Иринеј: Аутокефалију траже расколници, а не Украјинска Православна црква

Танјуг

30. 09. 2018. у 18:41

Иринеј: Аутокефалију траже расколници, а не Украјинска Православна црква

Фото Танјуг

Због низа нетачних формулација у вези са црквеним питањем у Украјини, владика бачки Ирнеј објашњава да је реч о програму да се аутокефалија додели расколничким групацијама у Украјини
Због низа нетачних формулација у вези са црквеним питањем у Украјини, владика бачки Ирнеј објашњава да је реч о програму да се аутокефалија додели расколничким групацијама у Украјини, а не Украјинској православњј цркви, која је канонска као аутономна помесна Црква у саставу Московске Патријаршије.


Ту цркву, истиче владика Иринеј, признају све православне цркве без изузетка и та црква нити жели нити је од било кога тражила аутокефалност - ни од Московске патријаршије.


У објашњењу достављеном медијима, владика Иринеј указује да напоредо са поменутом канонском Украјинском црквом у тој земљи постоје и три расколничке групације, а уз њих и, како наводи, агресивна унијатска заједница.


Разговори о аутокефалији воде се управо са овим расколничким “црквама” и, паралелно, са државним руководством Украјине, мимо канонске Цркве и противно њеној вољи, истиче владика.


Притом, наводи, у разговоре се “веома дрско уплићу унијати, стајући, као што се и подразумева, на страну расколника”.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Москва од Иринеја не очекује чудо


Истиче да се ови поступци Цариграда објашњавају и оправдавају изјавама да они имају за циљ укидање раскола и успостављање јединства у народу Украјине.


Опширно објашњавајући хијерархију у православној цркви, владика истиче да Васељенски патријарх нема право да расправља, а камо ли да одлучује самостално и мимо Сабора о статусу Украјинске цркве.


Уз такође опширно објашњење на који начин би било могуће признавање рашчињених и анатемисаних епископа, мислећи пре свега на Данишенка, којег назива “лажним патријархом кијевским”, владика Иринеј истиче да је притом Васељенска патријаршија разговарала са представницима расколничких цркава мимо знања Украјинске православне цркве.


Владика истиче и да је укидање раскола и поновно обједињавање православних хришћана у Украјини - унапред осуђен на неуспех, јер, како каже, расколи се не побеђују полумерама.


Јер, уверен је епископ Иринеј, раскол ће и овако и онако остати, те је стога, каже, узалуд труд велике Христове цркве и изражава наду да она “ипак види замахнути мач већег раскола не само над Украјином него и над васколиком православном васељеном”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

alex miles

01.10.2018. 05:34

Evrici sve sporije pristizu, popovi gube glave a sto dovodi do "raskola".Ovaca za sisanje sve manje a "sisatelja" sve vise.Ha !Ovo je tek pocetak !