МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве Иринеј направио би велики подвиг уколико би данас успео да у Солуну убеди васељенског патријарха Вартоломеја да заустави започети процес признавања аутокефалности украјинској православној цркви и врати се дијалогу. Иако у Москви високо цене српског патријарха и став СПЦ да се морају поштовати канони, многи сматрају да је "америчко-цариградски" пројекат већ при крају реализације. Средином наредног месеца, према неким проценама, Синод Цариградске патријаршије донеће дефинитивну одлуку о додели томоса о аутокефалности УПЦ.

Јуче се тим поводом огласио и представник за медије патријарха московског Кирила, Александар Волков, који је потврдио да су патријарх СПЦ Иринеј, као и патријарси Александријске и Јерусалимске православне цркве, изразили подршку канонској Украјинској православној цркви Московског патријархата. Волков је додао да су ту подршку изразили и поглавари Пољске и Чешке православне цркве, као и представници Грчке православне цркве.

Он је такође казао да би локалне, односно националне православне цркве, могле да иницирају црквену скупштину о проблему поводом одлуке васељенског патријарха Вартоломеја да призна аутокефалност расколничке цркве у Украјини. Волков је нагласио да би било значајно чути став свих локалних православних цркава о том питању, које је важно не само за православље у Русији и Украјини, већ много више и за будуће постојање уједињене глобалне православне заједнице.

Московска патријаршија категорички тврди да, по канонима, Цариградска патријаршија не може да да аутокефалност украјинској православној цркви. Да апсурд буде већи, најбројнија православна црква у Украјини, која је лојална патријарху Кирилу, не тражи аутокефалност, него су у питању две расколничке цркве. Цариградска патријаршија је као одговор објавила текст у коме доказује како никада није дала Кијевску митрополију у канонску територију Московске патријаршије. На основу тога, у Цариградској патријаршији сматрају да имају право да дају томос украјинској православној цркви. У Москви, пак, објашњавају да нису тачне тврдње како је Цариградска патријаршија само привремено "дала под крило Москве" Кијевску митрополију.

ПРОЧИТАЈТЕ И: МИРИМО ЗАВАЂЕНЕ ПРАВОСЛАВЦЕ: Српска црква хоће "трећи пут"


Оно што се до сада само шушкало, да патријарх Вартоломеј жели да буде "православни папа", сада у Москви говоре и највиши представници РПЦ. Тако је митрополит Иларион, који води међународне односе Московске патријаршије, оптужио Вартоломеја за јерес папизма. Степен љутње руководства РПЦ показују и речи митрополита Илариона изговорене пред ТВ камерама када је понашање патријарха Вартоломеја у вези са Украјином назвао разбојништвом а његову политику подлом. Осим тога, оценио је да постоји директна заинтересованост САД за слабљење Руске православне цркве у Украјини.


Нимало блажи није био ни митрополит Онуфриј (Березовски), на челу Украјинске православне цркве Московског патријархата, који је јавно протестовао што од цркве у Украјини желе да направе политичку партију. Патријарха Вартоломеја је подсетио да Византије одавно нема и да он живи у Турској, где православни на прсте могу да се преброје.

ПРОМЕНИО ЋУРАК

ИНТЕРЕСАНТНО је да је у време поделе православља у Украјини Вартоломеј био против расколника. И пре две године, пред Сабор православних земаља на Криту, Вартоломеј је одбио да призна аутокефалност украјинске православне цркве. Али, сада је променио став, тобоже на основу изучавања историјских докумената.