Дражино стрељањe у приватној архиви?

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

01. 08. 2018. у 21:02

Да ли српске власти могу да одговоре захтеву америчког конгресмена Теда Поа. конгрес тражи да Влада објави тајна документа

Дражино стрељањe у приватној архиви?

Фото А. Станковић / Чланови комисије на Ади циганлији тражили посмртне остатке Драже Михаиловића

ЗАХТЕВ копредседавајућег српског Кокуса у америчком Конгресу, конгресмена Теда Поа, уручен премијерки Ани Брнабић, да се објаве документа везана за суђење и стрељање генерала Драгослава Драже Михаиловића, вероватно ће остати без одговора. Наиме, сва документација која је постојала у БИА и Архиву Србије већ је обелодањена у време рада Комисије за утврђивање околности Михаиловићеве смрти 2009-2010.

- Једино неразјашњено остало је место где је командант Југословенске војске у отаџбини сахрањен, а тога у званичним архивама нема - каже историчар Срђан Цветковић, који је у име државне Комисије учествовао у тражењу Дражиних посмртних остатака на Ади Циганлији, на месту где је утврђено да је, 1946. године, стрељан.

“У духу пријатељства између САД и Републике Србије, најлепше вам упућујем захтев да обелоданите материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића”, пише у писму из Вашингтона. Даље се наводи да је Михаиловић играо кључну улогу у спасавању стотина страних пилота током Другог светског рата, и да су људи којима је командовао показали изузетну храброст у одбрани америчких пилота за време мисије “Халијард”.

- Не чуди ме захтев америчког конгресмена јер САД већ дуго обележавају у Прањанима спасавање америчких пилота, а 2005. је Дражиној кћерки Гордани постхумно уручен орден којим га је председник Хари Труман одликовао још 1948. Америчка војна мисија је остала у Дражином штабу све до краја 1944, и припадници Равногорског покрета су третирани као савезници - констатује Цветковић.

Он додаје да је историографија утврдила неспорну чињеницу да је Србија имала два антифашистичка покрета, али да и даље има контроверзи око хапшења лидера ЈуВО. Рецимо, не зна се поуздано да ли га је стварно издао Никола Калабић или је Калабић и сам био жртва.

- Нестао је и записник са извршења смртне казне. Не зна се да ли је он у нечијем приватном поседу или је уништен - констатује Цветковић, и додаје да је Комисија, иако никада није окончала посао, расформирана.

Историчар Бојан Димитријевић, члан Комисије, верује да ће се ова тајна једном ипак открити, као што је током њихове истраге пронађен оригинални примерак Дражине оптужнице.

- Засада не верујем да је могуће сазнати било шта више из државних архива. Што се тиче сведока, ниједан са којим смо разговарали није био релевантан, јер није био очевидац. Сви докази били су посредни. Исцрпљена су и научна средства и политичка воља да се дође до истине - каже Димитријевић.

Комисије за утврђивање околности смрти Драже Михаиловића и за откривање масовних гробница после септембра 1944. су 2011. извршиле ископавање места које је на основу исказа четири сведока, заточена у некадашњем затвору на Ади, и изјаве једног официра Озне, лоцирано као тачка погубљења генерала Михаиловића. Уместо људских пронађене су само кости животињског порекла. После овога од потраге се одустало.


ЈУНСКИ ПУЦЊИ

СВЕДОЦИ су државној комисији потврдили да су чули пуцње у ноћи између 16. и 17. јуна, када су Драгољуб Дража Михаиловић и још девет осуђеника, међу којима је био и Драгомир Драги Јовановић, озлоглашени шеф Специјалне полиције, изведени на стрељање. Њих је Врховни суд осудио на смрт 15. јула. До затвора на Ади довезени су бродом, а раку су им ископали затвореници.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Srboljub

01.08.2018. 21:11

U duhu prijateljstva između SAD i Republike Srbije, kakav komedijaš ovaj plaćeni lobista.

Radnik

01.08.2018. 23:19

@Srboljub - Bilo je prijateljstvo između Amerike i ravnogoraca. Draža je čekao da se Ameri iskrcaju na Jadran da nam donesu demokratiju. Evo, sad se ostvarilo, vidimo kako to izgleda.

dule

02.08.2018. 07:40

@Srboljub - Evo jednog ko je upotrebio pravi izraz DRAŽA JE ČEKAO.Da čekao je i nije se suprotstavljao Nemcima ali se je nemilosrdno obračunavao sa svim protivnicima prvenstveno iz redova svog naroda. Zločinačke horde tog koljača, Nedića i Ljotića su nanele više zla Srbima nego sami Nemci. Morali su da se dokazuju pred svojim pravim saveznicima. Inače Ameri ne znaju ni svoju a kamo li našu istoriju, pa tako ni prilike u Srbiji tokom II Sv. rata pa otuda i odluka da ga odlikuju. Smrt Fašizmu sloboda narodu

5c

01.08.2018. 21:42

Valjda saveznici cetnika britanci,i ostali zapadnjacki ,imerijalisticki sljam zna dje je sahranjen onaj kojeg su pustili niz vodu dok im je vjerno sluzio i odabrali drugog poslusnika Tita -poglavnika Tita

Petrovic Zoran

01.08.2018. 21:42

Nazalost...Mija Krdžić koji mi je pricao da je dobio zadatak kao oficir OZNE da prebaci ostatke sa Ade na Veliko ratno ostrvo nije vise među nama da potvrdi. Stravična je i njegova životna storija.... Veliki je Bog i ume kad-tad da zakuca na vrata....

Hercegov Grad

01.08.2018. 21:48

Da je ziv trebalo bi ga opet osuditi na smrt za klanje svojih sunarodnika Srba,a ne spasavanje nekoliko pilota od kojih su pokupilu dukate!Takodje bi ga trebalo osuditi i za klanje Engleske vojne misije koje uradise Bozo Bjelica i drugi zlocinci u delu oko Foce ,zbog nekoliko dukata!Smrt saradnicima okupatora,izdajnicima i zlocincima iz redova cetnija,nedicevaca i ljoticevaca!Nazalost ne mogu da vam posaljem sliku Dimitrijevica na proslaci SS divizija Nemackih!

tuga božija

01.08.2018. 22:16

@Hercegov Grad - dok je beograskog komunizma nece se znati gde je draža sahranjen vidim da se komunisti raduju što je ubijen I kažu opet bi trebalo a artukovica su sacekali raširenih ruku I komunisti beograda mu ispunili želju da umre u domovini da ne bi ih odao da su komunisti sa ustašama stvorili jasenovac da što vise pobiju srba pogotovu porodica da bi mogli da otmu njihovo a da nema naslednika

Никола

01.08.2018. 23:15

@Hercegov Grad - Овакав коментар ни усташа не би написао !

GAJA

01.08.2018. 21:48

....BANANA DRŽAVI I KURTA I MURTA POSTAVLJA ZAHTEVE...EVO I JEDNOG ZA SAD-DA POD HITNO DONESU REZOLUCIJU U KONGRESU O GENOCIDU NAD STAROSEDEOCIMA I DA OŠTRO OSUDE VEKOVNO KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA CRNACA......A POSLE TOGA O SVIM RATOVIMA KOJE SU VODILI PO SVETU.....

Toza

01.08.2018. 23:35

@GAJA - Sta si zapenio. Ovaj kongresmen je na strani Srba, vidiš da je u srpskom kokusu. I šta je tu loše da se zna istina o Draži.

Srboljub

06.08.2018. 13:20

@GAJA - Na strani je Srba dok je plaćen za to što radi. Zaitajte se koliko para Vlada izdvaja za njegov zahtev Vladi. Cirkus.

Plavić

01.08.2018. 22:27

Uvažena gospodjo Crnjanski Spasojević, molim Vas, pročitajte poslednji pasus svog teksta ... Rekao bih da nešto nedostaje pa se redosled dogadjaja malo ... izvitoperio.

Сораб

01.08.2018. 22:30

Јел то овај „Херцегов град" позива на убијање?! Пази шта пишеш фуњаро...

Жжж

01.08.2018. 22:52

@hercegov grad А шта су радили другови партизани после рата? Преварили их да се предају да их неће дирати, па и даље проналазе јаме са лешевима наших сународника, који нису били за комунизам

Hvala

02.08.2018. 00:00

Najzad nešto korisno i plemenito i od Amera. UDBA i dalje žari i pali ovom tužnom jugo-Srbijom

Michael

02.08.2018. 00:53

Komunisticka zver i dalje zivi u Srbiji i pije njenu krv polako na cevcicu. Samo su obelezja promenjena. Svedoci Drazinog ubistva znaju istinu i ne daju jos uvek svoj krvavi plen. Crnogorski i Licki gologuzani su zajedno sa ustasama i sovjetskim dzihadistima zauzeli Srbiju i poklonili je Titu. Ako neko zna gde je Draza sahranjen to su Rusi i Ameri. Od ove domace boranije istina nikad nece izaci na vidalo. Niti veruju niti se Boga plase.

Фикус

02.08.2018. 00:55

Као искреног антикомунисту и СПО-вца, обрадовао ме је захтев Американаца, да се објави истина монтираном суђењу славном генералу Дражи Михаиловићу и његовој, мученичкој смрти!

Ne idu zajedno

02.08.2018. 17:28

@Фикус - Morate se konačno opredeliti, ili ste za Dražu ili za kralja!? Njih dva ne mogu ići zajedno! Samo na kratko krenuo protiv okupatora, a potom zajedno sa njim protiv NOV, da bi mu vojska bila, naredbom krealja, stavljena pod komandu Tita, a on završio kao odmetnik i od kralja i od države!

Mr Radomir Scepanovic

02.08.2018. 07:51

Tako su mi pradedu Radosa (ucesnika birke za Skadar) i dedu Radomira Scepanovica (rezevrnog kapetana) streljali komunisti,a da se i danas ne zna gde su im kosti.Radomir je bio prvi ucitelj u manastiru Moraca i ratni komandan Kolasina,cetnickog pokreta pod Djujicem

mi

02.08.2018. 08:04

Dal se srpski Kokus brine kako ce Srbija izaci na kraj sa albanskom azdajom na svetoj srpskoj zemlji Kosovu, boli njih ona stvar, u ovoj kaubojskoj drzavi se nakupilo preko milion Srba, skoro svi su glasali kauboja Trampa on ni nezna gde se Kosovo nalazi a politiku mu i dalje vode siptarski lobisti iz vremena Klintona, Olbrajtove, Busa...za to vreme se Srbi "ubise" da dodju do groba Draze koji za Srbiju nista ne uradi osim dodvoravanja okupatorima. Ama dosta bre vise podela, Srbija nam gori !!!

Vicko Jugović

02.08.2018. 09:01

Konačno prava stvar. Pod hitno objaviti originalna dokumenta da i današnje generacije vide o kakvom zločincu i pokretu je reč. Već godinama se krije istina o pokretu koji je naneo najviše štete srpskom narodu. Molim Novosti da istraju u objavljivanju svih dokumneta.

Vally

06.08.2018. 12:57

@Vicko Jugović - Uz dužno poštovanje, ali najviše štete i nesreće srpskom narodu su naneli komunisti, Tito i tzv. bratstvo i jedinstvo koje je služilo za podčinjavanje srpskog naroda i istorije. Do dan danas se nismo otarasili tog kompleksa. Samo su srbi sve izgubili i dan danas veruju u bajke o Jugoslaviji, a komunisti su ih tamanili kao zečeve jer nije smela da postoji jaka Srbija koja bi bila pretnja Titovoj jugoslaviji. Također treba istražiti i partizanske zločine i izdaje koji su pripisivani četnicima.