Пензије веће од 1. јануара?

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

08. 08. 2018. у 19:03

Када ће најстарији у Србији коначно добити дуго најављивано повећање. Требало би да се пређе на усклађивање пензионих чекова два пута годишње

Пензије веће од 1. јануара?

Фото Н. Скендерија

РАСТ БДП у другом тромесечју био 4,4 одсто уместо прогнозираних 3,6, што је како је истакла премијерка Ана Брнабић добар знак, јер ће српским пензионерима без проблема ускоро примања моћи да се повећају. С друге стране, најстарији окупљени око Удружења синдиката пензионера су и даље сумњичави и сматрају да ту нема никаквог повећања, већ да им се "мора вратити оно што им се у последње готово четири године отима".

Професор др Милојко Арсић са Економског факултета у Београду каже за "Новости" да су још пре годину дана истраживачи окупљени око публикације "Квартални монитор" прогнозирали су да ће раст БДП у овој години износити око четири одсто, а сличне прогнозе је у то време објавио и Фискални савет, из чега следи да остварени раст у овој години није изненађујући.

- Међутим, важно је имати у виду да је на релативно висок раст у овој години значајно утицао једнократни опоравак делатности као што су пољопривреда, грађевинарство, електропривреда, као и да би без тога он био 3,2 процената - каже професор.

- Сада је приличано сигурно да ће раст у овој години бити већи од 3,5 одсто колико је планирала Влада, и да ће достићи вероватно нешто више од четири. Ако би инфлација била у складу са званичном пројекцијом, бржи раст БДП од званично планираног донеће додатне 34 милијарде динара, од чега држава добија око 12 милијарди, док ће предузећима, предузетницима и пољопривредницима припасти по овом основу 22 милијарде динара. Држава би могла да оствари додатне приходе по основи сузбијања сиве кеономије, али и уштеде по основи трошкова камата, гаранција и слично. Тако би уз непромењену политику могла да оствари суфицит од око 0,5 процената БДП, што износи 25 милијарде динара. С обзиром на то да би за за нас примереније био дефицит од око минус 0,5 одсто БДП, следи да фискални простор у овој години износи 45 до 50 милијарди динара.

Професор Арсић се пита како ће држава искористити овај простор. Да ли ће додатно повећати плате и пензије или повећати јавне инвестије, улагања у здравство, образовање, иновације или смањити порезе. Које комбинације повећања расхода и смањења пореза ће бити одабрана, зависи од тога колико држава води рачуна о краткорочним, а колико о дугорочаним резулатима.


- Ако се изразито даје предност краткорочнм резулатима, тада ће се више повећати пензије и плате, што ће довести до раста стандарда у овој години, али ће шансе за раст у наредним годинама бити мале - истиче наш саговорник. - Ако се даје предност томе да се из године у годину остварују високе стопе раста привреде држава ће више повећати јавне инвестиције, улагања у образовање, иновације, здравство, смањити порезе и одустати од узимања дивиденди јавих предузећа. У овом случају стандард ће у овој години умерено расти, али се стварају добри услови да он континуирано иде навише из године у годину.

За професора Арсића до укидања закона о смањењу пензија би могло да дође до краја ове године, а то би повећало расходе за неколико милијарди динара у овој, док би у наредној, по овом основу, такође били повећани за око 25 милијарди динара. Иначе само укидање закона значи да се поново успоставе односи између различитих пензија који су постојали пре њиховог смањења, а који одговарају уплаћеним доприносима.

- Билансно би било одрживо да се свим пензионерима, осим укидања закона додатно повећају пензује за два до три процената или да се онима који имају мале чекове додели једнократна социјална помоћ од неколико хиљада динара - каже он.

По његовом мишљењу, испуњени су сви услови да се од наредне године пређе на једногодишње усклађивање пензија по неком унапред одређеном правилу. Србија већ неколико година има ниску инфалацију, и таква се очекује и у наредним годинама, па су стога нестали разлози да се пензије усклађују два пута годишње. Правило за повећање чекова би требало законом дефинисати, како би се спречиле неодговорне одлуке и политичке манипулације, које су иначе врло изражене претходних неколико година.

И за предсеника Александра Вучића нема дилеме око повећања пензија и да ће оно стићи до краја године. И он је недавно подсетио да је раст економске активности у првих шест месеци достигао 4,5 одсто, што је више од прогнозе и ММФ-а и Светске банке, које су ишле за проценат ниже.

Момо Чолаковић из ПУПС-а каже за "Новости" да све што се може чути ових дана око повећања чекова је у складу са оним што су премијерка Ана Брнабић и председник Вучић већ најавили. У новембру би Скупштина Србије требало да изгласа укидање Закона о привременом смањењу пензија, што је позитивна ствар за кориснике.

- Сматрам да је добро и да буде одређених повећања - каже наш саговорник. - У наредним годинама требало би прећи на усклађивање два пута годишње, а могло би и једном, али то захтева промену Закона о пензијско инвалидском осигурању. Мислим да ни то није лоша идеја.

Чолаковић наводи да држава мора да води бригу о најсиромашнијим који не могу од својих примања да живе, а таквих је 1,2 милиона у Србији, али ипак треба видети да ли је можда боље да то иде кроз социјалну помоћ, како се не би нарушио систем ПИО.


ШВАЈЦАРСКА ФОРМУЛА

За усклађивање пензија, по мишљењу професора Арсића, код нас би била погодна швајцарска формула. Према њој се чекови усклађују тако да расту брже од инфлације, али нешто спорије од раста зарада. Према овој формули, ако би номиналне плате у овој години расле шест одсто, док би инфлација износиле три, тада би се пензије у наредној године повећале за 4,5 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

anti mašnica

09.08.2018. 04:38

@Mašnica - Mašnice, jedi svoje sendviče i pazi da ti ne zastane zalogaj u grlu. Daj malo i gladnim i bolnim penzionerima.

Maja

08.08.2018. 22:37

Rast penzija je sasvim realno ocekivati jer je on najavljen, sve do sada sto se iznelo u javnost je realizovano, pa tako ce biti i sa penzijama

Paul Kersey

09.08.2018. 07:37

@Maja - Jeste. Eno, cela Nemačka se vozi mercedes autobusima koji se prave kod nas. Između ostalog.

Slobodan Smigic

08.08.2018. 23:29

Sve od prvog sledece ove one godine i mi cekamo kao necemu se nadamo ali ode zivot.

Penzioner

08.08.2018. 23:35

Penzionerima 8-10% i još nisam došao do sume pre oduzimanja ili čitaj otimanja 10% penzije po rešenju o penzionisanju. Sve to na velika usta pričaju a u stvari pokrivaju povećanja svojih plata od 300% od Septembra.

Jovan Tamburić

08.08.2018. 23:36

Da li ćemo cele godine čitati samo o povećanjima penzija i plata. koje će se možda desiti početkom sledeće godine. Zar novinari nisu mogli analitički da pišu o penzijama poljoprivrednika i načinu njihovog povećanja. Zašto država nije iznasla mogucnost obezbedjenja doprinosa PIO od zemljisne,rudne ili šumske rente. Zašto se ne piše o siromašnim građanima koji nemaju nikakve prihode..Stalno se ponavljaju mantre politicara o navodniim povecanjima penzija pred kraj ili sledece godine.

kolja

08.08.2018. 23:52

bitno je da postoji boljitak,i bitno je da se nece smanjivati plate i penzije,ali svakakoje bolje da se gleda dugorocnije resenje.

Božidar Nikolić

09.08.2018. 01:00

Prvo mnogo njih nažalost do tada neće doživeti taj trik, jer treba penzije da se prvo vrate, ono što je uzeto na silu, pa kad seto poravna, dati na tu osnovicu povećanje.Drugo ko kaže da će ova vlast ostati do tada tu gde jeste, pa zato i daje nerealne datume tako daleko za razne realizacije, pa i za penzije.MMF je rekao da može odmah sad da se povećaju !!!

srdjan

09.08.2018. 06:38

prvo da se ukine zakon o privremenom smanjenju penzija,onda da se buduce penzije usklade sasadasnjim penzijama, da se povecaju i dodju na isti nivonivo,posle svega se moze razmisljati o povecanju penzija i uskladjivanje dva puta godisnje ....veliki je to posao i ne verujem da moze da se iznese do kraja godine....

milan

09.08.2018. 06:52

ima več 5 meseci pričaju o povečanju penzija i stalno pomeraju datum te od septembra pa sve po malo i stigli od nove godine sramota a duguju nam celu penziju jer se ona isplačuje u napred i drugo daju veče povečanje koji imaju male penzije a to je zarađena penzija a ne socijala dokle vlasti u srbiji kupuju glasove

Цецко

09.08.2018. 06:53

Обећање лудом радовање. Вратите оно што сте отели, да отели, јер не знате шта значи СТЕЧЕНО ПРАВО, а хвалите се десеткама на факултету. То сте исто урадили и са минулим радом.

Lala Linz

09.08.2018. 07:40

prvo je bilo reci da ce plate i penzije biti vece od novembra,posle rekli krajem godine a sada od nove godine.odlucite se vec jednom.ili sa obecanja predjite na dela.

MAKSS

09.08.2018. 08:19

Kada god bude bilo povecanje penzija i plata siguran sam da ce svima dobro doci, samo treba biti strpljiv.

MAKSS

09.08.2018. 08:21

Nasa zemlja je stala cvrsto na svoje noge, odatle i rast BDP-a a sa tim u vezi i rast plata i penzija, velikim koracima idemo napred.

milomir

10.09.2018. 18:35

@MAKSS - ... rast BDP-a je čista papirološka odnosno statistička manipulacija je rna rast BDP u Srbiji najviše utiče proizvodnja u pogonima stranih kompanija a one svu dobit i zaradu nos eu svoje matične države a Srbiji ostavljaju statistiku da se njime hvali ... kad se tome dodaju subvencije po radnom mestu koje praktično tim stranim kompanijama omogućavaju d ai zarad eispalćuju od novca poreskih obveznika, kojoj+nijalna katastrofa u koju je dospela SRbija s aovakvim domaćinima na čelu je potpuna ...