НАЈСАВРЕМЕНИЈА ангио-сала у региону отворена је у петак у Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње". Ова хибридна катетеризациона сала, која може да буде конвертована у операциону салу за кардиохиругију и васкуларну хирургију, уз истовремено коришћење свих могућности саме ангио-сале, у петак је званично почела с радом.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Srpkinja sa presađenom sestrinom matericom rodila sina

Од сада ће на једном месту моћи да се изврши комплетна дијагностика, као и интервентне, кардиолошке и кардиохируршке интервенције. Нови софтвер и слика која се добија олакшавају тумачење налаза, омогућавају прецизнија мерења сужења крвних судова и олакшавају доношење одлуке о даљем лечењу пацијента.

- Ангио-сала је производ последње генерације и вишеструко превазилази досадашњи технолошки ниво - каже за "Новости" проф. др Милован Бојић, директор Института "Дедиње". - Изузетно ми је драго што је "Дедиње", које ради највише дијагностичких и оперативних процедура, добило овакву салу. Када се за две недеље буде формирао најсавременији скенер, онда ће ово бити најмоћнији дијагностички центар за кардиоваскуларне болести у региону.

Осим квалитета слике, резолуције и сигурности којом се изводе процедуре, нова хибридна катетеризациона сала омогућава и смањење зрачења.

- Изложеност штетном зрачењу, како пацијената тако и лекара који изводи процедуру, знатно је умањена, тако да могу бити више пута третирани без знатног повећања ризика од рендгенског зрачења - објашњава проф. Милован Бојић.

Према његовим речима, ангио-салу је финансирала Канцеларије за управљање јавним улагањима.

- Институт "Дедиње" није учествовао у одабиру, тендеру ни плаћању, већ смо салу добили посредством државног тела, које се бави опремањем, куповином и монтирањем сале. Наш задатак био да је прихватимо и прођемо обуку за коришћење, што смо са задовољством учинили - каже наш саговорник.

Прилику да свечано отвори салу са техничко-технолошким карактеристикама последње генерације имао је академик проф. др Миодраг Остојић, за кога је ова сала "остварење Хипократовог сна", јер пружа могућост да се на једном месту кардиоваскуларна болест не само дијагностикује већ и лечи.

Посредством Владе Републике Србије, претходна сала која је добром стању, пребачена је у здравствени центар у Крушевцу, где ће омогућити бољу дијагностику и лечење болести срца и крвних судова, по којима се Србија налази у самом европском врху.

НАЗИВ САЛЕ "ДР СРЕТЕН ГРУЈИЧИЋ"

НА свечаном отварању, директор Института "Дедиње" открио је да ће нова ангио-сала понети име "Др Сретен Грујучић".

- Салу ћемо тако крстити, како бисмо указали поштовање нашем колеги, невероватних руку и идеја, радиологу др Сретену Грујичићу, који је недавно преминуо - каже директор Милован Бојић.