Фонду ПИО паре врати две трећине пензионера

К. М.

22. 08. 2018. у 14:07

Ретко који бивши запослени одмах зна тачан износ пензионог чека. Дешава се да по добијању коначног решења буду "у минусу" од 5.000 до 10.000 динара

Фонду ПИО паре врати две трећине пензионера

Shutterstock

ПРИВРЕМЕНО решење о висини износа на пензионом чеку први је папир са адресе Фонда ПИО са којим се годишње сусреће више од 90 одсто суграђана који су стекли услов за одлазак у пензију. Будући да до трајног решења осигураници у просеку највише чекају три до четири месеца, код оних пензионера који сматрају да је износ на привременом решењу мањи од очекиваног појави се сумња да ли ће новчани заостаци бити накнадно исплаћени у целости. Ипак, досадашња пракса показала је да је износ на привременом решењу у две трећине случајева већи од оног на коначном, потврђују из Фонда ПИО.

Када се за неколико месеци стекну услови у чак две трећине случајева пензионер мора да врати део новца, док у осталим доплата стиже из касе Фонда. Како објашњавају у Фонду ПИО, најчешћи износи преплате настале као разлика између привремених и коначних решења су од 5.000 до 10.000 динара и корисници у великом броју враћају преплаћене износе.

- Привремено решење о пензији подразумева да пензија није привремено ограничена у временском смислу, већ да је износ пензије утврђен на основу некомплетних података о стажу, зарадама и висини доприноса за пензијско и инвалидско осигурање - наводе из Фонда. - Уколико се по доношењу привременог решења накнадно комплетирају сви подаци о стажу, зарадама и доприносима, може се донети коначно решење о пензији. У противном, уколико се не комплетирају сви подаци, доноси се ново привремено решење.

Коначни износ на решењу зависи од документације и података о зарадама и доприносима, па уколико се испостави да је износ на коначном решењу мањи, корисници су дужни да разлику врате Фонду. Пред "младим" пензионерима стоји могућност да разлику врате одједном или на максималних 60 месечних рата. У супротном, ако је износ већи од привременог решења, Фонд је дужан да кориснику исплаћује разлику за мање исплаћене износе пензије за цео период дотадашњих примања.

- Ова разлика биће исплаћена у целости при првој следећој исплати пензије по коначном решењу - уверавају у Фонду ПИО.

У пракси се најчешће дешава да коначном решењу претходе од два до три привремена решења. Разлози који доводе до привремених решења нису само некомплетни подаци о стажу, већ то може бити и непостојање податка о просечној годишњој заради у републици, за последњу годину рада, приликом обрачуна пензије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Kordunas

22.08.2018. 14:30

Neznalice su na sceni. Plati rajo tudje propuste. A sta sa onima koji su umrlii kako se oni vratiti dugovanja PIO.

Motivator

22.08.2018. 15:04

To samo kod nas ima inigde na svetu celom...čuj privremena penzija? Šta to znači?

Aleksandar Markovic

22.08.2018. 15:05

Ako je drzava odgovorna za nekompletnu dokumentaciju, kao sto je obicno slucaj, onda ne postoji osnov da se potrazuje razlika od gradjana zbog propusta drzavnih organa! Pamet u glavu i tuzba kao vrata ako je drzava propustila! Demokratija nije samo glasanje na izborima, to je gradjanska obaveza koja se zivi svaki dan

Perica Iz Varosi

22.08.2018. 15:33

Само никад неће вратити онима који пензију нису ни дочекали ,а можда и више дали у животу ,од неких који су пензију купили и кажу да су веома паметни!!!!!

Slavkan

22.08.2018. 15:56

Ima živih penzionera koji mogu svedočiti o raznim metodama "zakidanja", umanjenja iznosa kpji pripada po osnvu ostvarivanja prava na penziju (utvrđivanje datuma od kojeg se priznaje pravo na penziju).