i imali pristup direktan sredozmelju

iz glave

19.10.2018. 07:11

гђа Лукић Пјановић, гдин Милојевић, гдин, Деретић, гдин Филиповић, гдин Дамјановић и многи други, а сви Срби, пишу о овоме и много древнијем, а "наши" медији их 100% игноришу ево 100г....

Dragan

19.10.2018. 07:20

Mala korekcija, mozda nije izmislila Albance, medjutim albansku drzavu zasigurno jeste.

ZABA

19.10.2018. 11:15

Mozda su izmislili rec ali bilo je uvek arnauta, pricao mi je deda koji nikada nije upotrebio rec siptar a pogotovu albanac. Za njega je postojao samo arnaut.

др Милан Лекић

19.10.2018. 12:23

Хрватском историчару потребна је активна легитимација да теоретише о пореклу Срба. Потребно је да јавно изнесе своје научно мишљење о томе ко су данашњи Хрвати у етничком смислу, објасни њихову аутохтоност почевши од крапинаца Чеха, Леха и Меха, када су први пут постали књижевно-историјска "појава" на српском етничком простору између Саве и Јадрана и каква је у томе улога триденске опседнутости Далмацијом и комплементарним фантазијама Хабсбурговаца на исти простор. као Исусовац, он то зна!?

realist

26.12.2018. 15:44

To su poznati pod imenom ARNAUTI-ZLATINCANI,koji su palili Lesocki Manastir,to su ti Zlotvori koji nemaju nikakvu veru.